Debat

Jeppe Bruus: Et samfundsbidrag fra den finansielle sektor er kun rimeligt

Der er en række fordelagtige særregler for bankvæsenet, der ikke er for andre brancher, og derfor er det kun rimeligt, at man hæver deres selskabsskat, skriver skatteminister Jeppe Bruus (S).

De nuværende skatteregler giver finanssektoren en fordel, derfor er det rimeligt at sætte deres skat op for at bidrage til Arne-pensionen, skriver skatteminister Jeppe Bruus (S)
De nuværende skatteregler giver finanssektoren en fordel, derfor er det rimeligt at sætte deres skat op for at bidrage til Arne-pensionen, skriver skatteminister Jeppe Bruus (S)Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jeppe Bruus
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Politik betyder faktisk noget. Hvis man før var i tvivl, skal man blot følge med i debatten om retten til tidlig pension.

Den socialdemokratiske regering arbejder for et mere retfærdigt samfund, hvor de, der har knoklet allermest, får ret til at trække sig værdigt tilbage, inden de er slidt helt ned til sokkeholderne.

Som skatteminister arbejder jeg for, at vi får et mere retfærdigt og værdigt pensionssystem, som omfatter nogle af de mest udsatte grupper i samfundet. Nemlig de, der har udsigt til at få færrest år på pension, fordi de har haft et langt og hårdt arbejdsliv og derfor bliver nedslidt tidligere end andre. Jeg glæder mig over, at et flertal i Folketinget deler det standpunkt, og at vi har kunnet lande en god aftale. 

Temadebat

Skal finanssektoren betale for Arne-pensionen?

1. februar sendte Skatteministeriet et lovforslag i høring, hvor det fremgår, at regeringen vil forhøje selskabsskatten fra 22 procent til 26 procent for selskaber i den finansielle sektor fra 2023 for at finansiere store dele af "Arne-pensionen".

Forslaget, som regeringen kalder et "samfundsbidrag" fra den finansielle sektor, er blevet kritiseret fra flere sider, blandt andet af økonomiske vismænd på Altinget Erhverv.  

I en ny temadebat på Altinget Erhverv vil en række politikere og erhvervsaktører debattere lovforslaget. Se panelet her.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, kan du skrive til debatredaktør Marie Schønning Jensen på [email protected] eller Altingets debatredaktion på [email protected]

En fair og balanceret finansiering

Retten til en tidlig og værdig pension trådte i kraft 1. januar 2022, og den skal selvfølgelig være fuldt finansieret – både nu og i fremtiden. Jeg mener, at vi har fundet en fair og balanceret måde at gøre det på. Herunder ved at bede bankerne om at yde et samfundsbidrag.

Det er værd at huske på, at staten under finanskrisen stillede garantier for gigantiske milliardbeløb for at redde de mest udsatte virksomheder i sektoren fra at gå konkurs. Den hjælp har været med til at sikre, at finanssektoren i dag samlet set er en af de brancher, der tjener allerflest penge.

Samtidig giver skattereglerne i dag finanssektoren en økonomisk fordel, som ikke gælder andre brancher. Eksempelvis er de fleste finansielle ydelser fritaget for moms, og privatpersoner har fradragsret for en række finansielle kerneydelser, for eksempel renteudgifter og kurtage ved værdipapirhandel.

Det er derfor kun rimeligt, at finanssektoren nu yder et samfundsbidrag fra deres overskud til at forbedre vilkårene for de mennesker, som gennem et langt og slidsomt arbejdsliv har bidraget til det danske velfærdssamfund.

Jeg mener, at vi har fundet en fair og balanceret måde at gøre det på. Herunder ved at bede bankerne om at yde et samfundsbidrag

Jeppe Bruus (S)
Skatteminister

Ikke en naturlov at sende regningen videre

I debatten hører vi det argument, at et samfundsbidrag fra finanssektoren blot vil betyde højere priser for kunderne. Men det er ikke en naturlov, at det skal være sådan. Man kan som bank også vælge at reducere udbyttebetalingen, direktørlønningerne eller de høje honorarer i bestyrelserne. Vi lever trods alt i et samfund, hvor vi har konkurrence i den finansielle sektor om at tiltrække kunder.

Vi indfører ikke en ny kompliceret skat, men lægger op til, at selskabsskatten gradvis justeres fra 22 procent til 26 procent for finanssektoren. Det er enkelt og gennemskueligt og derfor den mest hensigtsmæssige måde at gøre det på.

Jeg værdsætter en god debat – også når det handler om finansieringen af retten til tidlig pension. Når man læser de mange indlæg, bliver det nemlig tydeligt, at det faktisk gør en forskel for udviklingen af vores velfærdssamfund, at vi i Danmark har en socialdemokratisk regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00