Debat

Udlændingestyrelsen: Paula Larrains kritik mod menig medarbejder er urimelig

REPLIK: Paula Larrains kritik af Udlændingstyrelsen er ikke fair. Uanset hvad man mener om reglerne, har ansøgere et godt grundlag for at få succes med ansøgningen, hvis man følger vejledningen, skriver styrelsen.

Udlændingestyrelsen svarer på kritik fra Altingets faste klummeskribent Paula Larrain.
Udlændingestyrelsen svarer på kritik fra Altingets faste klummeskribent Paula Larrain.Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsa Reinholt
Kontorchef, Udlændingestyrelsen

Paula Larrain retter 18. maj en helt urimelig kritik af en medarbejder i Udlændingestyrelsen i en konkret sag. Fakta er, at Folketinget har vedtaget en lovgivning på udlændingeområdet, og de regler følger vi, ligesom vi løbende er opmærksomme på relevante domme ved danske domstole og Menneskerettighedsdomstolen. I modsætning til hvad Paula Larrain mener, kan styrelsens afgørelser om familiesammenføring i øvrigt påklages.

På den baggrund er det helt uacceptabelt at rette kritik mod en medarbejder, som blot har fulgt reglerne.

I den konkrete sag har en filippinsk kvinde jf. pressedækningen fået afslag på ægtefællesammenføring med sin danske mand, fordi parret ikke opfylder boligkravet i udlændingeloven. Det fremgår, at den danske ægtefælle ikke gjorde sig bekendt med reglerne, før parret ansøgte (Ekstra Bladet 15. maj).

Det fremgår, at den danske ægtefælle ikke gjorde sig bekendt med reglerne, før parret ansøgte. 

Kirsa Reinholt
Kontorchef, Udlændingestyrelsen

Kravene til opholdstilladelse skal være opfyldt, når man indgiver ansøgningen. På brugerportalen nyidanmark.dk kan ansøgere få grundig vejledning om alle krav, der stilles, og man kan hente ansøgningsskemaet. I selve ansøgningsskemaet er der også informationer, og der henvises til vejledningen på nyidanmark.dk – netop for at sikre, at man sætter sig ind i de krav, man skal opfylde.

I skemaet er der desuden en tjekliste, så man kan se, om man har fået alt det nødvendige med.

Det fremgår tydeligt i vejledningen, at man skal råde over sin egen, selvstændige bolig.

Opfylder en ansøger ikke kravene, henvises familien til at udøve retten til familieliv i ansøgers hjemland. Danmarks internationale forpligtelser indebærer ikke retten til selv at vælge, i hvilket land familielivet skal udøves.

Vi foretager i hver enkelt sag altid en konkret vurdering i forhold til disse forpligtelser, og hvis det må lægges til grund, at den herboende ægtefælle ikke kan henvises til at udøve sit familieliv i ansøgers hjemland, eller hvis det i øvrigt vil være i strid med bl.a. menneskerettighedskonventionens artikel 8, vil betingelserne for ægtefællesammenføring blive fraveget.

Uanset hvad man mener om reglerne, har ansøgere et godt grundlag for at få succes med ansøgningen, hvis man følger vejledningen. Man vil fra starten have et overblik over, om man kan opfylde de enkelte krav, og hvad der eventuelt skal forberedes, før man indgiver ansøgningen. Den side af pressens dækning har desværre været fraværende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paula Larrain

Journalist, ordstyrer, foredragsholder, forfatter
journalist (DJH, 1994)

0:000:00