Analyse af 
Thomas Lauritzen

Tysklands nye kansler vil genstarte Europa, og det udfordrer Danmark

Enden på Merkels æra og udnævnelsen af efterfølgeren Olaf Scholz indvarsler en periode med fornyet kamp om EU’s fremtid, hvor danske interesser kan komme under beskydning i krydsilden mellem unionsføderalister og nationalister.

Socialdemokraten Olaf Scholz blev onsdag taget i ed som Tysklands nye regeringsleder. 
Socialdemokraten Olaf Scholz blev onsdag taget i ed som Tysklands nye regeringsleder. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: I dagene op til, at han onsdag blev taget i ed som Tysklands nye forbundskansler, har Olaf Scholz anstrengt sig for at sende signaler om så ophøjet en sindsro, selvudslettende forudsigelighed og kontakt med hele universet, at det vækker minder om den stilfærdige jedi-mester Yoda.

Men enhver fan af Star Wars ved, at der sker helt andre ting og sager, når Yoda holder op med at mumle og tænder for sit lyssværd.

”Tysk udenrigspolitik er en politik, der består af kontinuitet,” sagde socialdemokraten Scholz ved en international pressekonference dagen før, at det tyske parlament ved afstemning godkendte ham som afløser for den borgerlige Angela Merkel.

Efter mange år i toppen af tysk politik, herunder på det seneste som finansminister i Merkels koalitionsregering, ved 63-årige Scholz alt om vigtigheden af at fastholde Tyskland som en kerne af stabilitet i Europa og i forhold til resten af omverdenen.

Man kan argumentere for, at det var denne insisteren på realisme og fornuft – til tider grænsende til det søvndyssende – som fik så mange vælgere til at tro på Olaf Scholz, at han mod al forventning vandt det tyske valg i september. Derfor skal ingen regne med rabiate udtalelser eller dramatisk annoncerede udenrigspolitiske kovendinger fra den nye kansler i den nærmeste fremtid. Det er ikke hans stil.

På den anden side står Scholz i spidsen for en ny regering i Berlin, der er den mest ambitiøse og nytænkende i mange år, også når det gælder europapolitikken. Der er ingen grund til at lade sig dysse i søvn af den monotone retorik fra en mand, der virker næsten lige så dygtig til at skjule sin skarphed og vision, som forgængeren Angela Merkel har været.

Ikke mindst den danske regering gør klogt i at holde meget nøje øje med, hvordan Olaf Scholz i de kommende måneder og år vil folde sine ambitioner for Den Europæiske Union ud sammen med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron (hvis ellers sidstnævnte vinder forårets præsidentvalg).

Hvis man vil være med til at udstikke EU’s retning efter Brexit, så skal man engagere sig konstruktivt. Det er ikke længere nok bare at sige nej til udviklingen.

Fabian Zuleeg
Direktør for tænketanken European Policy Centre (EPC), Bruxelles

”Danmark og de andre små, sparsommelige lande i det nordlige Europa kommer til at erkende, at hvis man vil være med til at udstikke EU’s retning efter Brexit, så skal man engagere sig konstruktivt. Det er ikke længere nok bare at sige nej til udviklingen,” siger den tyske økonom Fabian Zuleeg, direktør for tænketanken European Policy Centre (EPC) i Bruxelles.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00