Sundhedsministeriet undlod at udlevere kontroversiel S-mail i over et år: Nu beklager ministeriet

Trods gentagne forespørgsler undlod Sundhedsministeriet i over 12 måneder at udlevere en central mail i sag om Socialdemokratiets erhvervsklub. Ekspert beskriver mailen som ”meget vigtig”, fordi den skildrer en praksis, der i yderste konsekvens kan betyde, at man kan bestille ministermøder med en betaling til erhvervsklubben. 

Medlemmerne i Socialdemokratiets erhvervsklub har på erhvervsklubbens møder i den seneste valgperiode kunne møde både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (til venstre), statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen. Sundhedsminister Magnus Heunicke (til højre) har kaldt det "en klar fejl", at en partikonsulent fra Socialdemokratiet bad embedsmænd i ministeriet om at "ekspedere" et møde med Tandlægeforeningen, der var medlem af S-erhvervsklubben. Arkivfoto. 
Medlemmerne i Socialdemokratiets erhvervsklub har på erhvervsklubbens møder i den seneste valgperiode kunne møde både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (til venstre), statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen. Sundhedsminister Magnus Heunicke (til højre) har kaldt det "en klar fejl", at en partikonsulent fra Socialdemokratiet bad embedsmænd i ministeriet om at "ekspedere" et møde med Tandlægeforeningen, der var medlem af S-erhvervsklubben. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

12 måneder og tre uger. 

I så lang tid undlod Sundhedsministeriet at udlevere en opsigtsvækkende mail, hvor en konsulent i Socialdemokratiet beder ministersekretærer i Sundhedsministeriet om at "ekspedere" en forespørgsel fra Tandlægeforeningen, der ønsker et møde med Magnus Heunicke (S).

I mailen, som er sendt kort efter den regeringens tiltrædelse i 2019, gør partikonsulenten ministeriets embedsværk opmærksom på, at Tandlægeforeningen er medlem af Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK. 

Tandlægeforeningen fik efterfølgende mødet med den nyslåede sundhedsminister.

Mailen burde have været udleveret som del af den korrespondance, som Altinget modtog i en aktindsigt 6. oktober 2021, men af årsager - som Sundhedsministeriet fortsat nægter at redegøre for - blev mailen fra partiet til ministeriet først udleveret til Altinget 27. oktober 2022, altså 12 måneder og tre uger efter den burde have været udleveret. 

Det beklager Sundhedsministeriet nu.

"Sundhedsministeriet skal beklage, at ministeriet ikke identificerede mailkorrespondancen med (navnet på den pågældende medarbejder i Socialdemokratiet, red.) allerede i forbindelse med ministeriets afgørelse af 6. oktober 2021," lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeriet.

Mailen fra Socialdemokratiet til Sundhedsministeriet, der blev udleveret til Altinget over et år senere, end den skulle have været. Screenshot. 
Mailen fra Socialdemokratiet til Sundhedsministeriet, der blev udleveret til Altinget over et år senere, end den skulle have været. Screenshot.  Foto:
 

Trods flere henvendelser fra Altinget om, hvordan den pågældende mail til Socialdemokratiets erhvervsklub endte i Sundhedsministeriet, har ministeriet afvist at redegøre for forløbet. 

0:000:00