Smykkelov brugt for første gang: 79.600 kroner beslaglagt

SMYKKELOV: For første gang har politiet taget den omdiskuterede smykkelov i brug og konfiskeret kontanter fra fem udlændinge.

Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Cecilie Gormsen

For første gang siden den såkaldte smykkelov trådte i kraft for knap fem måneder siden, har politiet benyttet den og beslaglagt kontanter fra fem udlændinge. Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse

Det skete tirsdag aften i Københavns Lufthavn, da fem iranere med falske rejsedokumenter forsøgte at rejse ind i Danmark.

Her pågreb politiet to mænd og tre kvinder i alderen 26 til 35 år, som blev sigtet for dokumentfalsk. De blev anholdt og visiteret, hvor politiet fandt både euro og dollars til en værdi af cirka 129.600 kroner.

LÆS OGSÅ: Smykkeloven er trådt i kraft: Se politiets vejledning her

De nye udlændingestramninger blev vedtaget sidst i januar og trådte i kraft 5. februar. Med loven har det været muligt for politiet at beslaglægge værdigenstande og kontantbeløb fra flygtninge og migranter, som kommer til Danmark.

Som det står i loven, må politiet tage genstande og kontantbeløb, der har en værdi over 10.000 kroner – dog blev genstande med affektionsværdi efter heftig debat undtaget loven.

Grænsen på 10.000 kroner for kontantbeløb gælder for den enkelte asylansøger, uanset om der er tale om en voksen eller et barn.

De fem iranere fik derfor beslaglagt beløb over 10.000 kroner hos hver enkelt – alt i alt cirka 79.600 danske kroner.

LÆS OGSÅ: Overblik: Her er de nye udlændingestramninger

I politiets vejledning hedder det, at pengene beslaglægges til dækning af udgifter i forbindelse med ophold i Danmark, og derfor har politiet siden loven trådte kraft været opmærksomme på flygtninge og migranters værdier, fortæller Per Fiig, som er chef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter (NUC).

”Dansk politi er dagligt opmærksomme på, om de asylansøgere og udlændinge med ulovligt ophold, vi antræffer, har værdier, som kan være med til at finansiere omkostningerne ved deres ophold. Nu har politiet fundet værdier, som kunne beslaglægges til det formål,” siger Per Fiig.

De fem iraneres ansøgning om asyl behandles nu i Udlændingestyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00