Ugen i dansk politik: De store spørgsmål står i kø til regeringen

I en hasteforespørgsel skal statsministeren svare på spørgsmål om de droppede FE-sager. Løkke skal redegøre for regeringens tilgang til krigen i Gaza, og så holder Støjberg sit første årsmøde. Altinget giver dig et overblik over ugen i dansk politik.

Regeringen står i den kommende uge over for en
række centrale spørgsmål: De droppede sager mod Claus Hjort Frederiksen og Lars
Findsen samt regeringens tilgang til den igangværende krig mellem Israel og
Hamas. 
Regeringen står i den kommende uge over for en række centrale spørgsmål: De droppede sager mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen samt regeringens tilgang til den igangværende krig mellem Israel og Hamas. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Mandagen kalder, og en ny uge i dansk politik svarer tilbage. 

Ugen er fyldt med store spørgsmål for regeringens vedkommende, hvilket særligt gør sig gældende for statsminister Mette Frederiksen (S). Tirsdag er der udvidet spørgetime i Folketingssalen, og onsdag skal hun svare på spørgsmål om sagerne mod Claus Hjort Frederiksen og den hjemsendte spionchef Lars Findsen. 

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og udviklingsminister Dan Jørgensen (S) skal onsdag stå skoleret overfor Udenrigsudvalget, hvor de skal redegøre for regeringens tilgang til den igangværende konflikt mellem Israel og Hamas. 

Danmarksdemokraterne runder ugen af i Aalborg, når dørene bliver åbnet for det første årsmøde i partiets historie.

Altinget serverer her et overblik over den kommende uge i dansk politik. 

Mandag

 • Klokken 09.00 er der indkaldt til statsrevisormøde. Det foregår i Provianthuset på Christiansborg. 
 • Klokken 09.00 antager skoledagen for omtrent 45.000 skolelever en anderledes karakter end normalt. Engineering Day bliver skudt i gang, og det betyder, at naturvidenskab og ingeniørens arbejdsmetoder kommer i fokus.
 • Klokken 10.00 indledes Tænketanken Europas årlige konference. Konferencen får blandt andet deltagelse af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), Margrethe Vestager samt Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen. 
 • Klokken 13.15 præsenterer regeringen sit skatteudspil. Det foregår i Økonomiministeriet, og får deltagelse af økonomiminister Troels Lund Poulsen (V), skatteminister Jeppe Bruus (S) og udenrigsminister Lars Løkke (M). 
 • Klokken 14.00 indledes et tre dage langt statsbesøg fra Spanien. Det spanske kongepar aflægger nemlig visit, og det gør de sammen med den spanske udenrigsminister og en erhvervsdelegation. På programmet er blandt andet gallataffel med kongehuset og virksomhedsbesøg.  

Tirsdag

 • Klokken 09.00 bliver Verdensmålsugen skudt i gang. Altinget arrangerer sammen Global Compact Network, 2030-panelet samt Tænketanken Mandag Morgen en lang række arrangementer, der sætter fokus på verdensmålene. Du kan få et overblik over begivenhederne her. 
 • Klokken 09.30 afholdes konferencen "Sammen om en sund fremtid". Det er Landsbyggefonden, der er vært. Til konferencen i Horsens vil man se nærmere på, hvordan forskellige boligområder kan rumme de rette forudsætninger for sundheden i fremtiden. 

Læs også

 • Klokken 11.15 bliver prisen for årets bedste danske tale uddelt. Vinderen i år bliver Aki-Mathilda Høegh-Dams tale på grønlandsk i Folketinget i en debat om rigsfællesskabet. Talen, der blev afholdt 12. maj, skabte efterfølgende stor debat. Bertel Haarder forestår prisuddelingen.
 • Klokken 13.00 vil statsminister Mette Frederiksen blive mødt med en byge af spørgsmål fra sine politiske kolleger på Christiansborg. En udvidet spørgetime i Folketingssalen står for døren. 
 • Klokken 13.15 er udviklingsminister Dan Jørgensen (S) kaldt i åbent samråd af Udenrigsudvalget. På agendaen er regeringens beslutning om at sætte udbetaling af udviklingsbistand til Palæstina på pause. 
 • Klokken 16.00 skal Dan Jørgensens ministerkollega fra Asiatisk Plads, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), stå skoleret for Udenrigsudvalget. Han skal redegøre for regeringens tilgang til krigen mellem Israel og Hamas. 

Onsdag

 • Klokken 09.00 afholder Beskæftigelsesudvalget høring om fremtidens beskæftigelsesindsats på Christiansborg. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er inviteret, og det samme er professor i økonomi Claus Thustrup Kreiner. Han er formand for den nedsatte ekspertgruppe, der beskæftiger sig med fremtidens beskæftigelsesindsats.  
 • Klokken 12.00 er det forventningen, at EU-Kommissionen fremlægger sin landevurdering af Ukraine. Kommissionens vurdering af Ukraine får stor betydning for det krigsramte lands mulighed for at åbne optagelsesforhandlinger med EU. En beslutning, som man forventer truffet på EU-topmødet i december. 
 • Klokken 12.00 er der plenarsamling i Europa-Parlamentet. Det foregår i Bruxelles. 
 • Klokken 13.00 har Sundhedsudvalget inviteret til åbent ekspertmøde om forebyggelse og behandling af misbrug af steroider og paraffinolie. Det foregår på Christiansborg.  
 • Klokken 13.00 stiller statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Peter Hummelgaard (S) op til en hasteforespørgsel om de droppede sager mod Claus Hjort Frederiksen (V) og den hjemsendte spionchef Lars Findsen. Hasteforespørgslen er programsat til to timer og er indkaldt af Dansk Folkeparti. 
 • Natten til torsdag udløber fristen på at indstille kandidater til formandsposten i Venstre forud for partiets landsmøde senere på måneden. Troels Lund Poulsen (V) er på nuværende tidspunkt den eneste kandidat, der har meldt sig på banen. 

Læs også

Torsdag

 • Klokken 10:30 træder EU's økonomi- og finansministre sammen til et to dage langt møde i Bruxelles. Økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) deltager på vegne af regeringen. 
 • Klokken 17.30 arrangerer Det Jødiske Samfund et fakkeloptog i anledning af 85-året for Krystalnatten. Fakkeloptoget går fra synagogen i Krystalgade i det indre København og slutter ved Christiansborg.  

Fredag 

 • Fredag er indtil videre en stille dag i dansk politik. 

Lørdag

 • Klokken 11.00 bliver dørene åbnet for Danmarksdemokraternes landsmøde. Umiddelbart efter åbningen afholder partiformand Inger Støjberg sin tale. Landsmødet løber af stablen i Aalborg. 

Søndag

 • I løbet af søndagen rejser Ligestillingsudvalget mod Island. De skal deltage i konferencen "Reykjavik Global Forum - Women Leaders". Formålet er at indsamle viden om de islandske erfaringer med ligestilling eksempelvis på arbejdsmarkedet. 
 • I løbet af søndagen rejser Skatteudvalget til Bruxelles. Studieturen byder på møder med centrale aktører i EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet, og der er fokus på selskabsskat og skatteunddragelse. 

 

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00