Debat

Tyskland-kendere før valg: Ungt kvindeligt håb kan ændre Tysklands forældede syn på ligestilling

Hvis De Grønnes unge håb Annalena Baerbocks bliver kansler, kan hun få gang i ny og tiltrængt ligestillingspolitik i Tyskland, skriver Nora Sina og Anne Sina som optakt til det tyske valg i september.

Det er helt vildt, hvis endnu en kvinde kan erobre Tysklands mest magtfulde embede<span>, skriver Nora Sina og Anna Sina.&nbsp;<br></span>
Det er helt vildt, hvis endnu en kvinde kan erobre Tysklands mest magtfulde embede, skriver Nora Sina og Anna Sina. 
Foto: Annegret Hilse/Reuters/Ritzau Scanpix
Anne Sina
Nora Sina
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der lyder et ramaskrig gennem det konservative Tyskland i disse dage.

Flere meningsmålingsinstitutter spår De Grønnes unge kvindelige håb Annalena Baerbock til at blive forbundsrepublikkens kommende kansler ved valget til september. I en dansk kontekst kan det sammenlignes med, at SF stiller Pia Olsen Dyhr op som statsministerkandidat og fire måneder inden valget står til at vinde. Så ramaskriget er forståeligt nok, og en Annalena Baerbock i kansleramtet ville uden tvivl være et nybrud i tysk politik.

Det eneste, der ikke ville være nyt, er hendes køn. Efter 16 år med en kvinde på posten virker det på overfladen ikke overraskende, hvis Tyskland skulle gøre endnu en kvinde til kansler. Men lad dig ej snyde. På forunderligvis virker det som om hele Tyskland har glemt, at Merkel har et køn, ligesom Merkel på forunderligvis har glemt ligestillingspolitikken i hendes 16 år.

Det er helt vildt, hvis endnu en kvinde kan erobre Tysklands mest magtfulde embede, især taget i betragtning, hvor håbløst bagud Tyskland er på ligestilling.

Det ser ikke godt ud, når vi ser på tysk politik - om end de tal nu hellere ikke er til at prale af i Danmark:

8 procent af borgmestrene i Tyskland er kvinder. Kvindeandelen i Bundestag er faldet fra 36 til 31 procent ved sidste valg – primært på grund af mange nyvalgte mænd fra det højrenationalistiske AfD. Og ny tysk forskning viser, at kvindelige kandidater til politiske embeder har et tillidsunderskud, mens mænd har et tillidsoverskud.

Det betyder altså, at mænd skal fejle for at anses som inkompetente, mens kvinder skal overpræstere for at blive set som kompetente

Nora Sina og Anna Sina
Hhv. Statskundskabsstuderende og politisk konsulent i Dansk Erhverv

Det betyder altså, at mænd skal fejle for at anses som inkompetente, mens kvinder skal overpræstere for at blive set som kompetente. Af kvindelige opstillede kandidater på delstatsniveau har 27 procent mødt forbehold mod dem, fordi de er kvinder.

Knap hver fjerde kvinde er hjemmegående

Men den manglende ligestilling i Tyskland stikker langt dybere og er indlejret i hele måden at skrue familie- og arbejdslivet sammen på – og her adskiller Tyskland sig for alvor fra Danmark.

I 2019 er 23 procent af kvinderne i den arbejdsdygtige alder hjemmegående. 66,8 procent af kvinderne med hjemmeboende børn arbejder på deltid. Det samme gælder 6 procent af mændene.

Også personligt har vi som (halv)tyske kvinder mærket det anderledes syn på kvinders rolle. Den ene har i fuld alvor fået råd fra en kommunalansat pædagog i Tyskland om at holde datteren hjemme til hun er tre år – alt andet kan være skadeligt.

Den anden blev som gravid med det første barn med oprigtig underen spurgt af tyske familiemedlemmer, om hun nu også virkelig var sikker på, at hun ville arbejde igen på et tidspunkt.

Glasloftet er tykt og hænger lavt.

Annalena Baerbock vil nok rykke mere ved Tysklands stenalderlignende forståelse af forældrerollen end de to mandelige kandidater til kanslerposten

Nora Sina og Anna Sina
Hhv. Statskundskabsstuderende og politisk konsulent i Dansk Erhverv

Den tyske Hausfraus fremtid

Så De Grønnes fravalg af manden Robert Habeck, der deler formandsposten med Baerbock, overfor kvinden som kanslerkandidat er altså et nybrud.

Habeck har da også småbittert framet Baerbocks kandidatur som historien om ham, der giver hende plads. Og den tyske presse har kommenteret lidt for mange gange, at Annalena Baerbock ville være den første mor i kanslerembedet nogensinde.

Og til forskel fra den seneste – og første - kvinde på kanslerposten, så lægger Annalena Baerbock også op til en langt mere tydelig ligestillingspolitisk kurs: Med forslag om flere vuggestuepladser, reformer af barselssystemet og ikke mindst den såkaldte ”Mütterrente” – en pensionsordning for kvinder, der har været frakoblet arbejdsmarkedet for at passe hus og unger – ændrer Baerbock forhåbentlig den tyske Hausfraus fremtid.

Annalena Baerbock som kansler vil nok rykke mere ved Tysklands stenalderlignende forståelse af forældrerollen og andre ligestillingsdagsordener end de to andre kandidater til kanslerposten - de ældre herrer Armin Laschet (CDU) og Olaf Scholz (SPD).

Og som unge kvinder med tyske rødder bliver vi nødt til at indrømme, at vi – uanset øvrige poliske holdninger – i høj grad ville værdsætte et tiltrængt nyt ligestillingspolitisk pust hos vores naboer syd for grænsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annalena Baerbock

Formand, Die Grünen, medlem, Forbundsdagen
master, public international law, London School of Economics (2005)

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

Armin Laschet

Formand, Christlich Demokratische Union (CDU), premierminister, Nordrhein-Westfalen
Ludwig Maximilian University of Munich, University of Bonn

0:000:00