Sygeplejersker indleder politisk offensiv mod "strukturel sexisme"

Efter endnu en skuffelse ved overenskomstbordet vender sygeplejerskernes fagforbund nu blikket mod Christiansborg. Underskriftsindsamling skal bane vej for trepartsforhandlinger om ligeløn.

Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, er under hårdt pres fra utilfredse medlemmer. Om kort tid vil det vise sig, om de stemmer ja eller nej til den overenskomstaftale, parterne indgik i februar.
Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, er under hårdt pres fra utilfredse medlemmer. Om kort tid vil det vise sig, om de stemmer ja eller nej til den overenskomstaftale, parterne indgik i februar.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

"Vi er mere værd." 

Sådan lyder overskriften på en ny kampagne fra Dansk Sygeplejeråd, som skydes igang på Kvindernes Internationale Kampdag.

Her lanceres en underskriftsindsamling under titlen "lønløftet", som skal skabe opmærksomhed om en lønpose, som ifølge fagforbundet er alt for let sammenlignet med andre faggrupper med tilsvarende uddannelse, opgaver og ansvar.

Ambitionen er at presse regeringen til at indlede trepartsforhandlinger, som kan rette op på det lønefterslæb, som har præget de kvindedominerede offentlige faggrupper siden vedtagelsen af tjenestemandsreformen i 1969.

"Vi kan jo se, hvordan frustrationen, vreden og indignationen hos vores medlemmer bare vokser og vokser. Det er i allerhøjeste grad også et problem for vores samfund, fordi flere og flere vælger at forlade faget eller søge væk fra det offentlige, hvor der i forvejen mangler sygeplejersker," siger Grete Christensen, som er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Sidder fast i lønhierakiet
Normalt forventes Christiansborg at blande sig uden om løn- og arbejdsvilkår, som afgøres ved overenskomstforhandlinger.

Men mange skuffelser ved overenskomstbordet har efterladt Dansk Sygeplejeråd med den erkendelse, at der skal en politisk løsning til for at rykke de knap 77.000 medlemmer op i det offentlige lønhieraki.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det aktuelle overenskomstforlig - som fortsat afventer medlemmernes godkendelse ved en urafstemning, bekræfter ifølge Grete Christensen, at Christiansborg må på banen.

0:000:00