Prissammenligning: Find den billigste bank til din forening her

BANKGEBYRER: Foreninger kan spare mange tusinde kroner ved at skifte bank. Det viser en prisundersøgelse, som Civilsamfundets Videnscenter har lavet. Her kan du finde de billigste banker og få overblik over, hvilke gebyrer du især skal holde øje med.

Det er fortsat muligt at finde banker, som har holdt gebyrerne på foreningskonti på et minimum. <br>
Det er fortsat muligt at finde banker, som har holdt gebyrerne på foreningskonti på et minimum.
Foto: Colourbox
Julie Hjerl HansenLinus Klemp

Små almennyttige foreninger har god grund til at holde hus med sparepengene, som jo skal gå til netop almennyttige formål. Et af de steder, hvor der kan være mange tusinde kroner at spare, er på gebyrer til foreningens bank. Det viser en prissammenligning, som Civilsamfundets Videnscenter har lavet på baggrund af en rundspørge udsendt til 65 pengeinstitutter.

Bankernes besvarelser afslører, at gebyrer og renter på foreningskonti svinger med mange tusinde kroner fra bank til bank, og at en lang række banker har mangedoblet gebyrerne i løbet af de sidste fem år.

Den lille forening til bevarelse af fiskefartøjet SG 100 "Marna" af Faaborg blev ramt af så store prisstigninger, at over ti procent af foreningens indtægter blev ædt op af bankgebyrer. Den tidligere sparekassemand Palle Petersen, som er kasserer i både Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet SG 100 "Marna" af Faaborg og Faaborg Boldklub & Idrætsforening, valgte derfor at skifte bank for begge foreninger, og han opfordrer andre til at gøre det samme:

"Kig jer godt for, og undersøg, hvor det er bedst og billigst, for der er mange penge at spare," siger Palle Petersen.

Mange tusinde kroner at spare
Civilsamfundets Videnscenters prissammenligning viser også, at foreninger kan spare mange tusinde kroner ved at gå på jagt efter den billigste bank. Det kan imidlertid kræve mange timer at indhente priser og gennemskue bankernes forskellige prisstrukturer. Vi har derfor lavet en prissammenligning, hvor vi giver jer overblik over de vigtigste priser og gebyrer på foreningskonti og gør det muligt at sammenligne dem fra bank til bank.

I denne prissammenligning kan du få overblik over bankernes gebyrer og renter på foreningskonti, og nedenfor har vi uddraget nogle af de vigtigste pointer, som det er værd at holde sig for øje, når I vælger bank i foreningen.

Voldsomt store prisforskelle
Først og fremmest er det værd at bemærke, at gebyrerne svinger enormt meget fra bank til bank.

Alene oprettelsen af en bankkonto til foreningen kan koste alt mellem 0 kroner og 5.000 kroner, afhængig af hvilken bank man vælger. Selvom 5.000 kroner i oprettelsesgebyr kan "lyde vildt og voldsomt", som Morten Vestergaard, der er underdirektør i Broager Sparekasse, hvor oprettelsesgebyret kan nå op på 5.000 kroner, siger, så er det måske endnu vigtigere for foreninger at holde øje med de faste årlige gebyrer, som hvert år udhuler foreningens opsparing.

Hold øje med de årlige gebyrer
Af løbende udgifter er det særligt vigtigt at holde øje med det årlige gebyr, som banken tager, for at foreningen har konto i banken. Civilsamfundets Videnscenters prissammenligning viser nemlig, at gebyret svinger, så foreninger skal have alt fra 0 kroner til hele 1.200 kroner op af lommen hvert eneste år for at have konto i banken.

Det årlige gebyr for at have adgang til netbank er også værd at notere sig, da det i nogle banker er gratis for foreninger, mens andre banker lader foreningerne betale op til 1.600 kroner årligt for netbanksadgang.   

Kassererskifte kan koste dyrt
Ud over de årlige gebyrer har en række banker også skruet op for priserne, når foreninger skal have ændret i deres vedtægter og fuldmagter eller skal skifte kasserer, så priserne i 2018 svinger mellem 0 og 1.000 kroner for bankerne, der har besvaret Civilsamfundets Videnscenters spørgeundersøgelse.

