Skattetrykket er faldet støt siden valget

DAGENS TAL: Det samlede skattetryk i Danmark er faldet med 2,5 procentpoint siden 2015. 

Det samlede skattetryk er faldet hvert år siden sidste valg. 
Det samlede skattetryk er faldet hvert år siden sidste valg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det samlede danske skattetryk er faldet med 2,5 procentpoint, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) overtog magten ved det seneste valg i 2015. 

Skattetrykket dækker over samfundets samlede skatter og afgifter og måles oftest som procent af bruttonationalproduktet (BNP). Og i de seneste fire år har det altså været støt dalende:

"Når skattetrykket falder, er det, fordi de samlede indkomster stiger hurtigere end skatterne. Formentlig er både skatter og indkomster steget, men indkomsterne er løbet lidt hurtigere end skatterne," siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet.

Hvad er årsagen til udviklingen?

Der er en hel del af det, som har påvirket skattetrykket i de seneste fire år, som også skyldes VK-regeringens skattereform fra 2009 og SRSF-regeringens skattereform fra 2012. 

Bo Sandemann Rasmussen
Professor i økonomi på Aarhus Universitet

"Et økonomisk opsving betyder ofte, at skattebetalingerne stiger, men regeringen har eksempelvis flyttet indkomstgrænsen for topskatten opad og sænket registreringsafgiften, og det har været med til at trække udviklingen den anden vej. Derfor har skattetrykket været svagt faldende," vurderer Bo Sandemann Rasmussen, der dog ikke alene vil tilskrive den nuværende regering faldet:

"Der er en hel del af det, som har påvirket skattetrykket i de seneste fire år, som også skyldes VK-regeringens skattereform fra 2009 og SRSF-regeringens skattereform fra 2012. Så det er lidt en blanding af, at skiftende regeringer over de seneste ti år har påvirket skatteindtægterne."

Artiklen fortsætter efter grafen.

Laveste skattetryk siden 2008
I 2018 udgjorde skatter og afgifter i alt 44,9 procent af det samlede bruttonationalprodukt, hvilket gør det nuværende skattetryk i Danmark til det laveste siden 2008.

Generelt har skattetrykket dog været svagt stigende siden 1970'erne, hvor det i 1975 var helt nede på 37,1 procent.  

"I stort set hele efterkrigstiden er skattetrykket steget, inden det omkring 1980'erne og 1990'erne fandt et mere eller mindre konstant niveau. Siden har det ligget et sted mellem 45 og 50 procent og svinget op og ned afhængigt af konjunktursvingninger og den førte politik," siger Bo Sandemann Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Stadig et af verdens højeste skattetryk ifølge OECD
Ifølge OECD's seneste tal har Danmark det næsthøjeste skattetryk blandt OECD's 36 medlemslande.

OECD regnede i 2017 Danmarks skattetryk til at være 46 procent, hvilket er næsten 12 procentpoint højere end de 36 landes gennemsnit. Kun Frankrig ligger højere på listen med et skattetryk på 46,2 procent. 

Sammenligninger af skattetryk på tværs af lande skal dog altid tages med store forbehold. Landenes skattesystemer er blandt andet indrettet på forskellige måder, hvilket for nogle lande kan resultere i et lavere skattetryk i OECD's måling – og et højere for andre.

Skattetrykket måles også på mange måder, og Danmarks placering kan derfor variere derefter. Læs mere om det her. 

Dokumentation

Dagens tal
Hver dag i valgkampen bringer Altinget en artikel under temaet Dagens tal. Her beskriver vi kort, faktuelt og analytisk udviklingen siden 2015 på en række nøgletal indenfor især økonomi og velfærd.

Tallet skal træde ud af den daglige nyhedsstrøm og i stedet give et overblik over udviklingen inden for et bestemt politisk område. 

Relevante eksperter vil desuden forsøge at forklare den pågældende udvikling.

---

Skattetryk
Et skattetryk skal forstås som et lands samlede skatteniveau i forhold til landets samlede indkomst. På den måde viser skattetrykket, hvor mange af befolkningens penge der går til skatter og afgifter. 

OECD har til brug for internationale sammenligninger siden 1973 målt skattetrykket som "de samlede skatter og afgifter i procent af bruttonationalproduktet (BNP) i markedspriser". Danmarks Statistik bruger samme metode. 

Opgørelsesmetoden indebærer dog visse svagheder, der særligt hæfter sig på mulighederne for sammenligninger med andre lande. Der er derfor også mange forskellige måder at anskue og opgøre det danske skattetryk på.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Sandemann Rasmussen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet
MSc (London School of Economics, 1985), ph.d. i økonomi (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00