Signe Bøgevald: Er Venstre blevet Danmarks socialdemokratiske parti?

KOMMENTAR: Venstres retorik adskiller sig efterhånden ikke meget fra Socialdemokratiets. Det er måske meget klogt op til et valg, men det gør det ikke mere borgerlig-liberalt, mener Signe Bøgevald Hansen.

Til Venstres EU-landsmøde i weekenden sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen, at Venstre i EU-Parlamentet ville kæmpe for en fælles bund under selskabsskatten – altså en grænse for, hvor lavt medlemslandene må sætte deres selskabsskat til.

En drøm for integrationsglade EU-fanatikere med forkærlighed for regulering og ensretning, men et mareridt for dem, der hylder velstand og frihed.

Samtidig er det ikke meget mere end en uge siden, at Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, meldte ud, at Venstre ikke havde planer om at lette i topskatten.

Venstres mangel på klare liberale budskaber er ikke længere overraskende, men ikke desto mindre kendetegnende for den tid, vi lever i. En tid, hvor middelmådigheden og ensretningen ses som værdier, der i sig selv er vigtige at kæmpe for. Men i stedet for at acceptere den socialdemokratiske præmis om ligemageri, så skal vi som borgerlig-liberale i stedet kæmpe for friheden. Også den frihed, der fører til forskellighed.

Den liberal-demokratiske tænker Alexis de Tocqueville advarede allerede i sit kendte værk Demokrati i Amerika fra 1835 imod faren ved ligemageri. Om hvordan en overdreven dyrkelse af lighed kunne føre til ligegyldighed og ensretning. Dette ser vi i allerhøjeste grad udspille sig i dag, og det er meget sigende, at selv ”Danmarks liberale parti” er gået med på denne præmis.

Venstres retorik er ikke så væsentligt meget anderledes end Socialdemokratiets. For nyligt præsenterede S et nyt pensionsudspil, der skulle give visse faggrupper mulighed for en tidligere pension. Her var retorikken ikke meget anderledes end Venstres. Man betonede endnu en gang et centralstyret system fremfor et, hvor individer på tværs af faggrupper kan planlægge egen pension.

Når Venstre foreslår en fælles bundgrænse for selskabsskatten og nægter at lette topskatten, så skriver de sig selv ind i en socialdemokratisk kontekst. Her dyrker man den farlige lighed. Den lighed, som ikke blot giver lige rettigheder, men som også ensretter.

Det er måske smart nok op til et valg. For den socialdemokratiske kontekst er desværre også den danske kontekst. Men hvis man for alvor ønsker at ændre noget i Danmark, og ikke blot vinde statsministerposten ved næste valg, så bør man som liberal holde sig for god til den slags retorik.

Friheden og dens resultater bør man derimod dyrke som borgerlig-liberale. For friheden er det bedste guld, vi har. Med friheden har vi muligheden for at træffe egne og dermed også forskelligartede valg.

Det betyder måske, at EU's medlemslande vil have forskellige selskabsskattesatser, og der vil opstå konkurrence imellem dem. Det betyder måske også, at der vil være en større forskel i indkomster, hvis man afskaffede topskatten i Danmark. Men ikke desto mindre ville det være et resultat af menneskers frie valg.

Friheden skal dog ikke forveksles med ansvarsløshed. Med friheden følger helt naturligt også myndigheden og ansvaret. Ansvaret for eget liv og den verden, vi lever i. Og ansvaret for at træffe frie valg med fornuften som ledestjerne.

Friheden kan naturligvis også lede til dårlige valg, hvis vi glemmer ansvaret, myndigheden og fornuften. Det bør vi anerkende.

Men i modsætning til den farlige, socialdemokratiske lighed, så giver friheden os muligheden for at benytte fornuften. Den giver os muligheden for at træffe forskellige valg. Hvad enten det handler om landes muligheder for at fastsætte egne skattesatser, om menneskers muligheder for at arbejde meget eller lidt uden at blive beskattet ekstra, eller det handler om vores mulighed for at gå på pension uden at blive hæmmet af et centralstyret system.

Som borgerlig-liberale i Danmark bør vi netop dyrke denne frihed fremfor den farlige lighed, der ikke løfter de mest udsatte, men i stedet blot ensretter os.

For hvis vi for alvor ønsker at ændre noget i Danmark, så bør vi ikke blot acceptere den gældende, socialdemokratiske præmis i Danmark, som Venstre gør med deres seneste udmeldinger på skatteområdet.

Nej, i stedet bør vi dyrke friheden. Den frihed, der giver os mulighed for at tage ansvar og forskelligøre os.

------

Signe Bøgevald Hansen (f. 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Tema: Kommentarer

Forrige artikel Nikolaj Saadat: Racismebegrebet har skabt fortællingen om Kjærsgaard og DF Nikolaj Saadat: Racismebegrebet har skabt fortællingen om Kjærsgaard og DF Næste artikel Jarl Cordua: Løkkes strategi er at generobre midten Jarl Cordua: Løkkes strategi er at generobre midten