S-ordfører: Boligpakke ville gøre mere skade end gavn

KOVENDING: Der var stor ståhej, da S-SF og den blå regering fremlagde næsten enslydende boligpakker før valget. Dengang kunne pakken ifølge Socialdemokraterne få løst op for boligmarkedet. Nu siger den nye boligordfører, at pakken ville have været direkte skadelig. Løftebrud, lyder det fra Venstre.
Før valget var en boligpakke til gavn for boligmarkedet. Nu vil den ifølge ny S-ordfører gøre skade.
Før valget var en boligpakke til gavn for boligmarkedet. Nu vil den ifølge ny S-ordfører gøre skade.Foto: Colourbox.dk

Det er helt i orden, at de meget omdiskuterede boligpakker er blevet krøllet sammen, mener Socialdemokraternes nyvalgte boligordfører, Jan Johansen. Den havde alligevel gjort mere skade end gavn, siger han i dag i et interview med Altinget | Bolig.

"Jeg tror ikke, det (boligpakken, red.) vil hjælpe noget. Selvom man satte nogle penge af, vil det ikke flytte på folks indstilling til at købe et hus. Hvad betyder 35.000-40.000 kr. på en handel til halvanden til to millioner over 30 år? Jeg tror, det ville skade mere end gavne," siger Jan Johansen i interviewet, der er en del af serien "Ny på Tinge", hvor de nyvalgte boligordførere fremlægger deres syn på boligpolitikken.

Thorning garanterede boligpakken
I den hektiske optakt til valgkampen var en boligpakke ellers gnisten, der kunne fyre op under det fastfrosne boligmarked, mente S-formand Helle Thorning-Schmidt.

"Jeg er helt enig i, at det er bedre, at det gælder fra i dag end i morgen. Jeg opfatter det ikke som et kapløb, men som at både vi og regeringen er optaget af at få løst op på det danske boligmarked," sagde Helle Thorning-Schmidt 23. august til Berlingske - to dage efter at den daværende røde opposition og blå regering kæmpede om at komme først med nyheden om skatterabat og suspenderede afgifter til boligkøberne.

Fakta

De hedengangne boligpakker - sådan så de ud

Lars Løkke Rasmussens boligpakke
Boligkøbere slipper for at betale tinglysningsafgift fra 1. september i år til 1. januar 2013.

- Boligkøbere slipper for ejendomsværdibeskatning fra 1. september i år til 1. januar 2013.

- Boligkøbere slipper for at betale kommunalt grundskyld fra 1. september i år til den 1. januar 2013. Staten betaler regningen, så kommunerne ikke skal spare på folkeskoler eller børnehaver.

- Samlet set betyder forslaget, at danskere, der køber en bolig til to millioner kroner, vil spare 33.800 kroner.

Helle Thorning-Schmidts boligpakke
Boligkøbere slipper for at betale tinglysningsafgift fra nu af og omkring et år frem.

- Danskere, der køber en bolig til to millioner kroner, får derudover ca. 15.000 kroner i skatterabat på ejendomsværdiskatten og fritagelse for grundskyld.

- Det vil samlet set give 30.000-35.000 kroner i rabat til danskere, der går ud og køber ny bolig til to millioner kroner i det kommende år.

- Efterfølgende kom S og SF også med en supplerende pakke, der skulle give kontante tilskud til andelshavere og huslejenedsættelser til lejere i almennyttige boliger. Den nye pakke indeholdt også en lovstramning, der skulle sikre lejere i private boliger mod huslejeforhøjelser, som udlejeren i dag kan foretage efter renovering af lejligheden.

Begge forslag ventedes at koste omkring 1,5 mia. kr.


Kilde: Ritzau

De økonomiske eksperter modtog pakkerne med afmålt begejstring. Nationaløkonom Torben M. Andersen var skeptisk og forudså en "beskeden effekt", boligøkonom Morten Skak øjnede en positiv effekt på privatforbruget, mens Steen Winter-Pedersen, formand for ejendomsmæglerne, mente, at pakkerne kunne tø det meget fastfrosne boligmarked "lidt op".

To dage efter valget - 17. september - forsikrede Helle Thorning-Schmidt, at boligpakken ville blive vedtaget

Der er to ting, som bliver til noget. Det ene er hjælpepakken til boligmarkedet, det andet er betalingsringen

Helle Thorning-Schmidt
S-formand, to dage efter valget

"Der er to ting, som bliver til noget. Det ene er hjælpepakken til boligmarkedet, det andet er betalingsringen," sagde hun til Ritzau.

V og K vil lave mini-boligpakke
Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, mener, at Jan Johansens udtalelser er endnu et stykke brænde på det bål, der har fået Socialdemokraternes valgløfter til at gå op i røg.

"Der er mange mennesker, der er kommet i klemme, fordi Socialdemokraterne ikke overholder deres løfter, og det synes jeg er rigtig kedeligt," siger hun med henvisning til, at både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen (V) ville indføre boligpakken, så den virkede fra den lørdag i august, hvor boligpakkerne i huj og hast blev fremlagt for offentligheden.

Venstre og Konservative har derfor fremsat et beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at fritage alle, der har købt bolig i perioden fra 20. august til 6. oktober i år, for tinglysningsafgift og grundskyld frem til 2013, men det slår Socialdemokraterne hen som simpelt drilleri. De vil ikke stemme for forslaget, for nu har boligmarkedet brug for ro, har politisk ordfører Magnus Heunicke (S) sagt.

"Engang imellem skal man jo også tænke sig om"
Boligordfører Jan Johansen fastholder i en supplerende kommentar, at en boligpakke vil gøre mere skade end gavn.

"Det kan godt være, at nogen i starten ville købe lidt mere, men så ville det ligge sig dødt igen. Det er ligesom at tisse i bukserne. Det luner lige et stykke tid, og så bliver der meget koldt igen," siger Jan Johansen.

Før valget mente Socialdemokraterne i skikkelse af Helle Thorning-Schmidt, at en boligpakke ville kunne "få løst op på det danske boligmarked". Hvorfor mener Socialdemokraterne ikke det i dag?

"Det var jo før valget, under valget og lige efter valget, at vi tilbød at komme med en boligpakke. Men de borgerlige ville jo ikke være med til det. Så nu er der ikke sat nogle penge af til det."

Socialdemokraterne er i en lind strøm blevet anklaget for løftebrud. Er det her ikke endnu et af slagsen? Før valget siger man, at det er en god ide, og nu siger du som boligordfører, at det skader mere, end det gavner.

"Vi ville gerne have lavet en boligpakke - hvis de borgerlige ville have været med. Men de trak tæppet væk under det og ville ikke være med. Så kom de til Folketingets åbning og sagde, at de gerne ville være med, for der vidste de, at pengene ikke var sat af til det."

Hvad er der sket på to måneder, siden en boligpakke kan gå fra at være en god måde til at få "løst op på det danske boligmarked" til at ville gøre mere skade end gavn?

"Det er min indfaldsvinkel. Jeg har jo også lyttet til nogle eksperter. Nogle af de eksperter mente ikke, at det ville hjælpe. Det er jo sådan, at når man står på nakken af hinanden i en valgkamp, vil man gerne gøre det bedste for alle vælgerne, men engang imellem skal man jo også tænke sig om. Og det er så sket her. Vi fik ikke den boligpakke, for de borgerlige ville ikke være med, så nu bliver den ikke til noget."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Johansen

Næstformand, Forsvarsudvalget, præsident, Beredskabsforbundet
servicemedarbejder (Lindø Værftet 1975)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00