Samuelsen dropper sit topskattekrav

NYT STANDPUNKT: Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, forventer ikke, at der kommer en topskattelettelse på fem procentpoint i et nyt regeringsgrundlag. Det er vigtigere for Liberal Alliance at komme i regering, lyder det.

Placeholder image
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Liberal Alliance kræver ikke længere en topskattelettelse på fem procentpoint.

Truslen var et alternativ til en regeringsplads, som partiet oprindeligt helst ville have. Og nu, hvor regeringsdrømmene ser ud til at gå i opfyldelse, er kravet droppet.

Det fortæller partiets leder, Anders Samuelsen, forud for mandagens regeringsdrøftelser med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg.

”Kravet om fem procentpoint topskattelettelse, det var det krav, vi vekslede en mulig regeringsdannelse med. Da vi ikke kunne få lov til at gå ind i en regering lige efter valget, sagde vi, at så skal vi i hvert fald i regeringsgrundlaget have en markant ting, som er det, vi går efter, hvis vi skal støtte, at en Venstre-regering skal fortsætte,” siger Anders Samuelsen og tilføjer:

”Min forventning er ikke, at der kommer til at stå topskattelettelse på fem procentpoint i et nyt regeringsgrundlag.”

Samuelsen forklarer, at LA nu er tilbage i den situation, som det ”oprindeligt ønskede”, og derfor er det vigtigere at få et ”ambitiøst” regeringsgrundlag på plads, hvor Liberal Alliance kan præge alle politikområder frem for blot skatteområdet.

Liberal Alliances ultimative krav om en topskattelettelse har rystet samarbejdet i blå blok igennem det seneste år og har truet levedygtigheden af den smalle Venstre-regering. LA ville vælte regeringen, hvis kravet ikke blev indfriet, men regerings største støtteparti, Dansk Folkeparti, afviste samtidig totalt at hjælpe med at opfylde Liberal Alliances ønske.

Den fastlåste politiske situation fik i weekenden statsminister Lars Løkke Rasmussen til at invitere Liberal Alliance og Konservative med i en ny trekløverregering.

Svækket troværdighed
Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er Anders Samuelsens troværdighed ”fuldstændig molestreret”, efter hans ultimative krav har vist sig at være alt andet end ultimativt.

”Det gør det kun værre, at kravet ikke byttes for andre politiske resultater, men for ministerbiler. Det er præcis den type politik, Samuelsen gennem årene har harceleret over,” skriver Erik Holstein i en analyse.

Det kunne ellers godt have været en sejr for Liberal Alliance at komme i regering, mener Holstein. Men det har partiet ødelagt for sig selv.

”Samuelsen definerede selv et så smalt succeskriterium, at alt andet end opfyldelse af hans ultimative krav bare er et nederlag,” siger Erik Holstein.

Nu skal partiet passe på, at det ikke ender i samme situation, som dengang SF dannede regering med Socialdemokraterne og Radikale. Et regeringsamarbejde, der endte med, at SF forlod regeringen for at undgå større vælgerflugt og siden har kæmpet for at komme på fode igen.

”Hvis LA skal have en chance for at genvinde tilliden på længere sigt, kræver det som minimum, at man spiller med åbne kort – og ikke foregøgler tilfredshed med alle de kompromiser, man bliver tvunget til i en regering,” skriver Erik Holstein og tilføjer:

”Vælgerne kan godt acceptere kompromiser, men der skal ikke være nogen tvivl om, at ens parti kæmper til det yderste for sine synspunkter. Det var især her det gik galt for SF.”

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser