Søren Pape og Kristian Jensen topper ministermåling

MÅLING: Ny ministermåling har opløftende momenter for de traditionelle regeringspartier V og K, mens Liberal Alliance endnu engang må overveje, om det var den rigtige beslutning at gå i regering.

Kristian Jensen, Inger Støjberg og&nbsp;Søren Pape Poulsen&nbsp;er blandt de mest populære ministre, men Støjberg tynges lidt ned af store minuskarakterer fra venstrefløjens vælgere.<br>
Kristian Jensen, Inger Støjberg og Søren Pape Poulsen er blandt de mest populære ministre, men Støjberg tynges lidt ned af store minuskarakterer fra venstrefløjens vælgere.
Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan ved indgangen til valgåret lune sig ved en ministermåling, der giver acceptable karakterer til regeringens vigtigste ministre. Det er ikke prangende, men dog langt bedre end de meningsmålinger, regeringspartierne hver især slæber rundt på.

Liberal Alliance må derimod konstatere, at størstedelen af partiets ministre benhårdt bortdømmes af vælgerne.

Resultatet fremgår af en ny meningsmåling udført af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten. Målingen er foretaget efter en lidt anden skala end tidligere målinger – og resultatet for de enkelte ministre kan derfor ikke sammenlignes direkte. Men det vil næppe forhindre en håndfuld ministre i at glæde sig over fremgangen.

Se toppen og bunden herunder – eller læs hele artiklen på Altingets Christiansborg-portal.

1.-2. plads
Søren Pape Poulsen Justitsminister Søren Pape Poulsen (K)
Karakter: 0,6 (Ved ikke: 15 %)

Den konservative leder kan glæde sig over, at han holder den førsteplads, han allerede fik del i efter få måneder som justitsminister. Som partileder uden for regeringen havde Søren Pape Poulsen svært ved at slå igennem, men med Justitsministeriet i ryggen kan han banke igennem med nogle effektive lov-og orden-budskaber. Konservativ classic. 
Pape får ikke kun fine karakterer fra regeringspartierne. DF-vælgerne bedømmer ham også pænt, og det samme gør de socialdemokratiske og radikale vælgere.

1.-2. plads
Kristian JensenFinansminister Kristian Jensen (V)
Karakter: 0,6 (Ved ikke: 18 %)

Venstres næstformand er ikke altid braget igennem i popularitetsmålingerne, så Norstat-målingen gør helt sikkert Kristian Jensens dag meget bedre. Det hører dog med til historien, at Jensen slap for den upopulære opgave som offentlig chefforhandler under OK18.
Kristian Jensen får ikke skyhøje karakterer, men slipper omvendt for vilde minuskarakterer fra venstrefløjens vælgere.

3. plads
Jakob Ellemann-Jensen Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V)
Karakter: 0,5 (Ved ikke: 25 %)

Den nye miljø- og fødevareminister ligger kun et mulehår fra toppen – i grel modsætning til forgængeren Esben Lunde Larsen (V). Jakob Ellemann har fra starten signaleret en mere grøn profil, hvor hensynet til landbrugets interesser ikke per automatik overskygger miljøhensyn.
Den stil ser ud til at gå ind hos vælgerne, om end Ellemanns placering givetvis også afspejler den popularitet, han nåede at opbygge som en slagfærdig og humoristisk politisk ordfører.

19.-20. plads
Anders Samuelsen Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)
Karakter: -0,9 (Ved ikke: 14 %)

Det er Anders Samuelsen og hans imponerende fighting spirit, der har givet LA to valgsejre i rap, men et minus på 0,9 er et elendigt oplæg til næste valg. Samuelsen kan være helt ligeglad med elendige karakterer fra venstrefløjen. Problemet er, at der heller ikke er meget at hente andre steder. Eneste lyspunkt er, at de tilbageværende LA-vælgere stadig er loyale og giver ham et smukt plus på 2,4.

19.-20. plads
Ole Birk Olesen Transport- og boligminister Ole Birk Olesen (LA)
Karakter: -0,9 (Ved ikke: 27 %)

Her kan man tale om en høj grad af stabilitet, for Ole Birk Olesen har været blandt bundpropperne lige fra starten. Transport- og boligministeren er en flittig og synlig minister, men vælgerne kan bare ikke lide ham. I modsætning til Anders Samuelsen får Ole Birk Olesen ikke engang prangende karakterer fra LA's egne vælgere, der kun giver et plus på 1,1.

21. plads
Thyra Frank Ældreminister Thyra Frank (LA)
Karakter: -1,9 (Ved ikke: 18 %)

Forklaringen her er meget simpel: Vælgerne gider ikke en minister, der ikke laver noget. Det dovne ry har givet Thyra Frank den absolutte bundplacering i måling efter måling, selvom Anders Samuelsen forsøger at tale hende op. Pudsigt nok er det de unge under 30, der giver den mindst ringe bedømmelse af ældreministeren.

Den netop afgåede erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), er taget ud af målingen.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt
For halvandet år siden blev der dannet en ny regering med deltagelse af Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Hvordan bedømmer du de enkelte ministres indsats på en skala, hvor minus 5 står for den meget dårlige præstation, og plus 5 står for den meget gode præstation?

(Giv et tal til hver af de ministre, du synes, du kan bedømme. Ellers kryds af ud for feltet "Kan ikke bedømme").

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget og Jyllands-Posten blandt 1.208 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 13. til 19. juni 2018.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00