S og SF vil have yderligere stramninger på friskoler

FRISKOLER: Socialdemokratiet og SF vil have flere stramninger på friskoleområdet end dem, regeringen har foreslået. Tirsdag var der forhandlinger på området i Undervisningsministeriet, hvor SF stillede krav om flere uanmeldte tilsyn.

Sagen om Nord-Vest Privatskole har ansporet debatten om tilsyn med fri- og privatskoler. Skolen mistede sin statstøtte i år efter fund af blandt andet jihad- og Hizbollah-materiale.
Sagen om Nord-Vest Privatskole har ansporet debatten om tilsyn med fri- og privatskoler. Skolen mistede sin statstøtte i år efter fund af blandt andet jihad- og Hizbollah-materiale.Foto: /ritzau/Anthon Unger
Kristoffer KvalvikAnders Redder

SF er klar til yderligere stramninger på friskoleområdet, og Socialdemokratiet er parat til at følge trop.

Det står klart efter tirsdagens forhandlingerne om friskoleloven, der kommer, efter at regeringen og Dansk Folkeparti tidligere på ugen foreslog otte nye stramninger på området.

”Jeg har rejst et krav om, at vi har brug for flere uanmeldte tilsyn ude på skolerne. Det blev taget udmærket imod, men vi er ikke færdige med det endnu,” siger Carl Valentin, som repræsenterede SF ved forhandlingerne.

SF er glade for de otte forslag, regeringen og Dansk Folkeparti har fremlagt efter blandt andet diskussionen om de muslimske friskoler.

De ser dog gerne, at flere penge til uanmeldte tilsyn føjes til listen.

”Det er vigtigt, der kommer et skærpet tilsyn med de her skoler. Vi er store modstandere af religiøs indoktrinering. Det er vigtigt, der er en stærk kontrol med de skoler her,” siger Carl Valentin.

Udenlandske donationer skal under lup
Socialdemokratiet er åbne over for SF’s forslag.

”Det ser vi meget positivt på. Det tilsyn, der har været før, har ikke fanget de her ting. De ting, der var fremme, blev fanget på Facebook eller af pressen, så enhver styrkelse af tilsynet ville hjælpe,” siger Lars Aslan (S), friskoleordfører, og henviser til sagerne omkring muslimske friskoler.

Det kom blandt andet frem, at flere af skolerne havde modtaget penge fra islamister i udlandet.

”Det vil vi have fokus på, så det kommer frem i lyset. Vi har bedt juristerne i ministeriet kigge på, hvad man kan gøre. For vi har ikke lyst til at have skoler, der er styret af hverken shia-præster eller Erdogan,” siger Lars Aslan, der foreslog øget tilsyn med donationer til friskolerne under forhandlingerne.

Et af punkterne i regeringen og Dansk Folkepartis forslag er ellers, at donationer over 20.000 kroner ikke kan være anonyme.

”Vi bliver ikke mere glade af, at man stadig kan gøre det anonymt, fordi det er 19.000 kroner. Men her det lidt uden for undervisningsministerens resortområde, når vi taler om pengetilførsel fra udlandet,” siger Lars Aslan.

S vil fjerne støtte til skoler med flertal af tosprogede elever
Et andet bud på en stramning fra Socialdemokratiet er, at skoler med over 50 procent tosprogede, indvandrere eller efterkommere skal fratages den offentlige støtte, som friskoler får.

”Det ville virkelig lette, så man ikke kørte alle mulige regler ned over en eller anden jysk friskole, der er åbnet grundet for eksempel afstanden til nærmeste folkeskole,” forklarer Lars Aslan.

Netop dét punkt er Lars Aslan ivrig efter at blive enig med regeringen om:

”I det øjeblik, der er næsten 100 procent med en anden etnisk baggrund end dansk eller efterkommere, så kan man lave nok så mange tilsyn. Problemet er bare, at du ikke møder nogen danske elever, og at det ovenikøbet er det offentlige, der betaler for det.”

Hvorvidt SF og Socialdemokratiets bud kommer med i den endelige aftale, er endnu ikke bestemt.

Tirsdag var første forhandling om stramninger af friskoleloven, og parterne forventer at mødes igen i næste uge.

Dokumentation

FAKTA - Her er de otte forslag fra regeringen og Dansk Folkeparti

Skærpede krav til dokumentation ved oprettelse af nye frie grundskoler
- Ny godkendelsesprocedure for nyoprettede frie grundskoler, herunder vurdering af personkreds og lokaler

Styrkelse af tilsynet med nye redskaber og sanktioner
- Mulighed for afgørelse om, at skolen ikke længere kan være en fri grundskole, uden at skolen har været placeret under skærpet tilsyn
- Generel styrkelse af tilsynet med kravet om uafhængighed
- Styrkelse af tilsynet med skolers leje af bygninger
- Forbud mod anonyme donationer til frie grundskoler
- Undersøgelse af mulighed for udelukkelse af visse personer fra at virke på en fri grundskole i en tidsbegrænset periode
- Større gennemsigtighed med skolekredsen
- Whistleblower-ordning

Kilde: Undervisningsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

Lars Aslan Rasmussen

Fhv. MF (S)
lærer (Blågaard Seminarium 2005)









0:000:00