Debat

S til SF: Krav er ikke den eneste vej frem for grøn omstilling af landbruget

SF mener, regeringen skal "tage sig sammen" i forhandlingerne om en klimaplan for landbruget. Men faktisk har regeringen - med hjælp fra SF selv - allerede skruet op for kravene til landbruget, skriver Anders Kronborg (S).

Landbrugets grønne omstilling skal ikke koste danske arbejdspladser, skriver Anders Kronborg (S).
Landbrugets grønne omstilling skal ikke koste danske arbejdspladser, skriver Anders Kronborg (S).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis man skal tro SF'erne Signe Munks og Rasmus Nordqvists indlæg i Altinget fra den anden dag, så skulle regeringen ryste i bukserne over udsigterne til at skulle lave en landbrugsaftale. Det er langt fra sandheden.

Det er derimod sandt, at vi står over for nogle "vanvittigt vigtige forhandlinger", som ordførerne skriver, og det skal vi gribe an med den dybeste alvorlighed. Både for vores klima og for landbrugserhvervets skyld.

Det er afgørende, at vi ikke laver så stramme krav til landbruget, at vi flytter landbruget til udlandet. Det er afgørende, at vi sikrer gode løsninger for både klimaet og landbruget, så Danmark også i fremtiden er et landbrugsland – et bæredygtigt landbrugsland.

Det er afgørende, at vi ikke laver så stramme krav til landbruget, at vi flytter landbruget til udlandet. 

Anders Kronborg (S)
Landbrugs- og fødevareordfører

Dertil overser Munk og Nordqvist, at vi faktisk siden valget har skruet op for kravene til landbruget. Det har vi gjort i et godt samarbejde med netop ordførernes eget parti. Vi har for eksempel tredoblet indsatsen mod kvælstof, indført lavere kvælstofnormer for humusjorde og indført et forbud mod dyrkning, gødskning og pløjning af såkaldt § 3-beskyttet natur, som blandt andet tæller sårbare strandenge.

Men det er en misforståelse, at krav er den eneste vej frem, når vi skal lave en grøn omstilling af landbruget. I samarbejde med SF har vi derfor afsat mere end 100 millioner kroner til økologi, 100 millioner kroner til en Klima-skovfond og over 2,6 milliarder kroner til udtagning af lavbundsjorde.

Vi har sat barren højt
Særligt har udtagning af lavbundsjorde vist sig ikke at være det columbus-æg, som vi er mange, der havde håbet på. Og når det kommer til, hvor mange hektar lavbundsjord, der kan udtages, handler det ikke om, at Socialdemokratiet "mener" noget om potentialet. Det er eksperter, som blandt andre Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, der peger på, at det simpelthen ikke er realistisk at udtage 100.000 hektar og slet ikke med en tidsramme, som ordførerne fra SF foreslår.

Det betyder selvfølgelig ikke, at udtagning af lavbundsjorde er et ubrugbart værktøj. Det er et vigtigt værktøj – det kan bare ikke stå alene.

Det er en misforståelse, at krav er den eneste vej frem, når vi skal lave en grøn omstilling af landbruget.

Anders Kronborg (S)
Landbrugs- og fødevareordfører

Derfor er jeg også enig med ordførerne fra SF i, at vi skal understøtte udviklingen af plantebaserede fødevarer. Potentialet er enormt – ikke kun som mulighed for at udvikle landbruget til noget grønnere, men som understøttende tiltag for, at vi danskere spiser mere klimavenligt og i tråd med de officielle kostråd. Vi har en unik mulighed for at blive førende og den skal vi gribe.

"Tag jer sammen", slutter Munk og Nordqvist indlægget af og konkluderer, at vi må have givet op, fordi det er svært. Men tværtimod har vi sat barren højt ved at lave en inddragende proces, netop fordi det er svært. For når vi insisterer på, at en klimaaftale for landbruget skal udvikle og ikke afvikle landbruget, så skal vi bruge alle de værktøjer, vi kender, og som, vi ved, virker.

For landbruget skal også levere i den grønne omstilling. Det er der ikke tvivl om. Det skal blot ske på en måde, hvor vi ikke siger farvel til gode danske arbejdspladser. Og vi tror på, at vi sammen kan finde en balanceret vej for et grønnere landbrug, hvor tusindvis af danske arbejdspladser bevares.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kronborg

Formand, Børne- og Undervisningsudvalget, Folketinget, MF (S)
Skolelærer (Ribe Seminarium 2006)

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00