Tidligere programdirektør i DR er død

DØDSFALD: En af de centrale skikkelser i udviklingen af dansk tv, forhenværende tv-direktør i DR, Henrik Antonsen, er død, 89 år gammel. Det bekræfter DR-kilder overfor Altinget.

Den senere, nu afdøde program-direktør i DR, Henrik Antonsen til venstre sammen med de øvrige pionerer, der startede
TV Avisen tilbage i oktober 1965: Werner Hessenschmidt, Knud Henning Pedersen
og Poul Trier Pedersen. Siddende er det chefen for TV-Aktualitetsafdelingen,
den senere generaldirektør Hans Jørgen Jensen, som Henrik Antonsen i årtier fik
et tæt samarbejde med.
Den senere, nu afdøde program-direktør i DR, Henrik Antonsen til venstre sammen med de øvrige pionerer, der startede TV Avisen tilbage i oktober 1965: Werner Hessenschmidt, Knud Henning Pedersen og Poul Trier Pedersen. Siddende er det chefen for TV-Aktualitetsafdelingen, den senere generaldirektør Hans Jørgen Jensen, som Henrik Antonsen i årtier fik et tæt samarbejde med.Foto: DR Arkiv
Rasmus Nielsen

Bogholdersønnen Henrik Antonsen blev født på Vejle-kanten og kom i journalistisk mesterlære på bl.a. Vejle Amts Folkeblad i slutningen af 1940'erne.

Men det blev tv-mediet, der for alvor blev Henrik Antonsens løbebane og smukke karrierevej.

Allerede i 1957 kom han til Danmarks Radio som programsekretær for kortbølgeradioen, men fra 1960 var det fjernsynet, som man kaldte tv i de første mange år, der blev mediet for Antonsen.

Han var således en af pionererne bag den første TV Avis, der blev sendt i 1965.

Men tv-nyhederne var ikke nok for Henrik Antonsen, der kom til at beskæftige sig langt bredere med billedmediet i DR.

Således blev han ansat i TV-programdirektør-embedet i 1970 og var programchef og stedfortræder for programdirektøren 1972-85, for så selv at træde frem i første række som programdirektør for TV 1985-91. Skæbnesvangre år op til og lige efter monopolbruddet på dansk tv.

Som programdirektør skulle han lede og koordinere indsatsen fra de dengang nok så egenrådige programchefer, hvad enten det var afdelingen for børn & unge, nyheder & aktualitet, sporten, provinsen, underholdning, kultur, drama eller undervisning.

Den lange karriere for DR sluttede som kommitteret hos generaldirektøren 1991-97, hvor han bl.a. arbejdede med det europæiske tv-samarbejde som koordinator for EBU's udviklingsprogram for Central- og Østeuropa.

Venlig og vellidt
Den venlige og for en DR-chef usædvanligt vellidte Henrik Antonsen kørte i flere år parløb med den anderledes farverige og profilerede Hans Jørgen Jensen - først som dennes souschef på TV Avisen.

Når Henrik Antonsen måtte fratræde som tv-direktør i 1991, skyldtes det indirekte konkurrencen fra det dengang nye TV 2, hvor DR på konkurrencens alter tabte store seertal. 

Radiorådet ville derfor ikke forlænge hans ansættelse - til programchefernes store fortrydelse. Men det blev lige så meget set som en næse til generaldirektøren i årene 1985-94, Hans Jørgen Jensen.

Henrik Antonsen holdt sin interesse for medierne ved lige højt op i alderen, bl.a. i Publicistklubben og gennem netværk med andre forhenværende DR-chefer. Han sad også i bestyrelsen for Baltic Media Centre på Bornholm, for Nordisk Baltisk Filmfond og for den forhenværende TV A-chef Lasse Jensens produktionsselskab Jensen & Kompagni A/S.

De sidste år var præget af svingende helbred, hvor især synet svigtede. Det fik dog på ingen måde manden i firserne til at give op. Vennerne så det som godt gået, at deres Henrik blev næsten 90 år med alle de handicap, han havde i mange år. Han overlevede så længe primært på grund af en stærk vilje, godt humør og et på alle måder godt hjerte, tænker de.

Henrik Antonsen, der var ridder af første grad af Dannebrog, blev enkemand i 1995 og efterlader sig tre børn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Antonsen

Fhv. tv-direktør, DR (1985-91)
journalistisk mesterlære (Vejle Amts Avis og Frederikshavns Avis 1947-50)

0:000:00