Ugen i dansk politik: Folketinget åbner, og Venstre holder landsmøde

OVERBLIK: Folketinget slår officielt dørene op efter sommerferien. En omdiskuteret bog når til hylderne i de danske bogbutikker. Og så slutter Venstres medlemmer ugen af med at samles i Vejle til landsmøde. Få overblik over ugen i dansk politik her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal tirsdag afholde sin årlige åbningstale ved Folketingets åbning.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal tirsdag afholde sin årlige åbningstale ved Folketingets åbning. Foto: Ritzau/Jens Dresling
Emma Qvirin Holst

Velkommen til en nye uge i dansk politik, og hvilken én af slagsen.

Selvom politikerne længe har været i gang efter sommerferien, er det i denne uge, at Folketingsåret officielt starter igen med alle de traditioner, der hører til det.

Derudover skal statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med resten af Venstre til Vejle i weekenden, hvor det er blevet tid til partiets årlige landsmøde.

Mandag
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal en tur til Skælskør på Sjælland, hvor han er vært for Landdistriktkonferencen. I anledningen af konferencen uddeler han også ’Landdistriktsprisen 2017’, der gives til personer, virksomheder, foreninger eller andre, der bidrager til skabe vækst i landdistrikterne.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal i åbent samråd om landområdet Vestsahara. Flere lande kræver råderet over arealet, blandt andet Marokko, hvilket har resulteret i forskellige væbnede konflikter. Folketinget vedtog i 2016 en række restriktioner for dansk handel med den selverklærede stat, og det er den vedtagelse og realiseringen af den, som udenrigsministeren skal redegøre for.

Tirsdag
Tid til en af dansk politiks store festdage, Folketingets åbning, der traditionen tro finder sted hver første tirsdag i oktober. Folketingsmedlemmer starter dagen ud med en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke klokken 10, inden selve åbningen af Folketinget løber af stablen klokken 12. Her vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afholde sin åbningstale, hvor han har mulighed for tegne linjerne for det kommende folketingsår. Samtidig med statsministeren afgiver sin åbningstale, bliver regeringens nye lovprogram offentliggjort.

Altinget dækker statsministerens tale og det nye lovprogram.

Onsdag
Der er statsråd på Christiansborg, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen deltager.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen skal i åbent samråd om de såkaldte gule fagforeninger og afsløringer om usand markedsføring indkaldt af Bjarne Laustsen (S) og Karsten Hønge (S).

Derudover skal Troels Lund Poulsen også i et åbent samråd om aktiv indsats for udsatte borgere, hvor han blandt andet skal redegøre for, hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der ikke har modtaget aktiv indsats i form af eksempelvis løntilskud, virksomhedspraktik eller opkvalificering.

Søkortopmåling af de grønlandske farvande er blevet forsinket, efter regeringen har udflyttet Geodatastyrelsen. Og den forsinkelse skal energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) redegøre for i et åbent samråd.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i et åbent samråd om status for initiativerne i handlingsplanen for bedre velfærd for svin.

Landstingssalen på Christiansborg lægger lokaler til, når Folketingets ligestillingsudvalg holder en åben høring om menneskehandel med fokus på den danske indsats. Høringen indledes af justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

3.000 tillidsrepræsentanter samles til et stormøde i Odense for at vise sin modstand mod regeringens skatteudspil. Mødet er en del af fagbevægelsens kampagne ’Danmark for velfærd’, som bakkes op af 3F, HK, FOA, BUPL, Uddannelsesforbundet, PROSA, Dansk El-Forbund, Dansk Socialrådgiverforening, Danmarks Lærerforening, LO-Storbyerme, FTF's regioner, Kost og ernæringsforbundet, Dansk sygeplejeskeråd.

Torsdag
Åbningsdebatten
løber af stablen, hvor folketingsmedlemmerne skal debattere statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale. Debatten starter klokken 10, og traditionen tro plejer den at fortsætte ud på de sene aftentimer. Sidste år blev det sidste ord først sagt klokken 00:08 efter en debat på 14 timer og otte minutter.

Følg hele debatten på Altinget, der dækker den fra start til slut.

Bogen "Søren og Mette i benlås" udkommer. Den er skrevet af den dobbelte Cavlingvinder Anders-Peter Mathiasen og har været genstand for megen opmærksomhed i dansk politik i den forgange uge, fordi tidligere minister og SF-formand Annette Vilhelmsen og og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl afslører, at det var deres opfattelse, at regeringsindgrebet i lærerkonflikten i 2013 var planlagt af Thorning-regeringen.

Mens politikerne på Christiansborg debatterer, demonstrerer danske studerende rundt omkring i landet. Det er uddannelsesalliancen, der står bag demonstrationer i København, Aarhus, Odense og Aalborg mod regeringens sparekrav på to procent på uddannelserne hvert år frem til 2021.

Fredag
Det dårlige arbejdsmiljø på hospitaler er på dagsordnen, når Troels Lund Poulsen skal i åbent samråd og redegøre for, hvordan regeringen vil afhjælpe den aktuelle situation.

Europa-Udvalget mødes, hvor det forventes, at de kommende rådsmøder i EU for finansministre, landbrug og fiskeri og justits- og indenrigsministre er på dagsordnen.

EU-kommissær Margrethe Vestager er en af debattørerne, når Dansk Arbejdsgiverforening inviterer til debatmøde om EU’s fremtid. Den danske EU-kommissær vil på vegne af EU-Kommissionen præsenterede sin visioner for EU’s fremtid.

Lørdag
Alle Venstres medlemmer mødes i Vejle, hvor Venstre afholder sit årlige landsmøde. Statsminister Lars Løkke Rasmussen tager hul på landsmødet med sin formandstale klokken 9.30, og landsmødet fortsætter indtil søndag middag.

Følg Altingets dækning af landsmødet hele weekenden.

Søndag
Udenrigsminister Anders Samuelsen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og kulturminister Mette Bock (LA) ledsager kronprinseparret på en tur til Japan, hvor kronprinseparret skal stå i spidsen for en erhvervsdelegation. Turen løber frem til den 12. oktober, men den indledes med en kulturel del, hvor 150-året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan skal markeres.

E-mail Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder (M), fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)