Som forening skal man desuden overveje, hvor ofte man har brug for at gennemføre kontantindbetalinger, når man vælger bank. I Jyske Bank skal man eksempelvis hoste op med 250 kroner, hver gang man gennemfører en kontantindbetaling, mens det i en række andre banker er gratis.

Store forskelle på indlånsrenterne
Der er også store forskelle på, hvad bankerne tilbyder af renter, når foreningerne sætter deres sparepenge ind på en konto hos dem.

Renten svinger således fra -0,5 procent til +0,15 procent, og det kan altså godt betale sig at holde et vågent øje med rentesatsen på jeres foreningskonto, hvis foreningen har en opsparing stående i banken.

Her kan du oprette foreningskonto uden at drukne i gebyrer
Selvom Civilsamfundets Videnscenters prisundersøgelse viser, at en lang række banker har skruet voldsomt op for gebyrerne på foreningskonti de seneste fem år, er der stadig håb for prisbevidste almennyttige foreninger, som er nødt til at sætte penge i banken.

En række pengeinstitutter har nemlig valgt fortsat at holde gebyrerne lave. Det gælder blandt andet for Stadil Sparekasse, der også som en af de eneste i prisundersøgelsen har en positiv rentesats på indlånskonti til foreninger.

“Foreninger mener vi ikke, at vi skal lukrere på eller malke. De er jo vigtige for hele vores land og for vores område. De skal kunne undgå at blive flået bare for at få en konto. Og det er jo næsten umuligt at klare sig uden en bank,” siger direktør i Stadil Sparekasse, Janus Vestergaard.

I prissammenligningen her kan I desuden finde en række andre pengeinstitutter, der har holdt gebyrerne på et minimum.

Omvendt ligger Jyske Bank og Nykredit i top som nogle af de dyreste foreninger blandt de banker, der har besvaret prisundersøgelsen.

Ifølge forretningsdirektør i Jyske Bank Privat, Hanne Birgitte Møller, har Jyske Bank valgt at skrue gebyrerne op for foreningskunder, fordi foreningskonti er administrationstunge for banken.

– Det billede, der tegner sig, er, at I er blandt de dyreste for foreninger. Hvordan har I det med det?

"Det er vi opmærksomme på, men vi har også valgt at sige, at det er vores pris, og vi har som sagt sammenholdt det med vores tidsanvendelse på foreningskunder. Vi prøver at have en fairness over for alle vores kunder og sige, at dem, der benytter sig af ydelser, der kræver tid, også er dem, vi pålægger gebyrerne,” siger Hanne Birgitte Møller.

Nykredit har ikke ønsket at stille op til interview om deres gebyrer på foreningskonti.

---

Her får du en top 10 over, hvor det er dyrest at oprette en foreningskonto.

I denne artikel kan du læse en ekspert og bankernes egen forklaring på, hvorfor bankgebyrerne på foreningskonti er steget så meget.

Og her får du gode råd til, hvad I bør overveje, når I vælger bank til foreningen.

Dokumentation

Sådan har vi lavet prisundersøgelsen
Civilsamfundets Videnscenter har stillet 65 pengeinstitutter i Danmark 12 spørgsmål. Ti af disse spørgsmål var faktuelle, prisrelaterede spørgsmål, mens de to sidste var faktuelle, baggrundsrelaterede spørgsmål. Civilsamfundets Videnscenter har efter endt besvarelsestid på en uge (hvorunder der er udsendt en påmindelse) sorteret besvarelserne og udvalgt priserne på de væsentligste ydelser for foreningskunder baseret på eksperters udtalelser om, hvilke behov mindre foreninger typisk har. Alle priser, som Civilsamfundets Videnscenter bringer, er oplyst af bankerne selv og sendt til gennemsyn hos bankerne, hvor de har haft mulighed for at rette faktuelle fejl og misforståelser. Af de 65 adspurgte pengeinstitutter har 26 besvaret spørgeundersøgelsen, 3 har svaret, at de ikke tilbyder foreningskonti, og 36 banker har valgt ikke at besvare spørgeundersøgelsen. Det fremgår af vores prisoversigt, hvilke banker der har valgt ikke at besvare undersøgelsen, ligesom det fremgår, når banker kun har gennemført besvarelsen delvist.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00