Så er det officielt: Danmark får en ekstra plads i EU-Parlamentet

TOPMØDE: Til næste EU-Parlamentsvalg skal der sendes 14 folkevalgte til Bruxelles og Strasbourg i stedet for de nuværende 13. Det har EU-lederne endeligt besluttet.

Der bliver færre til at fylde pladserne i Europa-Parlamentets plenarsal, når briterne forlader EU-samarbejdet i marts næste år. Danske parlamentarikere får dog én stol mere at fylde efter næste valg.
Der bliver færre til at fylde pladserne i Europa-Parlamentets plenarsal, når briterne forlader EU-samarbejdet i marts næste år. Danske parlamentarikere får dog én stol mere at fylde efter næste valg.Foto: /ritzau/AP/Jean-Francois BADIAS
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Briternes exit fra EU giver Danmark et ekstra medlem af Europa-Parlamentet. Det er nu endeligt besluttet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans kolleger.

Det betyder, at danskerne skal vælge 14 parlamentarikere i stedet for 13, når de går i stemmeboksen til EU-valget i maj næste år.

I alt går Parlamentet fra 751 til 705 pladser ved næste valg. Dermed sløjfes 46 af briternes 73 sæder, mens de resterende 27 pladser fordeles blandt de resterende lande.

Det er dog ikke alle lande, der får flere parlamentarikere. Flest sæder høster Frankrig og Spanien, der begge kan sende fem ekstra folkevalgte til Bruxelles og Strasbourg næste år. Det skal være med til at rette lidt op på den skævvridning, der er i mandatfordelingen til de små landes fordel.

EU’s største land, Tyskland, der er det land, hvor der skal allerflest stemmer til at udløse en plads i Europa-Parlamentet, får dog ikke flere medlemmer. Det skyldes, at de med 96 parlamentarikere allerede har ramt det traktatfæstede loft for, hvor mange pladser et enkelt land kan have.

Beslutning i sen nattetime
EU-chefernes beslutning blåstempler et udspil, som Europa-Parlamentet selv er kommet med. Det skete i forbindelse med et kaotisk topmøde i Bruxelles, hvor hårde forhandlinger om flygtningehåndtering holdt EU-cheferne oppe hele natten. 

"Glæder mig over, at vi netop nu – kl. 4.34 – bekræfter beslutningen om en ekstra dansk plads i Europa-Parlamentet. Ved næste samling kan vi sende 14 danske MEP’ere (medlemmer af Europa-Parlamentet, red.) til Bruxelles – mere Danmark i EU kan kun være en gevinst," skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Både den danske regering og de danske EU-parlamentarikere har ellers talt imod en omfordeling af de britiske pladser.

”Vi ønsker, at antallet af pladser skal reduceres med det samme antal, som briterne efterlader,” har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) slået fast over for Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00