Virksomheder: Ansatte finder selv børnepasning under konflikt

OK18: Udsigten til en storkonflikt får ikke Dansk Supermarked, Jyske Bank eller Danish Crown til at lægge planer for medarbejdernes børnepasning eller transport til arbejde. Det plejer de selv at kunne finde ud af. Se her, hvad dine rettigheder er som privatansat, hvis du bliver ramt af konflikt i vuggestuen eller på din togrute.

Hvis det kommer til strejke og lockout på både statens, regionernes og kommunernes område, kan også mange privatansatte blive ramt.

For som det ser ud nu, vil en eventuel konflikt nemlig begrænse mulighederne for børnepasning  og togtransport.

Men i tre store, private virksomheder, som Altinget har talt med, er man ikke bekymret for, at det får indflydelse på medarbejdernes mulighed for at komme på arbejde.

Hos Dansk Supermarked iværksætter man ikke specielle initiativer i forbindelse med en strejke eller lockout.

”Det er vores erfaring fra lærerlockouten i 2013, at vores medarbejdere er gode til selv at finde løsninger på eksempelvis børnepasning ved at involvere bedsteforældre og så videre. Derfor regner vi ikke med at etablere børnepasning i hverken Netto-butikker eller på vores hovedkontor,” siger kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked Kasper Reggelsen. 

Der er lang tid til konflikt
Hos Danish Crown vil man heller ikke male fanden på væggen.

”Der er lang tid til en eventuel konflikt. Derfor vil vi ikke bruge unødvendige ressourcer på at lave planer i tilfælde af en konflikt endnu,” siger pressechef Jens Hansen.

Da lærerne blev lockoutet tilbage i 2013, tilbød Danish Crown, at medarbejderne kunne få deres børn passet på arbejdspladsen, men ifølge Jens Hansen var det ikke noget, medarbejderne gjorde brug af.

”I tilfælde af en konflikt og man står med et konkret problem, er det noget, man tager med sin nærmeste leder. Alle er interesserede i at løse de udfordringer, der måtte opstå,” siger Jens Hansen.

Det kan løse sig inden
I Jyske Bank vil de heller ikke hverken facilitere transport eller børnepasning til medarbejderne.

Men HR-direktør Knud Nørbro siger, at virksomheden vil være meget fleksibel over for medarbejderne at i tilfælde af en storkonflikt. Blandt andet vil de ansatte få lov at arbejde hjemme i det omfang, det kan lade sig gøre. 

"Ansættelsesretligt er det jo ikke vores problem, om folk kan få passet deres børn, eller om de kan komme på arbejde. Men vi skal alle sammen have det til at fungere. Derfor finder vi nogle løsninger, hvor vi som virksomhed vil forsøge at være så fleksibel som muligt," siger Knud Nørbo. 

Han understreger, at han fortsat tror på en aftale, så man undgår konflikt. I øjeblikket er parterne indkaldt i Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen skal forsøge at mægle mellem parterne for at nå frem til en aftale.

Tre svar om dine rettigheder som privatansat 
Som konfliktvarslerne ser ud nu, er der meget, der tyder på, at daginstitutioner og togdrift nogle af de områder, der bliver hårdest ramt i tilfælde af en eventuel storkonflikt. 

Altinget har spurgt Maja Kure Kristensen, chefkonsulent i Djøf, hvilke rettigheder man har som ansat, hvis man udfordringer med børnepasning eller transport til og fra arbejde: 

Jeg har ikke mere ferie tilbage, og jeg kan ikke få mine børn passet. Hvad gør jeg?

Enten skal du aftale med din arbejdsgiver, at du kan holde nogle feriedage uden løn, eller du kan tage dem med på arbejde. Men det er ikke noget, du har ret til. Du har heller ikke ret til at arbejde hjemme, selvom din funktion tillader det, men det er ofte noget, du sammen med din arbejdsgiver kan lave aftaler om.

Mit tog kører ikke, så jeg kan ikke komme på arbejde. Hvad har jeg ret til?

Du skal selv løse eventuelle transportproblemer.

Det er ikke muligt for mig at møde på arbejde. Hvad kan konsekvensen blive?

I yderste konsekvens kan du fyres eller bortvises, fordi du ulovligt udebliver fra dit arbejde. Derfor er det vigtigt at indgå nogle aftaler med din chef om, hvordan du skal forholde dig.

Forrige artikel Overblik: Hvem bliver omfattet af strejke og lockout i dit nærområde? Overblik: Hvem bliver omfattet af strejke og lockout i dit nærområde? Næste artikel England samkører data om børn uden effekt: Nu vil Danmark gøre det samme England samkører data om børn uden effekt: Nu vil Danmark gøre det samme