Svindel-mistænkt ngo begæret konkurs

LUK OG SLUK: Bestyrelsen i Clean Clothes Campaign begærede her til morgen foreningen konkurs efter sag om formodet svindel med Danida-midler. 

Clean Clothes Campaign arbejder for at forbedre forholdene for tekstilarbejdere. Nu har den danske del af organisationen begæret konkurs. 
Clean Clothes Campaign arbejder for at forbedre forholdene for tekstilarbejdere. Nu har den danske del af organisationen begæret konkurs. Foto: /AP
Rasmus Dahl LøppenthinCarsten Terp Beck-Nilsson

Den svindelmistænkte ngo Clean Clothes Campaign har torsdag morgen besluttet at begære sig selv konkurs. Det oplyser bestyrelsesformand Magnus Nielsen til Altinget.

"Der er adskillige hundrede tusinde kroner, som vi ikke kan redegøre for. Og vi kan ikke få adgang til de nødvendige bilag, så vi kan komme videre. Derfor har vi nu besluttet, at det ikke giver mening at fortsætte," siger han.

Den lille organisationen fik i 2013 bevilget små to millioner kroner fra Danidas CSR-pulje til projektet 'Bæredygtigt design i den globaliserede tøjindustri'.

Men da en ny bestyrelse med Magnus Nielsen i spidsen kom til i april, kunne man ikke få indsigt i, hvordan pengene var blevet brugt. Det har ifølge formanden vist sig, at der er overført 60.000 kroner til en konto i en anden forening.

Fakta
Clean Clothes Campaign Danmark er en del af et globalt netværk af organisationer, der arbejder for at forbedre forholdene for de ansatte i tøj-industrien.

Organisationen har hovedkontor i Amsterdam. Den danske afdeling blev stiftet i 2007 som et samarbejde mellem følgende organisationer: 
  • Aktive Forbrugere
  • 3F Silkeborg
  • Mellemfolkeligt Samvirke
  • BAV - Bedre ArbejdsVilkår i udviklingslande

Kilde: Clean Clothes Campaign

Samtidig har foreningen ikke leveret en app, som den ellers havde fået bevilget mere end 70.000 kroner til at udvikle.

Herudover manglede en lang række bilag og dokumentation for, hvordan midlerne fra CSR-puljen var anvendt. Derfor kan man ikke få revideret 2016-regnskabet, ligesom foreningens revisor har trukket revideringen af 2015-regnskabet tilbage.

Det er utrolig trist, at det er kommet her til, men vi har også et bestyrelsesansvar at leve op til, så vi ser ikke anden udvej end at begære os selv konkurs.

Magnus Nielsen
Bestyrelsesformand, Clean Clothes Campaign

"Det er utrolig trist, at det er kommet her til, men vi har også et bestyrelsesansvar at leve op til, så vi ser ikke anden udvej end at begære os selv konkurs," siger han.

Clean Clothes Campaign har gennem årene lavet en række rapporter og kampagner, som har kritiseret arbejdsvilkårene i tøjindustrien. Derfor er sagen om bistandsmidlerne ekstra ærgerlig, mener bestyrelsesformanden.

"Vi har i årevis holdt andre i ørerne, og så kan vi ikke engang holde styr på vores egen butik. Det synes jeg i virkeligheden er pinligt," siger Magnus Nielsen.

Ifølge et notat fra Udenrigsministeriet er der taget disciplinære skridt mod en tidligere medarbejder i Clean Clothes Campaign. Den afgående bestyrelse oplyser samtidig, at man har overdraget sagen til politiet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00