Top-10: Her er det dyrest at oprette en foreningskonto

PRISSTIGNINGER: Priserne for at oprette en foreningskonto er mangedoblet i en lang række banker. Hvor det i 2013 kostede 0 kr. at oprette en foreningskonto i 21 af 23 banker, koster det nu op til 5.000 kr. Her får du overblik over, hvor det er dyrest og billigst at oprette en foreningskonto.  

Banker og sparekasser tager flere tusinde kroner for at oprette en foreningskonto.<br>
Banker og sparekasser tager flere tusinde kroner for at oprette en foreningskonto.
Foto: Knud Erik Christensen/Colourbox
Julie Hjerl HansenLinus Klemp

For blot fem år siden var gebyret et stort rundt nul i mange banker, når en almennyttig forening bankede på døren og bad om at få oprettet en foreningskonto. Sådan ser det ikke ud længere. I dag bliver foreninger bedt om at lægge helt op til 5.000 kroner blot i oprettelsesgebyr, når de kommer som nye kunder.

Civilsamfundets Videnscenter har udsendt en spørgeundersøgelse til 65 pengeinstitutter for at indsamle prisoplysninger på foreningskonti, så små foreninger uden store ressourcer lettere kan sammenligne priserne. Prissammenligningen afslører, at det er blevet endda meget dyrt at oprette sig som ny bankkunde, når man er en forening.

Fra gratis til mange tusinde kroner i gebyr
Den ydelse, som generelt er steget mest på tværs af de banker, der har besvaret spørgeundersøgelsen, er oprettelsesgebyret. Blandt de 23 banker, som har oplyst, hvad de tog i gebyr ved oprettelse af en ny foreningskonto i 2013, svarede 21 banker, at det kostede 0 kroner, mens det kostede 100 kroner i Arbejdernes Landsbank og 250 kroner i Sparekassen Djursland.  

Fem år senere, i 2018, er gebyret for oprettelse af en foreningskonto mangedoblet i en lang række af bankerne. Blandt de 23 banker, som har oplyst, hvad de tager i gebyr i henholdsvis 2013 og 2018 for at oprette en ny foreningskonto, har over halvdelen (12 i alt) sat priserne op, og for mange af dem med hundreder eller flere tusinde kroner.  

Fakta
Hvidvaskloven fra 2017 stiller øgede krav til bankerne 
Med vedtagelsen af "lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme" – populært kaldet hvidvaskloven – i 2017 er pengeinstitutter blevet underlagt krav om at indhente flere oplysninger om deres kunder og om kundernes transaktioner. De skal blandt andet indhente oplysninger om identitet (navn, adresse og CPR- eller CVR-nr. eller lignende). Der skal desuden indhentes viden om formålet med forretningsforbindelsen og dens omfang, samt ske en løbende overvågning af kundeforholdet og kundens transaktioner. Pengeinstituttet kan dog på baggrund af en risikovurdering komme frem til, at der er tale om et lavrisikotilfælde, hvor pengeinstituttet er overbevist om, at kunden er den person, som kunden udgiver sig for at være, og at risikoen for hvidvask eller terrorfinansiering er lav. I så fald kan virksomheden lempe kravene til legitimation.

Op til 5.000 kroner i oprettelsesgebyr
Allerdyrest er det blevet hos Broager Sparekasse, hvor oprettelsen af en foreningskonto kan koste op til 5.000 kroner.

“Det kan umiddelbart lyde vildt og voldsomt, og det er det måske også. Men årsagen er, at det er meget, meget komplekst for os at sidde med en simpel forening,” siger underdirektør i Broager Sparekasse, Morten Vestergaard:

“Jeg kan nævne dig et eksempel. Vi har en forening med otte bestyrelsesmedlemmer, og der skal vi have legitimation ind på samtlige otte bestyrelsesmedlemmer, vi skal læse vedtægter igennem, vi skal sørge for, at dem, der har fuldmagter, stemmer overens med det, der står i vedtægterne og så videre,” siger Morten Vestergaard, som fortæller, at Broager Sparekasse ikke har nogen automatiske edb-systemer, der kan håndtere den slags, og at processen derfor er meget tidskrævende. Banken fastsætter derfor prisen på oprettelse ud fra deres tidsforbrug, og det kan koste alt mellem 1.500 og 5.000 kroner for foreningen.

