Skatteminister: Rimeligt at kalde Skat en regulær krise

KRISE: 400 ekstra medarbejdere, nedlukning af det udskældte it-system EFI og hjemsendelse af fem medarbejdere er blandt punkterne, som skal rette op på Skat efter flere skandalesager.

Efter flere alvorlige skandalesager er regeringen nu klar med en handlingsplan, der skal rette op på Skat. 

"Skat står i en meget alvorlig situation, det er der ingen grund til at lægge skjul på. Og det er også rimeligt nok at kalde det en regulær krise,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V). 

Han har fredag fremlagt regeringens handlingsplan, der meget sigende hedder "Skat ud af krisen". Skat har været ramt af to store skandaler den seneste måned med et mislykket inddrivelsessystem og 6,2 milliarder tabte kroner i udbytteskat. 

"Der er tale om ekstremt grov og organiseret økonomisk kriminalitet, som skal forfølges, og derfor ligger sagen hos bagmandspoliiet. Tabet er opgjort til 6,2 milliarder, og man kan ikke udelukke, at beløbet vil vise sig at være større," siger Karsten Lauritzen og fortsætter:  

"Grundlæggende er det gået galt for dem, som skulle udbetale pengene, det er gået galt med selve kontrollen af udbetalingerne, og det er gået galt med overvågningen af systemet."

Opbakning i Folketinget
Den nye handlingsplan har opbakning fra et bredt flertal af Folketingets partier, og den adresserer både aktuelle problemer i Skat og tegner linjerne for fremtidens skattevæsen. Partierne bag planen er ud over regeringen Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale og Konservative. Planen vil rulle de planlagte besparelser i Skat tilbage, samtidig med at Skat får tilført 400 nye medarbejdere – 350 til inddrivelse og 50 til øget kontrol. 

Samtidig er fem Skat-medarbejdere sendt hjem. Det gælder to direktører, to underdirektører og en personaleleder. 

Den nye handlingsplan betyder blandt andet, at alle udbetalinger af udbytteskat overvåges i fremtiden, ligesom der oprettes en ny særlig task force med fokus på kontrol af udbytteskat.

"Der er tale om ekstremt grov og organiseret økonomisk kriminalitet, som skal forfølges, og derfor ligger sagen hos bagmandspoliiet. Tabet er opgjort til 6,2 milliarder, og man kan ikke udelukke, at beløbet vil vise sig at være større," siger Karsten Lauritzen.

Gamle it-systemer
Karsten Lauritzen tager også konsekvensen af det fejlslagne inddrivelsessystem EFI, og skatteministeren noterer sig også, at Skat er sakket langt bagud på it-fronten.

"For at sige det i klar tale: Nogle af de helt centrale it-systemer i Skat stammer fra dengang, hvor man sendte den første mand til månen."

Inddrivelsessystemet EFI benævner skatteministeren som Skats "smertensbarn".

"Med den viden, vi har i dag, skulle EFI aldrig have været sat i drift," siger ministeren.

Systemet er så fyldt med fejl, at man er nødt til at lukke det ned. Man kan dog ikke lukke det ned på en gang, og derfor vil lukningen ske gradvist. Mens et nyt it-system bliver lavet, skal 350 nye medarbejdere hjælpe Skat med manuelt at inddrive skattegæld. 

Forrige artikel Her er regeringens nye skatteplan Her er regeringens nye skatteplan Næste artikel Ene kvinde i kurven: Kometen Carly Fiorina Ene kvinde i kurven: Kometen Carly Fiorina