Sundhedsstyrelsens direktør fyret

SUNDHED: Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, er blevet bedt af sundhedsminister Nick Hækkerup om at fratræde sin stilling.

Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, er blevet bedt om at fratræde sin stilling øjeblikkeligt.
Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, er blevet bedt om at fratræde sin stilling øjeblikkeligt.Foto: Altinget.dk
Lise-Lotte SkjoldanOle Nikolaj Møbjerg Toft

Else Smith er blevet bedt om at fratræde sin stilling som administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen.

Det oplyser sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

"Der er brug for at få ryddet op og moderniseret Sundhedsstyrelsen. Vi har gennem en årrække – under skiftende direktører og ministre – set en række sager, som har skabt usikkerhed om tilsynet med det danske sundhedsvæsen. Sager, som har gjort befolkningen usikker på, om tilsynet med vores sundhedsvæsen fungerer godt nok," siger sundhedsminister Nick Hækkerup og fortsætter:

"Siden jeg blev sundhedsminister, har jeg hele tiden sagt meget klart, at jeg vil gøre, hvad der skal til, for at få ryddet op i de her ting og for at få genskabt tilliden til Sundhedsstyrelsen. Og der har været en række sager, som samlet set gør, at jeg mener, tiden er kommet til at tage mere grundlæggende fat, så vi får ryddet ordentligt op og moderniseret Sundhedsstyrelsen."

SF: Det stopper ikke her
Özlem Cekic, sundhedsordfører for SF, roser ministeren for at tage handling efter skandalesagerne.

"Det er nødvendigt at rydde op i Sundhedsstyrelsen, og jeg er glad for, at ministeren sætter sig i spidsen for det arbejde. Det er jo klart, at det stopper ikke her. Det er også nødvendigt at lave en reform af Sundhedsstyrelsen, så vi er sikre på, at de indberetninger, der kommer ind i styrelsen, bliver der handlet hurtigt og rigtigt på."

Danske Patienter og Lægeforeningen har skarpt kritiseret fyringen af Else Smith og sagt, at det ikke løser nogen problemer.

Men Özlem Cekic mener, at lægerne og patienterne, når de kritiserer, skal huske på, hvor alvorligt Sundhedsstyrelsen har svigtet.

"Det er klart, at det her alene løser ikke nogle problemer. Jeg vil bare lige gøre opmærksom på, meget stilfærdigt, at ikke nok med at Sundhedsstyrelsen har vildledt Folketingets Sundhedsudvalg, har de også vildledt Sundhedsministeriet. Det er rigtig, rigtig alvorligt," siger Özlem Cekic og fortsætter:

"Det må bare ikke ske. Vi skal kunne regne med, at når vi beder Sundhedsstyrelsen med en redegørelse, så er den fyldestgørende. Så tager man ikke oplysninger ud af den for at fremstille styrelsen i et bedre lys."

DF-ordfører tilfreds med fyring
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, bifalder, at sundhedsministeren har fyret Else Smith. Allerede i starten af februar mistede hun tilliden til styrelsesdirektøren.

”Vi har fået flere redegørelser med beskeden om, at nu var alt lagt frem. Men flere gange har DR så alligevel bragt nye oplysninger, selv efter vi fik den fortrolige redegørelse fra styrelsen. Derfor finder jeg det helt rigtigt, at det får konsekvenser for Else Smith," siger hun.

Else Smiths afgang kommer i kølvandet på, at DR Nyheder igennem længere tid er kommet med en stribe nye oplysninger om Sundhedsstyrelsens håndtering af sagen om den vestjyske psykiater, der i en længere årrække fejlbehandlede et stort antal patienter. Sagen var fremme i 2013, og Sundhedsstyrelsen har erkendt, at man begik en række fejl, som betød, at psykiateren ikke blev stoppet trods advarsler til styrelsen fra andre læger og myndigheder.

I de seneste par måneder har DR Nyheder gravet nye oplysninger frem i sagen. Sundhedsstyrelsen med Else Smith har flere gange leveret redegørelser til ministeren, hvor alle fejl så skulle være lagt frem.

DR's seneste afsløringer har senest vist, at Retslægerådet havde kritiseret styrelsens undersøgelse af den angiveligt hjerneskadede psykiater. En kritik, der gik på, at undersøgelsen skulle have været for mangelfuld.

Allerede for en måned siden erklærede sundhedsordførerne fra SF og Dansk Folkeparti, at de ikke længere havde tillid til Else Smith.

Opdateret 18:40 med kommentarer fra Özlem Cekic.

Dokumentation

BLÅ BOG: Else Smith
Født 22. marts 1953, Ulfborg

Uddannelse
Student Holstebro Gymnasium, 1972
Lægevidenskabelig embedseksamen, Aarhus Universitet, 1982
Ph.d, Københavns Universitet, 1996
Speciallæge i samfundsmedicin, 1999

Ansættelser på Statens Serum Institut
Overlæge, 1994-2000
Afdelingschef og overlæge, 2001-2003

Ansættelser i Sundhedsstyrelsen
Centerchef og overlæge, 2004-2010
Konstitueret medicinaldirektør, 2006-2007
Konstitueret direktør, 2010
Administrerende direktør, 2011-2015

Kilde: Kraks Blå Bog


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00