Skatteminister går til kamp mod udlandsdanskeres milliardgæld

SKATTEGÆLD: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil have flere udlandsdanskere til at betale deres gæld til Danmark. Han vil presse Schweiz til at hjælpe og gøre det lovpligtigt for skyldnere at oplyse adresse, når de flytter ud. 

Foto: /ritzau/Kenneth Lysbjerg Koustrup
Daniel Bue Lauritzen

Danskere i udlandet skylder mere end otte milliarder kroner til Skat.

Langt størstedelen af de penge er tæt på umulige at inddrive for den danske stat. Men det vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu gøre noget ved.

Det sagde han tirsdag under et åbent samråd i Folketingets skatteudvalg:

"Jeg er helt enig i det forargelige i, at nogle gemmer sig i udlandet. Derfor må og skal det være en politisk prioritet at gå efter de udlandsdanskere, der ikke vil betale deres gæld," sagde Karsten Lauritzen.

Et af de centrale problemer for inddrivelsen af gælden i udlandet er Schweiz, der fungerer som gældsly. Det skyldes, at landet står uden for EU-samarbejdet og dermed uden for direktivet om gældsinddrivelse. 

"Schweiz er i realiteten et land, hvor folk med stor gæld til det offentlige kan tage hen og skjule sig for myndighederne. Det er dybt problematisk og meget overraskende, at Schweiz på den måde er et gældsly-land," sagde skatteministeren under samrådet.

Danmark kan lægge pres på Schweiz
Karsten Lauritzen har derfor indkaldt den schweiziske ambassadør i Danmark, Benedikt Wechsler, til et "venligt, men bestemt" møde, hvor han vil foreslå, at Danmark og Schweiz etablerer et samarbejde om gældsinddrivelse. 

Ambassadøreren har tidligere underkendt, at Schweiz har et problem med skatteunddragelse, og derfor er Karsten Lauritzen allerede beredt til at tage skrappere midler i brug.

“Hvis ikke vi får en konstruktiv dialog op at stå med Schweiz, kan man jo forestille sig initiativer, hvor man samler lande med lignende interesser – og det er mig bekendt næsten alle EU-lande – i forhold til at lægge et pres på Schweiz. Der kan Danmark gå i front,” sagde Karsten Lauritzen, der nævnte, at sanktioner kan blive en mulighed.

Af de i alt 8,1 milliarder kroner, som danskere i udlandet skylder staten, er de fire milliarder kroner fordelt mellem blot 926 personer, der hver især skylder over en million kroner. Af de penge står kun 82 millioner kroner til at kunne indrives, vurderer Skatteministeriet. 

Klar til adressepligt
Et andet problem for gældsinddrivelsen er, at borgere med skattegæld, der flytter til udlandet, ikke har pligt til at oplyse deres nye adresse.

Det gør det i sagens natur svært at opkræve skatter. Men det lader skatteministeren nu til at ville ændre.

"Jeg synes kun, at det er rimeligt, at man har pligt til at oplyse, hvor man bor, hvis man flytter fra Danmark og har en stor gæld til det offentlige. Det vil jeg gerne indføre i lovgivningen," sagde Karsten Lauritzen.

Skatteministeren var også positivt stillet i forhold til at fjerne forældelsen og dermed afskrivelsen af udlandsdanskeres gæld.

Gæld for 100 milliarder
Udlandsdanskernes skattegæld udgør kun en lille bid af danskernes og virksomheder i Danmarks gæld til det offentlige. 

I foråret rundede den samlede gæld 100 milliarder kroner, og størstedelen af de penge regner Skat ikke med at se skyggen af. I alt løber den uindrivelige sum op i næsten 70 milliarder kroner, oplyser Skatteministeriet.

Siden 2013 er gælden til det offentlige i gennemsnit vokset med næsten 10 milliarder kroner om året.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00