Debat

Socialdemokratiet: Nej tak til en IT-minister

DEBAT: Det vil noget nær umuligt at finde plads til en selvstændig IT-minister i det politiske hierarki. Men i kombination med eksempelvis Erhvervsministeriet vil IT kunne finde sin plads og kunne udfylde det potentiale, der ligger på området, mener Socialdemokratiets Karin Gaardsted.

IT-området kan i fremtiden blive en del af erhvervministerens jobtitel. I hvert fald hvis det står til S og Karin Gaardsted.
IT-området kan i fremtiden blive en del af erhvervministerens jobtitel. I hvert fald hvis det står til S og Karin Gaardsted.Foto: Marie Hald/Scanpix
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Gaardsted
IT-ordfører, Socialdemokratiet

”Vi skal ha’ en IT-minister.” Det udsagn blev jeg mødt med utallige gange fra især Venstres IT-ordfører i sidste valgperiode under den socialdemokratisk ledede regering. Ved hver en paneldebat og ved hver en IT-diskussion i øvrigt.

Nu er det så Venstre, der sidder i spidsen for regeringsarbejdet, og vi har stadig ikke en IT-minister. Heller ikke da Venstre stod alene med regeringsmagten i juni 2015 blev der udnævnt en sådan minister. Af gode grunde.

Umuligt at have et selvstændigt IT-ministerium
Betyder det så, at jeg ikke mener, at der er behov for, at IT-udviklingen i Danmark drives frem? Nej! Er jeg blind for alle de muligheder, der potentielt ligger i at udvikle på alle IT-områder til gavn for både arbejdspladser og eksport? Nej, absolut ikke.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Men det er en umulighed med en IT-minister, fordi det ikke kan lade sige gøre at finde en ’placering’ i ministerhierarkiet til en sådan minister. Hvordan skal han kunne agere?

Skal han kunne blande sig i et andet ministeriums indre anliggender? Skal han kunne omstøde en beslutning taget i et andet ministerium, eksempelvis Justitsministeriet eller sågar Statsministeriet? Det er ikke muligt.

Det, der til gengæld er muligt og også meget ønskeligt, er, at man løfter udvikling af IT op på højde med eksempelvis erhvervsministeren, så man udnævner en IT- og erhvervsminister.

Karin Gaardsted
IT-ordfører, Socialdemokratiet

Det, der til gengæld er muligt og også meget ønskeligt, er, at man løfter udvikling af IT op på højde med eksempelvis erhvervsministeren, så man udnævner en IT- og erhvervsminister.

Så får IT-delen vægt og fylde. Derudover er det en rigtig tanke at nedsætte et råd, som set med mit afsæt skal have statsministeren for bordenden og deltagelse af 3-4 andre ministre, erhvervsminister, beskæftigelsesminister, børne- og undervisningsminister, forsknings- og uddannelsesminister samt en række af de mest betydningsfulde erhvervsfolk.

IT-råd vil være til stor gavn
Lidt i retning af det nuværende Digitaliseringsråd, men med større politisk vægt.

Formålet med et sådant råd skulle være at stimulere til øget vækst inden for IT-branchen i Danmark, sætte nye iværksættere i gang, få så mange ordrer i hus hos IT-virksomheder som muligt, øge eksporten af eksempelvis IT-software, sørge for at der hele tiden er tilstrækkeligt uddannet dansk personale til vore IT-virksomheder, arbejde med IT-kompetencer op gennem folkeskolen med mere.

Der er en lang række områder, hvor et sådant råd vil kunne arbejde til stor gavn for vort samfund.

Der er ikke grænser for, hvor mange arbejdspladser der vil kunne oprettes inden for IT-feltet i Danmark, og efter min mening forpasser vi en enestående chance for at skabe flere arbejdspladser ved, at vi ikke er ambitiøse og målrettede nok i vores tilgang til, hvad branchen vil kunne gøre for Danmark.

Jeg mener ikke, at det, IT-virksomhederne gør i dag, er for dårligt, men jeg er sikker på, at de ville kunne drive det meget længere, hvis de fik den nødvendige fokusering fra højeste sted.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Gaardsted

Formand, LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, formand, Energimuseet
lærer (Herning Seminarium 1979)

0:000:00