Udligningsaftale nu vil være forligsbrud

UDLIGNING: Hvis regeringen indgår en aftale om udligningssystemet uden både V, K og DF, vil den begå forligsbrud, slår ekspert i politiske forlig fast. "Forligsjuraen er en lille smule uklar," indvender økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager over for Altinget | Kommunal.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er i udligningsproblemer. Ændrer hun på udligningssystemet uden V, K og DF, vil det være forligsbrud, siger ekspert.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er i udligningsproblemer. Ændrer hun på udligningssystemet uden V, K og DF, vil det være forligsbrud, siger ekspert.Foto: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Lasse Lange
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil begå det blot tredje regulære forligsbrud i to årtier, hvis hun indgår en aftale om det kommunale udligningssystem uden deltagelse af både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Det siger forligsekspert Aage Frandsen, tidligere foketingspolitiker for SF og forfatter til en bog om politiske forlig. Han har studeret de senere års politiske aftaler på udligningsområdet for Altinget | Kommunal, og han er sikker i sin sag.

"Da aftalerne om udligningssystemet er formuleret uden forbehold og uden udløbsdato, gælder de," siger Aage Frandsen til Altinget | Kommunal.

Ekspert køber ikke forklaring
Margrethe Vestager har den seneste måneds tid forhandlet med repræsentanter for Venstre Konservative og Dansk Folkeparti om en justering af det kommunale udligningssystem. I sidste uge forlod Venstre og Konservative så forhandlingerne, og da de smækkede med døren, var det med en bemærkning om, at nu blev der ikke nogen ændring af udligningsystemet, for området var dækket af et forlig mellem regeringspartierne og VKO.

Men Margrethe Vestager er uenig.

Fakta
Sagen kort
  • Regeringen har siden påske forhandlet med V, K og DF om en justering af udligningssystemet.
  • V og K forlod forhandlingerne i sidste uge.
  • Oppositionen mener, at regeringen er bundet af et forlig på området indgået mellem V, K, DF og R. Oppositionen bliver bakket op af forligseksperten Aage Frandsen, tidl. MF for SF.
  • Regeringen mener ikke, at den er bundet at et forlig.
  • Den seneste store omarbejdning af udligningssystemet skete som et resultat af en aftale fra 2006 mellem den daværende VK-regering, støttepartiet Dansk Folkeparti og Radikale.
  • Udligningssytemet blev siden justeret en lille smule med en aftale, der blev indgået i den samme kreds i 2009.
  • Forligstraditionen byder, at når regeringsmagten skifter hænder, tilslutter hele den nye regering sig automatisk alle de forlig, som et eller flere af regeringspartierne er en del af.
  • Forlig kan opsiges med virkning fra næste valgperiode.

Kilde: Altinget | Kommunal

"Forligsjuraen er en lille smule uklar. Man har jo lavet ændringer i udligningssystemet de sidste 15 år i skiftende kredse uden at gøre sig ulejlighed med at opsige et forlig for at indgå et andet," siger Margrethe Vestager til Altinget | Kommunal.

Den forklaring køber forligseksperten Frandsen ikke.

Forligsbrud sker kun meget sjældent. Under Nyrup var der ikke et eneste, og under Fogh var der to regulære og et "halvt".

Aage Frandsen
Ekspert i politiske forlig og tidl. MF for SF

"Jeg har svært ved at se, at der skulle gøre sig noget særligt gældende her. Det er de samme forligsnormer, der gælder, uanset om der tidligere har været lavet forlig med andre partier. Ærlig talt forstår jeg ikke udsagnet," siger Aage Frandsen. 

Sjældent forligsbrud
Hvis regeringen bryder forliget på udligningsområdet, vil det blot være tredje gang de sidste to årtier, at et politisk forlig bliver brudt.

"Forligsbrud sker kun meget sjældent. Under Nyrup var der ikke et eneste, og under Fogh var der to regulære og et "halvt"," siger Aage Frandsen, der mener, at forligsbrud er skadelige.

"Der er ingen juridiske sanktioner. Men det hører sig ikke til, for aftaler skal holdes, og forligsbrud skader den gensidige respekt mellem partierne. Det så vi, da Fogh brød uddannelsesforliget i 2002."

Ingen Vestager-hjælp til kommuner
Margrethe Vestager fortsætter forhandlingerne med repræsentanter for regeringspartierne og Dansk Folkeparti tirsdag.

Men regeringen skal ikke gøre sig nogen forhåbninger om at kunne indgå en aftale med Dansk Folkeparti, der kan træde i kraft inden et valg. Partiet mener nemlig også, at udligningsspørgsmålet er forligsbelagt. Dermed kan en aftale med DF først gennemføres efter næste valg - og ikke 1. januar 2013, som regeringen har planlagt.

"Vi holder et møde med dem, der måtte være interesseret i at komme, og vi har ihvertfald fået tilsagn fra Dansk Folkeparti. Og egentlig synes jeg også, at det ville være glædeligt, hvis Venstre og Konservative kom, for vi havde egentlig nogle ret kostruktive drøftelser med dem, lige indtil sidste øjeblik hvor de pludselig ikke var så konstruktive længere," siger Margrethe Vestager.

Har du et plaster på såret til de kommuner, der er blevet stillet en pose penge i udsigt, og som nu må vente i måske fire år?

"Jeg har ikke nogen plastre til nogen sår. Konservative, Venstre og for så vidt også Dansk Folkeparti må tage på sig, at der ikke kan laves en justering af et udligningssystem, de selv har været med til at lave. De har endda selv været med til at bestille det arbejde, der er grundlaget for at lave en justering. Jeg synes ikke, at det er regeringen, der har et forklaringsproblem her."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Aage Frandsen

Fhv. MF, gruppeformand og præsidiemedlem (SF), forfatter
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 1971)









0:000:00