Debat

S og SF i EU: Kommissionen er i gang med et udemokratisk og forfejlet angreb på ulven

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen burde holde sig for god til at bruge sin position til at forfølge en enkeltsag. Men det er desværre præcis, hvad hun har gang i med sin proces for at lempe ulvens beskyttelse, skriver Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Niels Fuglsang (S).

Det forekommer decideret utilstedeligt, at Ursula von der Leyen signalerer, at man bare kan ændre beskyttelsesstatus på truede og sårbare arter med en skrivebordsøvelse – uden om normale processer, skriver Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Niels Fuglsang (S).
Det forekommer decideret utilstedeligt, at Ursula von der Leyen signalerer, at man bare kan ændre beskyttelsesstatus på truede og sårbare arter med en skrivebordsøvelse – uden om normale processer, skriver Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Niels Fuglsang (S).Foto: Sina Schuldt/AP/Ritzau Scanpix
Kira Marie Peter-Hansen
Niels Fuglsang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som medlemmer af Europa-Parlamentet er vi dybt forundrede over den proces, som formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har iværksat for at lempe ulvens beskyttelse.

Onsdag 20. december meddelte hun, at hun helt udenom normale procedurer i EU vil iværksætte en proces for at nedjustere ulvens beskyttelsesstatus og dermed gøre det nemmere at skyde den. Og det efter en særligt konstrueret procedure på mindre end tre uger, hvor offentligheden kan sende kommentarer om ulve.

Læs også

Vi anerkender begge, at ulven er en omdiskuteret dyreart, som der er mange holdninger til.

Ulve giver reelle konflikter, og man må mene om den, hvad man vil.

Men det må og skal være de faglige vurderinger, der ligger til grund, hvis man ønsker at ændre forvaltningen af en enkelt dyreart. Her må hensynet til baglandet eller anden politisk opportunisme vige.

Utilstedelig skrivebordsøvelse

Europas natur og dyrearter er pressede. Landbrug, industri og menneskelig tilstedeværelse har på hele kontinentet været med til at fortrænge vores unikke natur og dyr. Det er et stort problem, som vi begge er meget optaget af at løse.

Det er ikke nogen hemmelighed, at kampen mod ulve er en personlig sag for Ursula von der Leyen, efter at en ulv sidste år dræbte og spiste hendes hest.

Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Niels Fuglsang (S)
Europaparlamentarikere

For nyligt blev EU's naturgenopretningspakke forhandlet på plads. Den skal medvirke til at genoprette store dele af Europas økosystemer og sikre en rig og mangfoldig natur for fremtidige generationer.

Derfor forekommer det i vores øjne ikke bare underligt, men decideret utilstedeligt, at Ursula von der Leyen signalerer, at man bare kan ændre beskyttelsesstatus på truede og sårbare arter med en skrivebordsøvelse – uden om normale processer.

Det rigtige vil i givet fald være at sætte en proces i gang med at opdatere direktivets bilag for at vurdere, om der er arter, som skal sættes på eller tages af. Men det ønsker hun åbenbart ikke: Kommissionen svarer end ikke på spørgsmålet om det.

Uheldig præcedens

Det er ikke nogen hemmelighed, at kampen mod ulve er en personlig sag for Ursula von der Leyen, efter at en ulv sidste år dræbte og spiste hendes hest.

Men berettiger det virkelig at gå så hårdt til værks? Og uden om alle normale procedurer i EU? Det mener vi ikke.

Sagen her handler ikke "kun" om ulve, men sætter i vores øjne en meget uheldig præcedens, hvor vi reelt ikke kan regne med, hvordan fremtidige kommissionsformænd vil forvalte deres magt.

Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Niels Fuglsang (S)
Europaparlamentarikere

Hvis hun havde været i et trafikuheld, kunne man så også forestille sig, at hun ville gå direkte efter bilproducenterne? Næppe.

Sagen her handler derfor ikke "kun" om ulve, men sætter i vores øjne en meget uheldig præcedens, hvor vi reelt ikke kan regne med, hvordan fremtidige kommissionsformænd vil forvalte deres magt.

For os er det i stedet helt afgørende, at det er fakta og faglige vurderinger, der ligger til grund, når man vil ændre eksisterende regler. Ikke en tilfældig kommissionsformands politiske luner.

Dertil er det allerede flere steder i Tyskland tilladt at regulere ulve, der omgår ulvesikrede hegn. Samme mulighed har man i øvrigt også i Danmark, hvor en ulv kan nedlægges, hvis den måtte omgå et ulvesikret hegn.

Måske det derfor var på tide, at Ursula von der Leyen kastede sig over Europas virkelige problemer? Det er i hvert fald ikke ulven.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00