Thulesen: Regeringsindgrebet var planlagt et halvt år før lærerkonflikten

FORBEREDT INDGREB: Det hele var lagt til rette på forhånd, inden konflikten mellem lærerne og kommunerne brød ud. Det siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i en ny bog.

Foto: Ritzau/ René Schütze
Emma Qvirin Holst

Allerede et halvt år inden lærerkonflikten brød ud, blev Dansk Folkeparti orienteret om, at regeringen planlagde at gribe ind.

Det fortæller Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ifølge Politikens Skoleliv i en ny bog Søren og Mette i benlås. DF-formanden havde i oktober 2012 et fortroligt møde med den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

”Hun spurgte mig, om Dansk Folkeparti ville støtte det regeringsindgreb, de forventede blev nødvendigt til foråret, når der formentlig kom konflikt omkring folkeskolen. Jeg blev paf og afviste at forholde mig til spørgsmålet, og det var ikke det, jeg troede, mødet skulle handle om,” siger Kristian Thulesen Dahl i bogen ifølge Politiken Skoleliv.

Mødet fandt sted et halvt år før, et flertal i Folketinget ledt an af regeringen i april 2013 besluttede at gribe ind og afslutte lærer-lockouten, der var opstået efter et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne mellem lærerne og kommunerne. Kristian Thulesen Dahl tilføjer i bogen, at han fra det møde i oktober vidste, at ”det hele var lagt til rette på forhånd, og lærerne ikke havde noget at forhandle om.”

Tidligere minister: Lockouten var regeringens beslutning
Tidligere minister og SF-formand Annette Vilhelmsen har i samme bog også givet udtryk for, at lockouten af lærerne var regeringens beslutning.

”En tiltrængt pædagogisk reform endte desværre som en økonomisk reform. Skrevet af Finansministeriet og gennemført af regeringen. Jeg blev næsten lettet, da jeg læste interviewet med Thorning, for nu sagde hun endelig tingene, som de var. Lockouten af lærerne var regeringens beslutning,” siger hun i bogen ifølge Politiken.

Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon (S) har flere gange afvist, at regeringen har grebet ind i konflikten. Det gentager Bjarne Corydon igen over for Politiken, hvor han afviser Annette Vilhelmsens udlægning med henvisning til de mange gange, han og Finansministeriet har redegjort for sagen.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, afviser også for Politiken Skoleliv, at der var et ønske om at gribe ind i lærerkonflikten.

Den nye bog Søren og Mette i benlås er skrevet af journalist og forfatter Anders-Peter Mathiasen på opfordring fra formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, der ledte forhandlingerne på vegne af lærerne i 2013. Men forfatteren skriver i sin prolog, at lærerforeningen ikke har haft indflydelse på bogen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00