Se billederne: Nye ministre, overdragelser og sjove gaver

BILLEDSERIE: Claus Hjort Frederiksen fik en rygsæk, Søren Pape en stok og Peter Christensen et kampfly, da der mandag var overdragelse af en lang række ministerier. Se eller gense de bedste billeder fra dagen.

Mandag stod på en lang række overdragelser, sjove gaver og glade ministre. Vi har samlet de bedste billeder fra dagen.

Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Flåden af ministerbiler parat til at køre mod Amalienborg med den nye regering. 

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget

Mandag formiddag træder den nye regering frem foran Amalienborg med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen. 

”For en uge siden, da jeg stod på landsmødet i mit eget parti, var det politiske landskab frosset til. Nu står vi her, solen skinner, og vi har fået en ny trekløverregering," sagde Løkke. Læs reportagen fra Amalienborg her eller se seancen på video her.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Den første overdragelse fandt sted i Udenrigsministeriet, hvor udenrigsminister Kristian Jensen skulle sige farvel, da han bliver ny finansminister. Ny udenrigsminister er Anders Samuelsen (LA), mens Ulla Tørnæs (V) bliver udviklingsminister og Karen Ellemann (V) bliver minister for ligestilling og nordisk samarbejde, der også er forankret i Udenrigsministeriet.

Læs også: EU-skeptisk udenrigsminister: Jeg repræsenterer regeringen – ikke LA

Læs også: Driftssikker minister overtager fastlagt kurs

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Traditionen tro blev der udvekslet gaver mellem den afgående og de tiltrædende ministre. Kristian Jensen forærede Anders Samuelsen en JA!-kasket, så han "kan vende sig til sin nye holdning til Europa".

Ifølge Jarl Cordua har Kristian Jensen med sin nye post som finansminister styrket sin position i Venstre. Læs klummen her.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

I Justitsministeriet sagde Søren Pind (V) farvel, mens Søren Pape Poulsen (K) sagde goddag. Søren Pind forærede Pape en stok fra Kenya med en sjov historie. Den kan du se her. Pape gav sheriffen Pind en kaktus.

Læs også: Pape til Pind: Er du sur på mig?

Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Kort efter at have sat rekord som den dansker, der har siddet som minister i allerlængst tid, var der ikke længere plads i regeringen til Bertel Haarder (V). Han overdrog Kulturministeriet til Mette Bock (LA). Den nye kulturminister gav Haarder et broderi, der forestillede det dansk-tyske grænseland.

Den nye kulturminister er en rund højskole-liberal – læs dugfrisk portræt af Mette Bock her.

Foto: Nikolai Linares/Scanpix

Troels Lund Poulsen (V) er ny beskæftigelseminister, og han videregav derfor Erhvervsministeriet til den nye erhvervsminister Brian Mikkelsen (V). ”Jeg er rigtig glad for at være her. It's good to be back," lød det fra den nye minister. Læs reportage fra overdragelsen her.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

En af de ministre fra V-regeringen, der ikke blev plads til i den nye VLAK-regering, er den nu tidligere transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt. Han gav den nye minister Ole Birk Olesen (LA) en æske chokolade, så han kunne få noget energi, og en bog om taxa.

Den nye transport- og boligminister er drevet af liberalt tankegods som få på Christiansborg – læs portræt af Ole Birk Olesen her.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Forsvarsministeriet sagde farvel til Peter Christensen (V), som for anden gang på bare halvandet år fortæller, at han nu er færdig med politik. Helt færdig – og denne gang skulle den være god nok. Læs mere om det her. Ny forsvarsminister er Claus Hjort Frederiksen (V). 

 

Foto: Uffe Weng/Scanpix

I den nye VLAK-regering er der ikke blevet plads til Jørn Neergaard Larsen (V), som mandag overdrog Beskæftigelsesministeriet til Troels Lund Poulsen (V). Ifølge Altingets politiske kommentator er Troels Lund Poulsen en af de ministre, der er blevet degraderet. Læs analysen her.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

I det nu opsplittede Social- og Indenrigsministerium blev der sagt farvel til minister Karen Ellemann (V), der nu skal være minister for ligestilling og nordisk samarbejde. Ny børne- og socialminister er Mai Mercado (K), mens Simon Emil Ammitzbøll (LA) bliver minister for det nyoprettede Økonomi- og Indenrigsministerium. 

Først på den nye socialminister Mai Mercados to-do-liste står et mere enkelt skilsmissesystem og en handlingsplan for bedre dagtilbud. Læs hvad hun vil prioritere her.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Den nye økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) har været på en lang og usædvanlig rejse i dansk politik. Læs mere om det her.

Foto: Jens Astrup/Scanpix

Søren Pind (V) er ny uddannelses- og forskningsminister, og han fik en Buzz Lightyear-dukke af afgående minister Ulla Tørnæs (V), der skal være udviklingsminister. Tørnæs fik en hat i gave. 

Forventningerne i Uddannelses- og Forskningsministeriet er store til sheriffen fra Justitsen, og Søren Søren Pind står over for en række store dueller. Læs mere om det her.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

I Finansministeriet var der afsked med Claus Hjort Frederiksen (V), som er ny forsvarsminister. Han fik både en taske og støvler, til når han skal i felten med Forsvaret. Ny finansminister er Kristian Jensen (V), mens Sophie Løhde (V) bliver minister i det helt nye Ministerium for Offentlig Innovation.

Læs også: Da kronprisen fandt sin plads i arvefølgen

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Kristian Jensen sagde i sin tale, at det bliver svært at udfylde Claus Hjorts sko – se hele talen her. Og se hvorfor Claus Hjort Frederiksen gav Kristian Jensen et begynder-tryllesæt her.

Og hvad skal Sophie Løhde egentlig beskæftige sig med som minister for offentlig innovation? Det kan du få svar på her.

Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

I Sundhedsministeriet sagde man farvel til Sophie Løhde (V), der skal være ny minister for offentlig innovation. Ny sundhedsminister er Ellen Trane Nørby (V), der forlader posten som børne-, undervisnings- og ligestillingsminister. Thyra Frank (LA) bliver ny ældreminister. 

Den nye sundhedsminister kaldes både driftsikker og lyttende – læs mere om hende her.

 

Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling splittes op. Her sagde man farvel til Ellen Trane Nørby (V), der som sagt skal være ny sundhedsminister. Merete Riisager (LA) bliver ny undervisningsminister, mens Karen Ellemann er ny ligestillingsminister og minister for nordisk samarbejde.

Den nye undervisningsminister var et af de mere overraskende valg i mandagens ministerkabale. "Min reform-modstand er min styrke," fortæller hun i dette interview

Forrige artikel EU-skeptisk udenrigsminister: Jeg repræsenterer regeringen – ikke LA EU-skeptisk udenrigsminister: Jeg repræsenterer regeringen – ikke LA Næste artikel Ammitzbølls omvej til toppen Ammitzbølls omvej til toppen
Klimarådet anbefaler stop for ny oliejagt i Nordsøen

Klimarådet anbefaler stop for ny oliejagt i Nordsøen

OLIESTOP: Trods beskeden klimaeffekt anbefaler Klimarådet et stop for ny dansk oliejagt i Nordsøen. Det vil styrke troværdigheden af Danmarks klimaindsats, mener rådet og anbefaler regeringen at aflyse ottende udbudsrunde.