Sommerserie med Rasmus Stoklund: "Pia Kjærsgaard er utroligt interessant at arbejde sammen med"

SOMMERSERIE: Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen er dansk politiks svar på Lennon og McCartney, og Pia Kjærsgaard (DF) er dansk udlændingepolitiks grand old lady, fortæller Rasmus Stoklund (S).

For Rasmus Stoklund er det vigtigt at ballancere lovgivningsarbejdet for at få en så effektiv lovgivning som muligt, uden at folks retssikkerhed bliver krænket.
For Rasmus Stoklund er det vigtigt at ballancere lovgivningsarbejdet for at få en så effektiv lovgivning som muligt, uden at folks retssikkerhed bliver krænket.Foto: Dansk Metal
Simon Egelund Hansen

Hvad tænkte du om dine første ordførerskaber?
Jeg var overrasket over, at jeg fik så vigtige ordførerskaber som udlændinge og integration. Jeg tænkte, at udlændingepolitikken kunne blive en udfordring. Det er noget, der er stærke holdninger til fra alle sider. Der er både utilfredshed fra partier til højre og venstre for os. Det er en balancegang, hvor vi skal prøve at finde en gylden middelvej. Det er det, som jeg kæmper med til daglig. Vi skal løse de udlændingepolitiske dilemmaer på en god måde, for det har stor betydning for, hvordan fællesskabsfølelsen i vores land er. 

Hvordan føles det at få ros fra en politisk modstander?
Folk er generelt venlige og anerkendende i deres tilgang til hinanden på Borgen. Den retorik, som man benytter i folketingssalen, er en helt anden, end den, som man har, når man mødes uden for salen. Der er både kække bemærkninger og ros, og vi taler selvfølgelig også om, hvordan vi kan få enderne til at mødes. Pia Kjærsgaard er utroligt interessant at arbejde sammen med. Hun er virkelig dansk udlændingepolitiks grand old lady. Hun har set nogle problemer på det integrationspolitiske område, før nogen andre så det. Det er enormt interessant at diskutere udlændingepolitiske spørgsmål med en, der har så enorm en erfaring og ballast i den sammenhæng.

Har du oplevet at være i centrum af en politisk shitstorm?
Jeg har været udsat for meget kritik, men har ikke oplevet det som en decideret shitstorm. I forbindelse med et interview i Information i januar fik jeg mange negative kommentarer. Der var mange, der formulerede sig hårdt. Men jeg tog det ikke så tungt. Det ville påvirke mig, hvis der rent faktisk var noget substans i den kritik, som jeg blev udsat for. Når jeg udtrykker en holdning og mener det samme både inden og efter, at jeg har udtrykt den, må jeg stå på mål for den holdning og være tro mod mig selv. 

Kan du huske den første bommert, som du har lavet på Borgen?
Jeg har lavet en del bommerter, men jeg vil ikke afsløre hvilke. Hvis man har klokket i det eller overset noget, er ens kollegaer generelt meget forstående. Der er et tillidsfuldt og behageligt arbejdsklima på Borgen. Der er selvfølgelig nogle, der gerne vil udstille politiske uenigheder og koge en ordentlig gryde suppe på ens fejl. Men det er ikke et generelt problem. De fleste anvender ikke den slags metoder, for de ved godt selv, hvor ærgerligt det er at være en del af. 

Det er enormt interessant at diskutere udlændingepolitiske spørgsmål med en, der har så enorm en erfaring.

Rasmus Stoklund (S)

Hvem var dine første politiske forbilleder?
Det må være Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen – dansk politiks svar på Lennon og McCartney. Jeg kan ikke selv huske så meget fra dengang. Men når jeg læser i historiebøgerne om, hvad de fik gennemført i 1990'erne, er jeg imponeret over de opgør, som de fik taget med arbejdsløsheden. De tog nogle store skridt – også i forhold til den grønne omstilling. De var samfundsingeniører på den gode måde. 

Hvad er dit første sommerferieminde?
Min farmor og farfar havde et lille sommerhus ved Vesterhavet, hvor vi var nærmest hver sommer hele min barndom. Mine forældre pakkede vores lille gule folkevognsboble, og så kørte vi derop og holdt ferie. Jeg husker det, som om solen altid skinnede, men det gjorde den jo nok ikke. Men det er de billeder, som jeg har inde i mit hoved. Jeg render rundt i vandet og spiller bold, og så kommer isbilen. Jeg ville gerne have holdt ferie der i år, men huset er desværre solgt for mange år siden.  

Hvad var din første store læseoplevelse?
I 1.g læste vi en bog, der hedder 'Rebekkas roser' af Martha Christensen. Den gjorde indtryk, fordi hovedpersonen i bogen har en del eksistentielle overvejelser om sig selv og sit liv. Når man selv er i den alder, gør sådan en bog indtryk, fordi man måske selv går med den slags tanker: Hvad vil jeg med mit liv? Hvad skal jeg læse? Hvad vil jeg gerne lave? 

Dokumentation

Sommerserie med politikerne
I Altingets sommerserie taler vi med nogle af de politikere, som sidste år blev valgt ind i Folketinget for allerførste gang eller efter at have været ude i en periode, om alt fra det første politiske forbillede til deres første sommerferieminde.

Du kan blandt andet læse om hverdagen på Christiansborg, og hvordan det er at være ny i Folketinget.

Blå bog
Rasmus Stoklund er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2012.

Efterfølgende gjorde han karriere som konsulent i Dansk Metal og som fuldmægtig i Erhvervsstyrelsen. Fra 2016 til 2019 var han erhvervspolitisk chef i Dansk Metal. 

Ved folketingsvalget i 2019 blev han valgt ind for Socialdemokratiet i Nordsjællands Storkreds, og i dag er han ordfører for integration og udlændinge for den socialdemokratiske folketingsgruppe.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stoklund

MF og politisk ordfører (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)









0:000:00