Slutspurt om finanslov: Støttepartier kræver flere penge til klima og velfærd

Regeringens pengepose til finansloven er slet ikke stor nok til støttepartiernes ønsker. Regeringen er opsat på at lande ”den kedeligste finanslov i mands minde,” men sådan fungerer det ikke, lyder det.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det spidser til i forhandlingerne om næste års finanslov, hvor Radikale, SF og Enhedslisten i disse dage forhandler intensivt med finansminister Nicolai Wammen (S).

Forløbet er i år blevet afkortet af kommunalvalget, og regeringen lægger ekstra pres på for at få forhandlingerne færdige, så man også kan nå at tage hul på reform- og ydelsesforhandlinger inden jul.

Hvis man ikke vil puste til økonomien, så er det gak at fortsætte med håndværkerfradraget.

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
Finansordfører

Men inden regeringen kan komme så langt, skal der flere penge på bordet i forhandlingerne om finansloven, lyder det nu enstemmigt fra støttepartierne.

”Det er brug for flere penge end det regeringen har foreslået. Det er den helt store knast i forhandlingerne,” siger Enhedslistens Rune Lund.

Hos SF mener finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen, at regeringen virker opsat på at "lave den kedeligste finanslov i mands minde" for bagefter at begynde nogle mere spændende forhandlinger om reformer, hvor de blå partier også skal være med.

"Men det er jo fugle på taget. Sådan fungerer det ikke,” siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Vil skrotte håndværkerfradrag

Regeringens udspil indeholder allerede en række nye tiltag, mens den har kun lagt op til en forhandlingsreserve på 1,2 milliarder kroner årligt i 2022-2025. Det er i en normal finanslovsforhandling en skrabet reserve at forhandle om.

Det er ikke tilfældigt.

0:000:00