Debat

S: Kom ind i kampen, Løkke!

DEBAT: Løkke sover tornerosesøvn, mens EU's frie bevægelighed presser det danske arbejdsmarked i et ræs mod bunden, skriver beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, Leif Lahn Jensen. 

GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Lahn Jensen (S)
Beskæftigelsesordfører

Det er sommertid og tid til at spise nye danske jordbær med piskefløde. I gamle dage var det vores unge, som plukkede jordbærrene hver sommer og tjente lidt ekstra lommepenge.

I dag er det folk fra Østeuropa, som benytter EU’s frie bevægelighed til at tage til Danmark for at arbejde som jordbærplukker. Østeuropæerne kommer til Danmark og plukker jordbær i nogle uger til en meget lav løn og under forhold som er udanske. Og de sender fortsat den høje danske børnecheck hjem til familien, selvom Lars Løkke tilbage i 2014 proklamerede, at det skulle stoppes.

De østeuropæiske jordbærplukkere er blot et blandt mange eksempler på, hvordan globaliseringen og EU’s fri bevægelighed af arbejdskraft presser det danske arbejdsmarkedet i et ræs mod bunden.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til debat@altinget.dk

Og de er samtidig et blandt mange eksempler på, at der, på trods af løfter og skåltaler fra Lars Løkke om den danske model og om at gøre alle danskere til fremtidens vindere, ikke er sket noget som helst de seneste to år med Lars Løkke som statsminister.

Danske lønmodtagere betaler prisen for Løkkes svigt
Tallene taler deres tydelige sprog. I dag er der over 120.000 EU-borgere, som har benyttet deres ret til at rejse til Danmark og arbejde. Der er sket en fordobling på bare otte år.

Det er ikke bankdirektøren, der kommer i klemme her, og som Løkke har svigtet. Nej, det er manden på gulvet.

Leif Lahn Jensen (S) , Beskæftigelsesordfører

Og de seneste år er det gået rigtig stærkt. Antallet af EU-borgere, som arbejder i Danmark, stiger lige nu med over 10.000 om året og knap seks ud af ti af dem kommer fra Østeuropa (EU10). Antallet af Østeuropæere, der arbejder i Danmark, er i løbet af de seneste otte år steget med over 160 procent. Samtidig oplever vi, at flere og flere udlændinge fra lande uden for EU kommer til Danmark for at arbejde. Her rundede antallet sidste år 100.000.

Mere udenlandsk arbejdskraft betyder øget konkurrence om de danske jobs, og det betyder lavere lønninger og dårligere arbejdsforhold.

Det er ikke bankdirektøren, der kommer i klemme her, og som Løkke har svigtet. Nej, det er manden på gulvet. De økonomiske vismænd har netop udgivet en rapport om udenlandsk arbejdskraft, hvor de konkluderer, at udenlandsk arbejdskraft fra Østeuropa er stærkt overrepræsenteret inden for landbruget, industrien og bygge- og anlægsbranchen.

Løkkes tornerosesøvn 
Lars Løkke og vennerne i blå blok kom for to år siden under valgkampen med en fælles udmelding om, at EU ikke måtte få lov til at underløbe den danske model i et ræs mod bunden.

Lars Løkke lovede at tage den høje danske børnecheck fra de østeuropæiske jordbærplukkere, samle en alliance af ligesindede EU-lande, som skulle arbejde for, at EU ikke udvikler sig til et ræs mod laveste fællesnævner, og så ville han gennemgå EU-reglerne for velfærdsydelser til EU-borgere. Og hvad er det sket? Nul og niks.

Han har valgt i stedet at holde en nytårstale, hvor han slutter med at proklamere, at han vil gøre alle danskere til fremtidens vindere, og et såkaldt Disruptionsråd, som drikker kaffe, imens danske lønmodtagere presses på deres levebrød, er blevet nedsat.

Socialdemokratiet har derimod handlet. Sidste sommer strammede vi reglerne for udenlandsk arbejdskraft. Vi afskaffede sammen med DF og SF den Greencard-ordning, som betød, at veluddannet udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU kom til Danmark for at køre taxa og tage lavtlønsjob, og vi hævede grænsen for, hvad en person uden for EU skal være lønnet for at kunne tage et arbejde i Danmark.

Kom nu ind i kampen
Nu går regeringen og Lars Løkke på sommerferie og status er, at danske lønmodtagere er presset som aldrig før. Derfor en stille bøn til Lars Løkke: Drop skåltalerne og kom ind i kampen for den danske model og helt almindelige hårdtarbejdende danske lønmodtagere.

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Leif Lahn Jensen

MF (S)
10. klasse (Grenaa 1984), havnearbejder

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion