Donald Trump bliver USA's næste præsident

USA VALG: Amerikanerne har talt. Donald Trump bliver den næste præsident i Det Hvide Hus.

USA: Efter et tæt opgør løber Donald Trump med sejren og bliver USA's næste præsident.

"Jeg har lige fået et opkald fra Clinton. Hun lykønskede os med vores sejr," siger Donald Trump ved sin valgfest i New York.

Han roser selv Hillary for sin indsats i valgkampen og hendes arbejde for USA. Nu gælder det om at samle USA igen, siger den kommende præsident.

"Til alle republikanere, demokrater og uafhængige i denne nation: Det er tid for os til at samles som et forenet folk," siger Donald Trump, der lover at være præsident for alle amerikanere.

I løbet af valgkampen har en del republikanske politikere vendt ryggen til Donald Trump. Men også dem vil Trump samle igen:

"Til jer, der tidligere har valgt ikke at støtte mig – der er nogle stykker – jeg rækker ud til jer nu efter jeres vejledning og hjælp, så vi sammen kan arbejde for at forene vores land."

Donald Trump fik samlet set 48 procent af amerikanernes stemmer, mens Hillary Clinton fik 47,2 procent. Tallene er dog stadig usikre, da der stadig tælles stemmer op.

Inden amerikanerne gik i stemmebokserne tydede meningsmålingerne på, at valget ville falde ud til fordel for Hillary Clinton. Men da resultaterne fra de amerikanske stater tikkede ind, begyndte pilen at pege på Donald Trump. Han har vundet afgørende svingstater som Florida, North Carolina, Ohio og Pennsylvania.

I løbet af valgaftenen har Trumps stigende chance for at vinde præsidentembedet rystet de finansielle markeder og sendt aktiekurserne nedad.

Clinton vil endnu ikke kommentere på resultatet
Med Hillary Clintons nederlag bliver 2016 ikke året, hvor USA valgte sin første kvindelige præsident. Den demokratiske præsidentkandidat vil ifølge MSNBC ikke endnu kommentere på valgresultatet.

Hendes kampagnechef John Podesta gik på scenen ved Clintons valgfest i New York og bad folk at gå hjem med beskeden om, at demokraterne først vil vente på fintællingen, før man vil sige noget.

Ifølge RealClearPolitics får republikanerne også flertal i senatet og repræsentanternes hus, Kongressens to kamre.

Verden bryder ikke i brand nu
I juli interviewede Altinget USA-ekspert Kasper Grotle Rasmussen om, hvilken betydning det har for Danmark, hvem der blev ny præsident i USA.

Her understregede Kasper Grotle, at selvom der er politiske forskelle på de to kandidater, så bryder verden ikke i brand efter valget.

Det skyldes, at Kongressen spiller en næsten lige så vigtig rolle som præsidenten. Forstået på den måde, at for eksempel en handelsaftale skal igennem i Kongressen.

Derudover er udenrigspolitikken alt for kompleks til at være drevet af en enkelt person:

”Så man vil se, at det er en hel supportmekanisme rundt omkring, som består af professionelle diplomater og andre professionelle bureaukrater, som driver den daglige politik,” sagde Kasper Grotle Rasmussen.

Trumps udenrigspolitik kan få betydning for Danmark igennem Nato, indsatsen i Mellemøsten og forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA. 

Donald Trump bliver indsat som USA's 45. præsident i januar 2017 og afløser Barack Obama, der har været i Det Hvide Hus de sidste otte år.

Forrige artikel Danske politikere om Trump-triumf: Danske politikere om Trump-triumf: "Vanvittigt resultat" Næste artikel Løkke: Vi har brug for et stærkt USA Løkke: Vi har brug for et stærkt USA