Rørt Løkke blev klappet ud trods svirp til Venstres bagland

HYLDEST: Lars Løkke Rasmussen løftede en pegefinger over for den del af baglandet, der væltede ham, i en ellers humoristisk afskedstale ved Venstres landsmøde. Han lovede, at hans fremtidsplaner ikke vil karambolere med Venstres.

Løkke sendte blandt andet tak til Anders Fogh og Claus Hjort som vigtige personer for hans politiske karriere, da han sagde farvel ved landsmødet lørdag. Og Jakob Ellemann-Jensen hyldede Løkke for at have modet til at gennemføre efterlønsreformen og for at forbedre behandlingen af kræft.
Løkke sendte blandt andet tak til Anders Fogh og Claus Hjort som vigtige personer for hans politiske karriere, da han sagde farvel ved landsmødet lørdag. Og Jakob Ellemann-Jensen hyldede Løkke for at have modet til at gennemføre efterlønsreformen og for at forbedre behandlingen af kræft.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Der var så tyst, som der kan blive, når 1.500 medlemmer er samlet i ét lokale, da Lars Løkke nåede til det afsnit i sin afskedstale, der handlede om hans egen afgang fra partiet.

”31. august blev jeg stille, og I bevægede jer videre. Jeg trådte tilbage, og alligevel står vi så her i dag. Det er for at være ærlig lidt … mærkeligt,” begyndte Løkke.

”Men jeg vil gerne sige tak. Tak for alt … til de fleste. Og tak til alle for det meste,” sagde den tidligere Venstre-formand og høstede en af de mange klapsalver, Venstres fremmødte medlemmer sendte mod ham, da han holdt farveltale ved partiets landsmøde i Herning Kongrescenter.

Det var ventet med spænding, hvordan afskeden med den vragede formand ville forløbe. Især fordi Lars Løkke Rasmussen ikke har lagt skjul på sin vrede over den måde, han blev væltet på i sensommeren, hvor både han selv og partiets næstformand måtte gå efter et dramatisk forløb.

Og selv om Løkke tydeligvis havde besluttet sig for at vise overskud og holdt en stærkt humoristisk og selvironisk tale, som flere gange fik de blazerklædte mænd og korthårede kvinder i salen til at flække af grin, var der også en opsang til den del af baglandet, der endte med at kræve Løkkes afgang.

Løkke: Vælgerne er også baglandet
Selv om Venstre tabte regeringsmagten ved valget, fordi blå blok tilsammen fik et dårligt valg, fik partiet selv markant fremgang med ti ekstra mandater. Og dén succes var i høj grad resultatet af Løkkes strategi i valgkampen om at sige klart fra over for de yderligtgående partier på højrefløjen og i stedet opfordre til et regeringssamarbejde med S. Det er i hvert fald udlægningen fra Lars Løkke Rasmussen og hans støtter.

Altså ser Løkke i høj grad det gode valgresultat som sin fortjeneste. Alligevel valgte Venstre-baglandet kort efter valget at vælte ham som partiets leder.

Set i det lys var det interessant, at Løkke i sin afskedstale lørdag belærte Venstre-medlemmerne om, at det ikke længere kun er dem, der udgør Venstres bagland.

Han pegede på den udvikling, der har været i de 38 år, han har været medlem af Venstre: faldende medlemstal, men flere stemmer ved valgene.

”Til det første folketingsvalg, jeg deltog i, fik vi cirka 350.000 stemmer. Ved det seneste valg fik vi godt 825.000 stemmer. Men medlemstallet er faldet til en tredjedel. Vælgerbase og medlemmer er ikke længere det samme,” opridsede Løkke.

”Det skal vi på alle måder tage alvorligt, hvis vi som Danmarks ældste parti vil blive ved med at være den drivende kraft i samfundet i de næste 150 år, som vi har været det i de sidste,” fortsatte han og sendte så det, man kan tolke som en direkte besked, til den hovedbestyrelse, der væltede ham 31. august:

”Jeg vil bare sige helt stilfærdigt, at vi er nødt til at forstå … Nogle er nødt til at forstå, at Venstres bagland i dag er andet og mere end medlemmerne − hvor vigtige I end er alle sammen. Nogle er vigtigere end os: danskerne,” sagde Lars Løkke.

Ellemann: Jeg blev politiker på grund af dig
Før Løkke selv gik på scenen, blev han hyldet af sit parti, der havde kreeret en farvelfilm med udsagn fra blandt andre Lykke Friis, Hjemløse-Jørgen, Lizette Riisgaard og Tommy Ahlers. En række af medlemmerne havde fået skilte med, som de rakte op i luften, så der stod 'Tak, Lars'. Dog var medlemmet, som havde fået skiltet med 'T', den langsomste til at række det op, så der i et splitsekund stod noget andet.

Den nye formand Jakob Ellemann-Jensen holdt en længere tale om sin beundring af Løkke og hans bedrifter.

”Du var grunden til, at jeg gik ind i politik,” sagde Ellemann blandt andet.

Han betonede især Lars Løkkes engagement og de markante aftryk, han har sat på Danmark med kommunalreformen, efterlønsreformen og kræftbehandlingen. Og så talte han om Løkke som en politiker, der tør vise sig som et menneske med følelser.

”Man kan altid se, om du har fået en god nats søvn,” og ”ingen i folketingsgruppen har nogensinde været i tvivl om, hvilket humør du lige var i den dag,” sagde han for eksempel.

Den tidligere formand så rørt ud i en grad, så man kunne blive i tvivl om, hvorvidt han kunne gå op og holde sin egen tale. Men da han stod på scenen, var det en selvsikker og kontrolleret Løkke, der virkelig havde salen med sig.

Det begyndte allerede, da han lagde ud med at konstatere, at han ”foreløbig er den eneste dansker, der har nydt godt af et socialdemokratisk valgløfte”:

”Ja, løftet om tidlig tilbagetrækning for nedslidte,” forklarede han til publikums meget højlydte moro.

Læs også

Løkkes planer vil ikke forstyrre Venstres
Hvis Jakob Ellemann-Jensen har været bekymret for, om hans forgænger fremover har tænkt sig at skabe uro i partiet eller gøre livet svært for ham som leder, fik han lørdag på en måde Løkkes ord for, at det ikke kommer til at ske.

”Nu skal den nye formand sætte sin kurs. Det synes jeg, han gjorde så flot i talen i formiddags. Det er jeg helt tryg ved, og det ønsker jeg dig, Jakob, alt mulig held og lykke med. Jeg skal også personligt sætte en ny kurs, det er jeg mere spændt på. For som I ved, tænker jeg, mens jeg taler, og beslutter mig, mens jeg handler,” sagde Løkke og fortalte, at han stadig er i gang med at ”lægge nye planer”.

”De kommer ikke til at karambolere med jeres, som jeg glæder mig til at følge med i,” lovede han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00