Ritt Bjerregaard sætter sin sidste dagsorden: Døende skal kunne få hjælp til selvmord

I TV2-programmet Det sidste ord fortæller netop afdøde Ritt Bjerregaard, at hun er "stor tilhænger" af aktiv dødshjælp – og heraf også assisteret selvmord. Blandt Folketingets partier er der meget blandede holdninger til spørgsmålet. Et regeringsparti mangler fortsat at tage stilling.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Selv efter sin død har den tidligere socialdemokratiske minister, overborgmester og EU-kommissær Ritt Bjerregaard formået at sætte en politisk dagsorden.

I et interview med journalist Mikael Bertelsen i TV2-programmet 'Det Sidste Ord', som først er blevet vist efter Ritt Bjerregaards død, slår den tidligere toppolitiker på tromme for at gøre assisteret selvmord lovligt.

Hun fortæller i slutningen af programmet, at hun ikke er bange for at dø af sin kræftsygdom:

"Det eneste, jeg er bekymret for, er, at jeg kunne komme til at sidde på et plejehjem uden at være ved fuld bevidsthed eller ikke kunne hverken det ene eller det andet. Så jeg er en stor tilhænger af aktiv dødshjælp. Jeg er ovenikøbet tilhænger af assisteret selvmord," siger Ritt Bjerregaard.

{{toplink}}
Læs også

Hun mener generelt, at mennesker, der har fået nok af livet, "skal have lov til at være fri".

Hendes budskab bliver efterfulgt af en støtteerklæring til den kontroversielle læge Svend Lings, som er blevet dømt for at medvirke til selvmord, og som er blevet ekskluderet af Lægeforeningen. Svend Lings skal i maj påny i retten, tiltalt for at have vejledt og hjulpet et menneske med at begå selvmord.

Det eneste, jeg er bekymret for, er, at jeg kunne komme til at sidde på et plejehjem uden at være ved fuld bevidsthed eller ikke kunne hverken det ene eller det andet.

Ritt Bjerregaard
Forhenværende socialdemokratisk minister

Ritt Bjerregaard fik i 2015 konstateret kræft og fik senere beskeden om, at hun var uhelbredeligt syg. 21. januar afgik hun ved døden som 81-årig.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024