Svære udsigter for ny superorganisation: 3F stemmer nej til LO/FTF-fusion

FUSION: En enig hovedbestyrelse i landets største fagforbund har torsdag stemt nej til en fusion mellem LO og FTF. Det giver dystre udsigter for fusionen, som kræver to tredjedeles flertal i begge hovedorganisationer.

3F-formand Per Christensen sammen med LO-formand Lizette Risgaard, FOA-formand Dennis Kristensen og Dansk El-Forbunds Jørgen Juul Rasmussen. Ikke alle kommer til at synes lige godt om det budskab, som 3F-formanden skal overbringe, når hovedbestyrelsen i LO mødes fredag.
3F-formand Per Christensen sammen med LO-formand Lizette Risgaard, FOA-formand Dennis Kristensen og Dansk El-Forbunds Jørgen Juul Rasmussen. Ikke alle kommer til at synes lige godt om det budskab, som 3F-formanden skal overbringe, når hovedbestyrelsen i LO mødes fredag.Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Søren Elkrog Friis

Hovedbestyrelsen i 3F har på et møde torsdag enstemmigt stemt nej til en fusion mellem hovedorganisationerne LO og FTF. Det oplyser 3F's pressetjeneste til Altinget.

Dermed tegner der sig vanskelige udsigter for en ny superorganisation på det danske arbejdsmarked. Fusionen kræver nemlig to tredjedeles flertal fra de delegerede, når de to hovedorganisationer efter planen skal afgøre spørgsmålet ved to parallelle ekstraordinære kongresser i Odense fredag den 13. april.

Men allerede fredag formiddag mødes forretningsudvalget i FTF og hovedbestyrelsen i LO for at afgøre de videre fusionsplaner.

Og med et nej fra Danmarks største fagforbund ser det ud til at komme til at knibe med opbakningen i LO.

"Vi støtter, at der indkaldes til en ekstraordinær kongres i LO i april. Det er helt naturligt, at den forhandlingsproces, som der blev givet grønt lys til på en LO-kongres, også afrundes på en LO-kongres," siger 3F-formand Per Christensen i en pressemeddelelse.

134 nej-stemmer skrinlægger fusion
400 delegerede fra de forskellige LO-forbund kommer til at deltage på kongressen til april. Hvis 134 stemmer nej, falder fusionen fra hinanden. På grund af sin størrelse har 3F alene 104 stemmer.

"Skulle der på LO's ekstraordinære kongres, på trods af 3F's holdning, være et kvalificeret flertal for opløsning af LO og en fusion med FTF – og et tilsvarende kvalificeret flertal for fusionen i FTF – vil vi naturligvis fortsat aktivt arbejde for, at 3F er medlem af et stærkt, solidarisk fællesskab og en slagkraftig hovedorganisation – både i den nationale, regionale og lokale interessevaretagelse og offentlige debat," siger Per Christensen.

3F begrunder modviljen med, at en ny, fælles hovedorganisation vil få sværere ved at prioritere de kortuddannedes behov for efteruddannelse og opkvalificering, få sværere ved at varetage medlemsforbundenes interesser ved at markere sig klart, tydeligt og uden forbehold i faglig-politiske spørgsmål og få en uafklaret regional og lokal struktur og en stækket interessevaretagelse med hensyn til erhvervs-, arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitik over for kommuner og regioner.

HK og FOA stemmer ja
I det næststørste LO-forbund HK har hovedbestyrelsen torsdag stemt enstemmigt ja til fusionen. Dansk Metal, FOA og Dansk El-Forbund bakker også op om fusionen. Fødevareforbundet NNF anbefaler også et lunkent ja, mens en række mindre LO-forbund som Blik og Rør, Malerforbundet og Serviceforbundet vil stemme nej.

På FTF-siden er der opbakning fra store forbund som Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Politiforbundet, mens Farmakonomforeningen, Prosa,
Finansforbundet, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening og Konstruktørforeningen er modstandere af en fusion.

Hvis det alligevel ender med en fusion, vil en ny hovedorganisation se dagens lys 1. januar 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00