Om  
Nicola Sturgeon

Muslimsk sundhedsminister skal stå i spidsen for Skotland

Skotlands nuværende sundhedsminister Hamza Yousaf er blevet valgt som ny leder for det skotske regeringsparti, SNP. En afstemning i det skotske parlament mangler nu blot, før han bliver landets nye førsteminister efter Nicola Sturgeon. 

Hamza Yousaf (tv) afløser Nicola Sturgeon (th) på posten som leder af Scottish National Party. Han er nu kun en formalitetsafstemning i det skotske parlament fra at blive landets første muslimske førsteminister. 
Hamza Yousaf (tv) afløser Nicola Sturgeon (th) på posten som leder af Scottish National Party. Han er nu kun en formalitetsafstemning i det skotske parlament fra at blive landets første muslimske førsteminister. Foto: Russell Cheyne/Reuters/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Efter Nicola Sturgeon for lidt over en måned siden trak sig som leder af Scottish National Party (SNP) og af landets decentrale regering, har partiet ledt efter en arvtager. 

Nu er eftersøgningen indstillet. Valget er i en tæt afgørelse blandt partiets medlemmer faldet på Humza Yousaf, der efter alt af dømme bliver skotternes første muslimske førsteminister. 

Det skriver BBC

Med 52 procent af stemmerne mod 48 procent til landets finansminister Kate Forbes, er det nu blot en formalitetsafstemning i det skotske parlament tirsdag, der skiller den nuværende sundhedsminister fra posten som Skotlands førsteminister. 

BBC skriver, at Humza Yousaf var støttet af tidligere førsteminister Nicola Sturgeon og hendes fortsat mange støtter i partiets bagland. 

Læs også

Fortsat spændinger med London

De eksisterende spændinger mellem London og Edinburgh vil dog, ifølge BBC, ikke aftage med valget af Hamsa Yousaf. 

Han er nemlig aktiv fortaler for en ny uafhængighedsafstemning blandt skotterne. En afstemning, som bliver affærdiget af regeringen i London. 

Spørgsmålet om skotsk uafhængighed var også i fokus i den nyvalgte leders tale: 

"Jeg forpligter mig til at sætte gang i vores græsrodsbevægelse, som er ledet af borgerne, og sikre, at vores kamp for uafhængighed får i femte gear. Det skotske folk har mere end nogensinde før brug for uafhængighed, og vi vil være den generation, der levere den," sagde Hamza Yousaf blandt andet i talen. 

Siden 2014, hvor skotterne stemte nej til uafhængighed, har man kæmpet for at stable en ny folkeafstemning på benene. 

Den kamp har i høj grad været anført af den nu fratrædende skotske førsteminister, Nicola Sturgeon. Hun sad på posten i mere end otte år, hvilket gør hende til den længst siddende af sin slags. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicola Sturgeon

Afgående førsteminister, Skotland, leder af Skotlands Nationale Parti (SNP)
cand.jur. (Glasgow Uni.)

0:000:00