Så er det officielt: Danmark får en ekstra plads i EU-Parlamentet

TOPMØDE: Til næste EU-Parlamentsvalg skal der sendes 14 folkevalgte til Bruxelles og Strasbourg i stedet for de nuværende 13. Det har EU-lederne endeligt besluttet.

BRUXELLES: Briternes exit fra EU giver Danmark et ekstra medlem af Europa-Parlamentet. Det er nu endeligt besluttet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans kolleger.

Det betyder, at danskerne skal vælge 14 parlamentarikere i stedet for 13, når de går i stemmeboksen til EU-valget i maj næste år.

I alt går Parlamentet fra 751 til 705 pladser ved næste valg. Dermed sløjfes 46 af briternes 73 sæder, mens de resterende 27 pladser fordeles blandt de resterende lande.

Det er dog ikke alle lande, der får flere parlamentarikere. Flest sæder høster Frankrig og Spanien, der begge kan sende fem ekstra folkevalgte til Bruxelles og Strasbourg næste år. Det skal være med til at rette lidt op på den skævvridning, der er i mandatfordelingen til de små landes fordel.

EU’s største land, Tyskland, der er det land, hvor der skal allerflest stemmer til at udløse en plads i Europa-Parlamentet, får dog ikke flere medlemmer. Det skyldes, at de med 96 parlamentarikere allerede har ramt det traktatfæstede loft for, hvor mange pladser et enkelt land kan have.

Beslutning i sen nattetime
EU-chefernes beslutning blåstempler et udspil, som Europa-Parlamentet selv er kommet med. Det skete i forbindelse med et kaotisk topmøde i Bruxelles, hvor hårde forhandlinger om flygtningehåndtering holdt EU-cheferne oppe hele natten. 

"Glæder mig over, at vi netop nu – kl. 4.34 – bekræfter beslutningen om en ekstra dansk plads i Europa-Parlamentet. Ved næste samling kan vi sende 14 danske MEP’ere (medlemmer af Europa-Parlamentet, red.) til Bruxelles – mere Danmark i EU kan kun være en gevinst," skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Både den danske regering og de danske EU-parlamentarikere har ellers talt imod en omfordeling af de britiske pladser.

”Vi ønsker, at antallet af pladser skal reduceres med det samme antal, som briterne efterlader,” har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) slået fast over for Altinget.

Forrige artikel Kristian Jensen håber på hurtig aftale for fjernvarmekundernes skyld Kristian Jensen håber på hurtig aftale for fjernvarmekundernes skyld Næste artikel Eksperter om Ellemanns nye beskyttede natur: Det rykker ikke noget Eksperter om Ellemanns nye beskyttede natur: Det rykker ikke noget