“Som vi vurderer det, er der siden 2013 sket nogle stramninger, hvor – om det så var os, der havde misforstået reglerne i gamle dage, det skal jeg lade være usagt – men i gamle dage fik vi kun legitimation ind på dem, der foretog transaktioner på kontoen, og de andre havde vi bare noteret i vedtægterne, så der er sket nogle stramninger i vores verden, der gør, at vi bruger meget, meget længere tid på at oprette en forening, end vi gjorde i 2013,” siger Morten Vestergaard.

Både store og små banker hæver priserne
Hos store banker med avancerede it-systemer som Nykredit og Jyske Bank er priserne imidlertid også mangedoblet. Hos Jyske Bank er oprettelsesgebyret således steget fra 0 kroner i 2013 til 2000 kroner i 2018, mens det hos Nykredit er steget fra 0 kroner i 2013 til mellem 1.500 og 3.000 kroner i 2018.

Forretningsdirektør i Jyske Bank Privat, Hanne Birgitte Møller, begrunder også prisstigningerne med, at banken har fået øgede administrationsomkostninger på grund af nye lovgivningskrav i forbindelse med forebyggelse af hvidvask.

Er foreningskunder nogle, I gerne vil have, eller er foreningskunder nogle, I hæver priserne for, fordi de er dårlige kunder for jer?
“De er bestemt ikke en dårlig forretning, efter vi har hævet priserne, men hvis vi ikke hævede priserne, ville det være svært at skabe en forretning, der hænger sammen,” siger Hanne Birgitte Møller.

Civilsamfundets Videnscenter har også bedt Nykredit om at begrunde, hvorfor de har mangedoblet deres oprettelsesgebyrer på foreningskonti, men Nykredit har ikke ønsket at stille op til interview. I deres besvarelse skriver de dog:

“Etableringsgebyret afvejer de timer, der bruges på at oprette en ny foreningskunde, hvilket skyldes de øgede krav til legitimering af både forening og bestyrelsesmedlemmer.”

Her er de banker, som tager mest i oprettelsesgebyr i 2018:

Og her er de banker, som tager 0 kroner i oprettelsesgebyr:

Oprettelsesgebyret er imidlertid kun en lille del af den samlede udgift, som en forening har til sin bank. Dertil kommer den årlige afgift for at have kontoen, samt årlige gebyrer på blandt andet netbank og betalingskort som kan løbe op i store beløb for en lille forening, fordi de skal betales hvert eneste år.

---

I Civilsamfundets Videnscenters prissammenligning kan du få overblik over priserne på forskellige ydelser tilknyttet foreningskonti hos forskellige banker og i denne artikel kan du få hjælp til at finde den billigste bank for din forening.

I denne artikel får du en ekspert og bankernes egen forklaring på, hvorfor bankgebyrerne på foreningskonti er steget så meget.

Og her får du gode råd til, hvad I bør overveje, når I vælger bank til foreningen.

Dokumentation

Sådan har vi lavet prisundersøgelsen
Civilsamfundets Videnscenter har stillet 65 pengeinstitutter i Danmark 12 spørgsmål. Ti af disse spørgsmål var faktuelle, prisrelaterede spørgsmål, mens de to sidste var faktuelle, baggrundsrelaterede spørgsmål. Civilsamfundets Videnscenter har efter endt besvarelsestid på en uge (hvorunder der er udsendt en påmindelse) sorteret besvarelserne og udvalgt priserne på de væsentligste ydelser for foreningskunder baseret på eksperters udtalelser om, hvilke behov mindre foreninger typisk har. Alle priser, som Civilsamfundets Videnscenter bringer, er oplyst af bankerne selv og sendt til gennemsyn hos bankerne, hvor de har haft mulighed for at rette faktuelle fejl og misforståelser. Af de 65 adspurgte pengeinstitutter har 26 besvaret spørgeundersøgelsen, 3 har svaret, at de ikke tilbyder foreningskonti, og 36 banker har valgt ikke at besvare spørgeundersøgelsen. Det fremgår af vores prisoversigt, hvilke banker der har valgt ikke at besvare undersøgelsen, ligesom det fremgår, når banker kun har gennemført besvarelsen delvist.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00