Debat

Tømrer om EUD-udfordringer: Usexet at være lønslave

DEBAT: Håndværksfagene har mistet appel, og unge i dag ønsker ikke at ende som lønslaver. Det er én af erhvervsuddannelsernes centrale udfordringer, skriver tømrer Martin Poulsen.

"Den appel, som håndværksfagene tidligere havde – som frie cowboys udstyret med værktøj og knowhow – er væk," skriver tømrer Martin Poulsen.
"Den appel, som håndværksfagene tidligere havde – som frie cowboys udstyret med værktøj og knowhow – er væk," skriver tømrer Martin Poulsen.Foto: /ritzau/Joachim Adrian
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Poulsen
Tømrer og montør

”Erhvervsskoler fattes elever,” skrev Altinget: uddannelse tidligere på året.

I artiklen kommer en række kompetente navne med bud på, hvordan man får flere til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse.

Blandt forslagene er rigtig gode input til indslusningen fra folkeskolen – hurra for det!

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

En tungere del af problematikken er dog, at det dybest set ikke er ret sexet at være lønslave.

Ungdommen kigger med stjernekikkert ud i fremtiden.

Der er ikke meget at gøre sig umage med ved at sætte en skrue i. Det bliver bevidstløst samlebåndsarbejde. Og arbejdsmiljøet minder også mere og mere om industrien. Stresset, styret og pakket i kasser.

Martin Poulsen
Tømrer og montør

YouTube-stjerne, reality tv-deltager, opfinder af kræftvaccinen, første person i nabogalaksen, berømt forfatter eller hvad ved jeg. Udvalget er uendeligt.

Enkelte lever endda fedt af ikke at kunne noget.

Appel som frie cowboys er væk
Den appel, som håndværksfagene tidligere havde – som frie cowboys udstyret med værktøj og knowhow – er væk.

Tidligere havde håndværkere i overført betydning en kasse LEGO, hvor man kunne bygge hvad som helst. I dag står de med et kliksamlesæt.

Uanset hvordan man prøver, ender det i samme resultater, fordi alt skal presses ind i forudbestemte CAD-blokke og ISO-normer.

Det er ikke spændende længere, for ens indflydelse på resultatet er minimalt.

Unge giver sig derfor hellere i kast med livet som entreprenør, og dermed trækker håndværksfagene over i industrialisering med internet of things, robotteknik, programmering og så videre.

Det hører med i udviklingen og er måske en del af svaret på, hvorfor det er mere attraktivt at skabe sit eget brand end at arbejde på andres præmisser.

Der er ikke meget at gøre sig umage med ved at sætte en skrue i. Det bliver bevidstløst samlebåndsarbejde. Og arbejdsmiljøet minder også mere og mere om industrien. Stresset, styret og pakket i kasser.

Der er ikke hverken tid eller plads til den udskammede famøse bajer, som der ellers nu af alle tider kunne være brug for.

En permanent vikartilværelse
Så er der markedet. Hvad kommer man ud til?

Jobsikkerheden er ikke-eksisterende. Nyuddannede håndværkere kommer ud til en vikartilværelse i hård kamp mod resten af Europa og verden.

For 10-20 år siden var det forholdsvist trygt. Man havde sin læretid ved samme mester – det er også ved at være et særsyn.

Når man var udlært, var markedet rimelig balanceret. Der var arbejde nogenlunde konstant, og ikke flere eller færre om det, end man kunne blive enige om lønudviklingen.

Men så kom boblen.

Alt er i dag kastet op i vinden. Uorganiseret udenlandsk arbejdskraft gør det efterhånden svært at kræve sin ret. Værdien af fagforeninger er inde i en ond spiral med laveste fællesnævner og mig-først mentalitet.

Det giver et utroligt ustabilt og uattraktivt arbejdsmarked, som er låst i frygt for, hvad der mon nu sker i morgen.

Forstår de unge
Hvis ikke målet direkte er at blive selvstændig håndværksmester, så forstår jeg udmærket, de unge vælger det fra.

Selvom en fra et bemandingsbureau er i fuld beskæftigelse året rundt, så har vedkommende stadig ”vikar” stemplet i panden. Det giver eksempelvis store problemer i forbindelse med optagelse af lån.

Det er 20 år siden, jeg blev udlært. Det er jeg ikke det mindste ked af. Men skulle jeg vælge i dag, var valget højst sandsynligt faldet på noget andet. I bakspejlet står alt så klart.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00