Støttepartier presser regeringen: Centrale embedsmænd skal kunne afhøres i Støjberg-sag

UNDERSØGELSE: Regeringens støttepartier vil have nedsat en kommission, som skal placere et ansvar for den ulovlige adskillelse af unge asylpar, der blev foretaget under Inger Støjberg. 

Der skal placeres et ansvar i sagen, hvor unge asylpar ulovligt blev adskilt på landets asylcentre i Inger Støjbergs tid som udlændinge- og integrationsminister.

Det mener regeringens støttepartier, der opfordrer til, at der nedsættes en kommission, der kan komme til bunds og få klarhed over den måske kommende V-næstformands ageren i sagen. 

“Det er meget afgørende, at vi får en kommissionsundersøgelse. Ellers kan vi ikke drage nogen til ansvar. Vi skal have afklaret, hvad der er sket i det ministerium, da man adskilte de par,” siger Andreas Steenberg fra Radikale.

Vil afhøre embedsmænd
En kommission vil blandt andet kunne inddrage vidneafhøringer af embedsmænd fra Udlændinge- og Integrationsministeriet og tilmed have adgang til centrale dokumenter, der ellers ikke ville være tilgængelige for offentligheden. 

Det vil øge sandsynligheden for en placering af ansvaret betragteligt, og derfor er en kommissionsundersøgelse den eneste seriøse måde at komme til bunds i sagen, mener Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

“Det giver ikke mening at lave en advokatundersøgelse, hvor man ikke kan lave afhøringer. Så kan vi lige så godt bare bruge det, Ombudsmanden allerede har sagt. Det er vigtigt for os, at vi kommer til bunds i den her sag og får placeret et ansvar,” siger hun.

Et alternativ til at nedsætte en kommission er at bede et advokatselskab gennemgå sagen. Men det vil ikke være tilfredsstillende, mener partierne. 

"Vi skal have en kommission, fordi det er den eneste undersøgelse, der giver mulighed for at afhøre embedsmænd," siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører i SF. 

Regeringens støttepartier har ifølge DR og Politiken fredag et møde med justitsminister Nick Hækkerup (S), hvor de ifølge begge medier skal diskutere, hvordan sagen skal forfølges.

Ministermøde fredag
Kommissionen skal undersøge, hvem der havde ansvaret, da Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister i 2016 udsendte en ulovlig instruks om, at asylpar, hvor den ene part var under 18 år, skulle indkvarteres hver for sig på landets asylcentre. 

Folketingets Ombudsmand har siden kritiseret instruksen og kaldt den ulovlig, fordi der ikke blev foretaget en individuel vurdering i de enkelte sager.  

Altinget har spurgt justitsminister Nick Hækkerup, om han mener, at regeringen vil undersøge sagen nærmere, og om der bør nedsættes en kommission, men han har ikke ønsket at svare på spørgsmålene. 

"Ministeren har ikke nogen kommentarer til dine spørgsmål," skriver Justitsministeriet til Altinget. Også partiets retsordfører, Jeppe Bruus, er meget kortfattet:

“Vores holdning er den samme som før sommerferien. Men jeg har ingen yderligere kommentarer,” siger han, med henvisning til at Socialdemokratiet inden ferien sagde, at partiet ønskede at undersøge sagen. 

Forrige artikel Syv interessante nedslag i aftalen om penge til sundhedsvæsnet Syv interessante nedslag i aftalen om penge til sundhedsvæsnet Næste artikel Dagens overblik: Regeringen kan indlede sag mod Støjberg i dag Dagens overblik: Regeringen kan indlede sag mod Støjberg i dag