Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Troels Lund kan forhandle og lovgive. Men kan han sælge billetter?

Lige så vellidt Troels Lund er hos sine politiske samarbejdspartnere, lige så frygtet er han blandt embedsfolk, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Da Løkke stadig var formand for Venstre, omtalte han ofte Troels Lund som ”sin fixer”. Ham der havde formandens ubetingede tillid, og som man kunne sætte til at løse et hvilket som helst problem, skriver Simon-Emil Ammitzbøll-Bille.
Da Løkke stadig var formand for Venstre, omtalte han ofte Troels Lund som ”sin fixer”. Ham der havde formandens ubetingede tillid, og som man kunne sætte til at løse et hvilket som helst problem, skriver Simon-Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For flere årtier siden havde Inger Støjberg fået en ny kæreste. Det var dengang, hun stadig var medlem af Venstre.

Vi stod og talte sammen i værelset ved siden af Folketingssalen, og hun fortalte med et smil, der rakte fra det ene øre til det andet om den udkårne. Hvordan er han? Spurgte jeg.

”En rigtig wæænstremand”, svarede Støjberg på klingende jysk og så på mig med funklende øjne.

En rigtig Venstremand!

Jeg kom til at tænke på netop dét udtryk, da Jakob Ellemann mandag forlod både regeringen, Folketinget og formandsposten for Venstre.

Slut med Ellemann og ind med en rigtig Venstremand.

For afløseren var klar med det samme. Allerede under afskedspressemødet foreslog landets mest populære Venstremand, Folketingets formand Søren Gade, at Troels Lund Poulsen kunne tage over.

Det giver prestige hos et folketingsmedlem, når naboerne ser, at der holder en ministerbil på kantstenen uden for typehuset

Simon-Emil Ammitzbøll-Bille

Traktor-Troels blandt politiske venner og fjender. Mere tydeligt kan man ikke signalere landbrug og Venstre.

Nogle vil mene, at han taler som en bonderøv, men i Venstrekredse er det bare et adelsmærke. Han er både opvokset og bor på en gård.

At der så er tale om henholdsvist et nedlagt landbrug og et fritidslandbrug gør ikke så meget. Han kan lide at køre traktor og have jord under neglene.

Hastigt har han udskiftet den afgående formands halvradikale credo om, at Venstre er mere liberalt-borgerligt end borgerligt-liberalt.

Næppe noget hverken kernevælgerne eller de frafaldne går så meget op i. Men Troels Lund understreger på Facebook, at han er borgerlig-liberal.

Altså blå før partiegoist. Og for hele Danmark. For alle danskere. Eller i hvert fald som de er flest. Som den forhenværende Venstrekvinde Inger Støjberg messer til SVM-trætte danskere.

Og hvem er han så? Den rigtige Venstremand, Troels Lund Poulsen. Han er en blændende forhandler.

Han har været minister på flere områder end nogen anden nulevende politiker. Og han evner at få skabt en særlig stemning af fortrolighed med den, han taler med.

Dig og mig. Vi har noget helt særligt. Også selv om det kun varer ind til, han taler med den næste, som så får samme oplevelse.

Læs også

Et af de råd han gav mig, da jeg blev minister i samme regering som ham, var at huske at ringe til ordførere, der boede i området, når jeg var ude i landet. ”Ring og spørg, om de giver en kop kaffe”, sagde han.

Det giver prestige hos et folketingsmedlem, når naboerne ser, at der holder en ministerbil på kantstenen uden for typehuset. Og det virker.

Er du i tvivl, så overvej hvorfor Troels Lund Poulsen havde LA-leder Alex Vanopslagh med i Ukraine til møde med præsident Zelenskyj for et par dage siden. Derfor.

Lige så vellidt Troels Lund er hos sine politiske samarbejdspartnere, lige så frygtet er han blandt embedsfolk. Tilbage til min ministerudnævnelse.

En gammel sandhed på Christiansborg er, at det ikke altid er dem, der er gode til at forhandle og lave lovgivning, der er gode til at sælge billetter

Simon-Emil Ammitzbøll-Bille

I forbindelse med det første ministermøde gav Troels Lund Poulsen det råd, at man skulle skaffe sig adgang til den klassiske britiske komedieserie ”Yes, minister”.

Den hvor departementschef Sir Humphrey snor minister Jim Hacker om sin lillefinger. ”Det er ikke satire. Det er en beskrivelse af virkeligheden”, grinede Lund Poulsen.

I det hele taget er Troels Lund Poulsen ikke håndsky i forhold til at bruge den politiske magt. Han ser det naturligt, at Venstre og han selv sidder med i regering. Og han er dygtig til det.

Da Løkke stadig var formand for Venstre, omtalte han ofte Troels Lund som ”sin fixer”. Ham der havde formandens ubetingede tillid, og som man kunne sætte til at løse et hvilket som helst problem.

Behøver jeg at sige, at jeg fik ham til té i privaten, da skatteslagssmålet var på sit højeste mellem LA og Dansk Folkeparti under VLAK-regeringen?

En gammel sandhed på Christiansborg er, at det ikke altid er dem, der er gode til at forhandle og lave lovgivning, der er gode til at sælge billetter.

Det store spørgsmål er, om Troels Lund Poulsen kan det. Han kan trøste sig med, at mange også var bange for, hvordan det ville gå med Anders Fogh, Kristian Thulesen Dahl, Villy Søvndal og mange andre.

Og baglandet vil elske ham. Og tilgive ham et halvsløjt valg.

Skulle et valgnederlag ende med at koste ham formandsposten, vil han sikkert finde sig til rette med andre opgaver i partiet. Måske endnu en ministerpost. Helt sikkert med stor indflydelse.

Under alle omstændigheder vil han tage det med oprejst pande og godt humør. Han er nemlig slet ikke forfængelig. Han er slet og ret en rigtig Venstremand.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00