Udviklingsminister afviser kritik af klimabistand: “Jeg mener virkelig, at Danmark har sat barren højt”

Danmark har med en række lande forpligtet sig til at give 100 milliarder om året til international klimafinansiering, men ngo’er og støttepartier mener ikke, at vi lever op til de mål. Flemming Møller Mortensen afviser kritikken og fastholder, at Danmark giver sin fair andel.

I 2023 skal 30 procent af den danske ulandsbistand gå til klima, hvilket svarer til omkring 3,5 milliarder kroner om året.
I 2023 skal 30 procent af den danske ulandsbistand gå til klima, hvilket svarer til omkring 3,5 milliarder kroner om året.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Dansk klimahjælp til verdens fattigste lever op til det, der er aftalt.

Sådan lyder det fra udviklingsministeren, der afviser kritikken fra en række organisationer og støttepartier, som endnu engang har langet ud efter regeringen for ikke at levere på løftet om klimabistand.

Spørger man Flemming Møller Mortensen (S), mener han, at vi stolt kan vise vores bidrag til den internationale klimafinansiering frem.

“Fra regeringens side mener vi, at Danmark allerede nu efterlever aftalen,” siger han.

Tilbage på FN-klimatopmødet i 2009 aftalte verdens udviklede lande – herunder Danmark – at levere 100 milliarder dollar årligt fra 2020 til og med 2025 i klimafinansiering til verdens skrøbeligste lande. Men der er ifølge organisationer som Oxfam Ibis, Care Danmark og Folkekirkens Nødhjælp lang vej igen, før Danmark giver et passende bidrag.

Fakta

Dansk klimabistand tages fra udviklingsbistanden

  • Med de ekstra 100 millioner til klimabistand på finansloven løber Danmarks klimabistand i 2022 op på cirka 2,7 milliarder kroner.
  • Heraf skal 60 procent gå til klimatilpasning.
  • Klimabistanden skal udgøre 30 procent af udviklingsbistanden i 2023, hvilket svarer til omkring 3,5 milliarder kroner ifølge Udenrigsministeriet.
  • På nuværende tidspunkt bliver størstedelen af dansk klimabistand fundet inden for den eksisterende ramme for udviklingsbistand.

Kilde: Udenrigsministeriet

Ifølge en analyse fra tænketanken Overseas Development Institute (ODI) udgør Danmarks fair andel af den aftale cirka fire milliarder kroner. Andre – herunder Oxfam Ibis – har anslået den til at være på fem milliarder, der ifølge ngo'en skal findes uden for den traditionelle udviklingsbistand.

I 2020 lød beløbet på to milliarder af udviklingsbistanden.

Siden da er tallet vokset, og med 100 millioner kroner ekstra sat af til klima på finansloven i år står det danske bidrag for 2022 til at blive 2,7 milliarder kroner, mens man i 2023 vil øge bidraget til 3,7 milliarder kroner. Penge, der tages fra den samlede pose med udviklingsbistand, som ifølge regeringen fortsat skal udgøre 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (bni). Samtidig vil regeringen mobilisere et tilsvarende beløb, sådan at den samlede klimafinansiering ligger på et sted mellem syv og otte milliarder kroner.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00