Sommerserie med Susanne Zimmer: "Uffe Elbæk og Svend Auken var mine politiske forbilleder. Nu har jeg ikke nogen bestemte forbilleder"

SOMMERSERIE: Susanne Zimmer har i løbet af sit første år som folketingsmedlem gjort sig en række erkendelser. Hun har lært, at man bliver nødt til at prioritere, hvad man sætter sig ind i, og at man kommer til at begå fejl som ny i spillet.

<span>Tidligere medlem af
Alternativet Susanne Zimmer har set op til Svend Auken, fordi han var revolutionerende som politiker.<i></i></span>
Tidligere medlem af Alternativet Susanne Zimmer har set op til Svend Auken, fordi han var revolutionerende som politiker.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Hvad fik dig til at gå ind i politik?
Der var to ting, der motiverede mig. For det første var jeg var rigtig træt af, hvordan vi i Danmark behandlede vores natur og miljø, og i forhold til de ressourcer, som vi havde, blev der gjort alt for lidt. Det mente jeg ikke, at vi kunne være bekendt at aflevere til næste generation. For det andet syntes jeg, at det var pinligt, at vi behandlede flygtninge på den måde, som vi gjorde. At vi italesatte de problemer, der var i verdenen på den måde, som vi gjorde. Uden at tage ansvar selv. Det var sådan, at jeg faktisk gik og tænkte: Er det overhovedet det her land, som jeg fortsat gerne vil bo i? For vi burde have så meget overskud og så mange ressourcer. Det skulle kunne gøres meget bedre.

Hvordan startede din politiske karriere?
Jeg har tidligere lavet meget lokalt politisk arbejde og været meldt ind i foreninger. Da Alternativet blev stiftet, kunne jeg se, at der var alle de perspektiver, som jeg kunne stå inde for. Jeg meldte mig ind, og derfra gik der ikke engang et år, før jeg tænkte, at jeg gerne ville stille op til Folketinget, og så blev jeg valgt ind sidste år.

Hvem var dit første politiske forbillede, og har du stadig et forbillede?
Jeg synes, at Uffe Elbæk var fantastisk, og Svend Auken var rigtig god, hvis man går tilbage i historien, fordi han var meget revolutionerende i den tid, og det mener jeg stadig, at han er i forhold til klima og natur, fordi han fik gennemført mange ting dengang. Men nu har jeg ikke nogen bestemte forbilleder. Verden er så kompleks. Der er så mange, der gør noget godt rundtomkring, og så er der nogle af de ting, som de gør, der ikke er så godt. Det var fantastisk dengang, hvor Barack Obama vandt præsidentvalget i USA, men hvis jeg ser tilbage nu, synes jeg, at han manglede at udrette ret meget.

Hvad husker du særligt ved din første gang på Christiansborg?
Det var bare helt vildt at træde ind i den rolle som folketingsmedlem. Det var en følelsesmæssig oplevelse. Det at gå op ad trapperne på et stort, fint slot med så meget historie og næsten kunne mærke, at historien kommer ud af væggene var meget højtideligt og storslået. Samtidig var det et venligt sted at komme ind. Jeg tænkte, at det er et sted, der er værdigt til at lede et land, fordi det netop er så stort og så forskelligartet.

Hvad var dine første ordførerskaber?
Jeg blev og er stadigvæk uformelt miljø- og landbrugsordfører, ældre- og sundhedsordfører, transportordfører, skatteordfører og ordfører for landdistrikter.

Hvordan var det at stå for flere ordførerskaber som nyvalgt?
Først så tænkte jeg bare wow. Det er spændende det her. Men da arbejdet begyndte, kunne jeg se, hvor store områderne var. Tonsvis af bilag, møder og snakke med alle mulige mennesker. Det var overvældende. Jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg ikke kunne løse alle opgaver lige godt, og jegg blev nødt til at prioritere noget frem for noget andet. Det var natur og miljø, som blev mit primære område, hvilket det stadig er.

Kan du komme med nogle konkrete eksempler, hvor det gik op for dig, at du blev nødt til at "skære" områder fra?
Jeg oplevede at sidde til udvalgsmøder, hvor jeg ikke havde nået at læse alle de bilag, som jeg skulle, og diskuteret, hvad bilagene faktisk betød med andre. Set fra min målestok bliver jeg nok aldrig så godt forberedt, som jeg ønsker at være, til alle møder.

Hvad var din første borgenbommert?
Jeg kan komme i tanke om noget, som skete for nyligt. Forleden skulle jeg til afstemning i Folketingssalen – i øjeblikket tager afstemningerne lidt længere end normalt på grund af coronarestriktionerne – så da jeg sad i salen, tænkte jeg, at jeg i mellemtiden kunne besvare nogle mails. Men så startede en ny afstemning, mens jeg sad og var optaget af mine mails, og jeg tog fejl af, hvilket forslag vi skulle stemme om, så jeg stemte forkert. Jeg stemte nej i stedet for ja.

Dokumentation

Sommerserie: Første gang
I Altingets sommerserie taler vi med nogle af de politikere, som sidste år blev valgt ind i Folketinget for allerførste gang eller efter at have været ude i en periode, om alt fra det første politiske forbillede til deres første sommerferieminde.

Du kan blandt andet læse om hverdagen på Christiansborg, og hvordan det er at være ny i Folketinget.

Blå bog
Det nye folketingsmedlem Susanne Zimmer er født i Brønderslev i 1960.

Hun blev valgt ind i Folketinget for Alternativet i Nordjyllands Storkreds 5. juni 2019. Sidenhen har hun meldt sig ud af Alternativet, og i dag er hun en del af Uffe Elbæks nye politiske projekt, Frie Grønne Stemmer.

Susanne Zimmer er uddannet folkeskolelærer og har en kandidat i pædagogik fra Aarhus Universitet. Hun har tidligere arbejdet som lærer og skoleleder samt stiftet virksomheden Kitasol.

Privat er hun bosat i Himmerland med hendes mand, Jørgen Petersen. Hun har fire børn og tre bonusbørn.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Zimmer

Fhv. MF (FG), tidl. MF (ALT)
folkeskolelærer og cand.pæd. i pædagogik

0:000:00