Statsrevisorerne: Stærkt kritisabelt, at ministeriet ikke har sikret grundvandet mod pesticider

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

PESTICIDER: Overvågningen af grundvandet har været "stærkt kritisabelt," og det har ført til risiko for danskernes sundhed, skriver Rigsrevisionen i rapport. I to tilfælde reagerede ministeriet ti år for sent. Statsrevisorerne giver hård kritik, og minister er klar med handleplan. 

Ny rapport fra Rigsrevisionen er smækfyldt med kritik af Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af pesticider.

Og Statsrevisorerne er da også ude med hård kritik på baggrund af rapporten.

"Statsrevisorerne kritiserer, at Miljø- og Fødevareministeriets overvågning af grundvandet og forvaltning af dispensationer til pesticidmidler har været særdeles mangelfuld," skriver statsrevisorerne i deres bemærkninger til sagen.

Kritikken tager udgangspunkt i en ny rapport fra Rigsrevisionen, som blev sat i søen i februar efter flere sager i medierne, der stillede spørgsmålstegn ved både dispensationer til brug af pesticider og overvågningen af grundvandet.

I rapporten fra Rigsrevisionen lyder det, at overvågningen har været "stærkt kritisabel," og at det har ført til risiko for grundvandsforurening og dermed danskernes sundhed. Det handler blandt andet om, at ministeriet ikke har kunnet fagligt forklare, hvorfor nogle stoffer ikke er blevet overvåget.

En del af kritikken handler også om, at ministeriet har været for langsom til at handle på konkrete advarsler om, at pesticider – der ikke blev overvåget – kunne findes i grundvandet. Ifølge Rigsrevisionen har ministeriet været advaret i to tilfælde, men først reageret ti år efter. Og da de to pesticider endelig blev undersøgt, viste det sig, at de blev fundet i henholdsvis 26 procent og 31 procent af vandboringerne.

Miljøminister: Forvaltning skal på ret køl
Miljøminister Lea Wermelin (S) siger i en pressemeddelelse, at hun ser "med stor alvor på den kritik, som Rigsrevisionen rejser".

"Forvaltningen skal på ret køl. Jeg igangsætter derfor en grundig gennemgang af området, som Kammeradvokaten står for. Jeg iværksætter et gennemsyn af vores overvågnings- og godkendelsessystem for sprøjtemidler, som internationale eksperter får til opgave. Og jeg sikrer, at vi nu får eksterne øjne på, inden der bliver givet nye dispensationer. Vi har alle krav på, at der bliver passet ordenligt på vores fælles grundvand," siger ministeren.

Ministeren varsler derfor tre tiltag for at komme problemerne til livs. Hun vil blandt andet have undersøgt miljøstyrelsens forvaltning. Og i mellemtiden indføres nye procedurer i Miljøstyrelsen, hvor der skal ske et eksternt kvalitetstjek, før der gives dispensationer.

Læs mere om kritikken og ministerens planer på Altinget Miljø.

Forrige artikel V og R efter ny rapport: Regeringens EU-linje svækker Danmarks sikkerhed V og R efter ny rapport: Regeringens EU-linje svækker Danmarks sikkerhed Næste artikel Ældreorganisationer savner penge og planer i finansloven: Ældreorganisationer savner penge og planer i finansloven: "Det ryster os"