Satspulje bliver slagsmål mellem arbejdsløse, ældre og indvandrere

SÆTTEMØDE: Satspuljeforhandlingerne blev onsdag skudt i gang i Finansministeriet. Regeringens udspil kritiseres fra både oppositionen og Dansk Folkeparti.

Finansminister Kristian Jensen (V) sidder som udgangspunkt for bordenden, men derefter fortsætter satspuljeforhandlingerne på beskæftigelsesområdet, socialområdet, ældreområdet, sundhedsområdet og integrationsområdet.
Finansminister Kristian Jensen (V) sidder som udgangspunkt for bordenden, men derefter fortsætter satspuljeforhandlingerne på beskæftigelsesområdet, socialområdet, ældreområdet, sundhedsområdet og integrationsområdet.Foto: /ritzau/Philip Davali
Søren Elkrog Friis

Regeringen er fra starten sat under massivt krydspres i årets satspuljeforhandlinger.

Det kom frem under sættemødet i Finansministeriet onsdag eftermiddag, hvor ordførere fra oppositionen og Dansk Folkeparti luftede deres holdning til regeringens udspil til fordeling af de knap tre milliarder kroner, som skal udmøntes over satspuljen fra 2018 til 2021.

I oppositionen er der stærk utilfredshed med, at regeringen vil prioritere en tredjedel af midlerne til at hjælpe borgere på kanten af arbejdsmarkedet med at komme i job eller uddannelse. Det er nemlig i høj grad et problem skabt af regeringen selv på grund af besparelser på de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere, mener blandt andet Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Vi er mildest talt lidt overraskede over regeringens måde at prioritere på. Regeringen forsøger tilsyneladende at finansiere ting, de har skåret andre steder med satspuljemidler. Og det vil vi altså ikke være med til," siger hun.

Fakta

Satspulje-forhandlingerne

  • Siden 1990 er den automatiske regulering af overførselsindkomsterne steget 0,3 procent mindre end den generelle lønudvikling.
  • Pengene udmøntes i stedet i satspuljen, som forhandles mellem alle Folketingets partier på nær Enhedslisten.

Kræver flere penge til psykiatri og ældre
Socialdemokraterne ønsker i stedet at bruge en større del af satspuljen på psykisk sårbare og ældre.

"Dermed ikke sagt, at de udsatte kontanthjælpsmodtagere ikke trænger til et løft, men regeringen må rydde op efter deres egen politik for deres egne penge. Det kan ikke være rigtigt, at psykisk sårbare og ældre skal slås om smulerne med de kontanthjælpsmodtagere, som er blevet barberet alt, alt for hårdt," siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Finansminister Kristian Jensen (V) ser ikke noget problem i at finansiere initiativer på kontanthjælpsområdet over satspuljen.

"Jeg mener selvfølgelig ikke, at vi har taget for meget på kontanthjælpsområdet. Jeg mener derimod, at der ligger en række specifikke opgaver, som er klart inden for rammerne af det, man plejer at bruge satspuljen til," siger han.

Fagministre skal lede decentrale forhandlinger
Kristian Jensen understreger, at han som finansminister blot har til opgave at udstikke den økonomiske ramme og fordele midlerne på de forskellige indsatsområder, som derefter forhandles decentralt under ledelse af de relevante fagministre.

"Det, der er væsentligt for mig, er, at vi får taget nogen initiativer for at give nogle af de mest sårbare mennesker i Danmark en hjælpende hånd, at vi får taget hånd omkring en bandeindsats, så vi kan stoppe fødekæden til banderne," siger han.

DF vil af med integration
Regeringen vil bruge 370 millioner kroner af satspuljen på dels at skaffe flere flygtninge og indvandrere i job, dels at etablere en task force, der skal forebygge rekruttering til bandekriminalitet blandt børn og unge.

Men den del af udspillet møder skarp kritik fra Dansk Folkeparti.

"Det er et problem, at man vil lave integrationspolitik for satspuljepenge. For hvor er det nu, pengene kommer fra? De kommer fra kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og pensionister, mens integrationsproblemer er et resultat af politiske beslutninger. Derfor må politikerne altså finansiere konsekvenserne af deres politik et andet sted end satspuljen," siger finansordfører René Christensen.

Dansk Folkeparti vil i stedet bruge pengene på initiativer rettet mod ældre.

"Når man kigger på regeringens udspil, springer det i øjnene, at ældreområdet stort set ingenting får. Så vi har den kæphest, at ældreområdet skal have flere penge at arbejde med," siger René Christensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00