Sprøjtemiddel har været brugt i dansk kartoffelavl i næsten 20 år. Nu får nye tal for grundvandet Miljøstyrelsen til at varsle forbud

Et pesticid, som er centralt for dansk kartoffelavl, går i grundvandet i for høje koncentrationer, viser en ny undersøgelse. Miljøstyrelsen vil nu forbyde stoffet, efter det har været brugt i næsten to årtier. "Simpelthen ikke godt nok,” siger Danmarks Naturfredningsforening.

En ny rapport viser, at det hyppigt anvendte sprøjtemiddel cyazofamid udvasker til grundvandet.
En ny rapport viser, at det hyppigt anvendte sprøjtemiddel cyazofamid udvasker til grundvandet.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Pesticidrester fra det hyppigt anvendte sprøjtemiddel cyazofamid går i grundvandet.

Det viser en ny rapport, som er udarbejdet af GEUS og Aarhus Universitet.

Situationen er så grel, at Miljøstyrelsen lægger op til at forbyde produkter med stoffet, som er meget vigtigt for produktion af kartofler i Danmark.

”Der er tale om udbredte fund, og derfor er det vores udgangspunkt, at det skal forbydes,” siger Maria Sommer Holtze, der er kontorchef i Miljøstyrelsen.

Inden et forbud endeligt kan besluttes, skal der dog gennemføres en partshøring. Ønsket om et forbud sker på baggrund af en ny undersøgelse, som viser, at cyazofamid omdannes til nedbrydningsproduktet DMS og DMSA, der går i grundvandet i for høje koncentrationer.

DMS er et stof, som i forvejen er en markant udfordring for danske vandværker i store dele af landet. Men indtil nu har man troet, at det kun stammer fra tidligere anvendelse af sprøjtemidler brugt i frugt- og bærproduktion samt fra udendørs maling og træbeskyttelse i byerne.

”Det er helt nyt, at vi har dokumentation for, at det her sprøjtemiddel bliver til DMS og går i grundvandet,” siger Maria Sommer Holtze.

Cyazofamid er i dag lovligt og har været brugt i kartoffelproduktion i Danmark siden 2004. Men da det tager mange år for pesticider at nå det grundvand, som vandværkerne bruger, forventer Miljøstyrelsen ikke, at kartoffelproduktionen er en væsentlig kilde til de senere års problemer med DMS.

”Men det er klart, at der i områder med kartoffelproduktion vil være en risiko for, at vi finder DMS i grundvandet i fremtiden,” siger hun.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00