Ugen i dansk politik: I Dubai lyder startskuddet til COP28

Ugen står i klimaets tegn, når en række prominente aktører lægger vejen forbi Aalborg til indvielsen af et pilotanlæg til CO2-fangst. I Dubai begynder det to uger lange klimatopmøde, og så bliver Alternativet ti år. Få et overblik over ugen i dansk politik her. 

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) er en blandt en række af ministre, der lægger vejen forbi Dubai til det to uger lange klimatopmøde, COP28. 
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) er en blandt en række af ministre, der lægger vejen forbi Dubai til det to uger lange klimatopmøde, COP28. Foto: Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

For enden af novembermørkets tunnel kan man så småt skimte julelysene.

I løbet af ugen går vi nemlig ind i december, men det betyder ingenlunde, at julefreden har sænket sig over dansk politik. 

Mandag indvier kronprinsen et nyt pilotanlæg til CO2-fangst i Aalborg, hvor han får selskab af klimaminister Lars Aagaard (M) og EU's klimakommissær Kadri Simson. 

Nationalbanken og Danmarks Statistik præsenterer i løbet af ugen en række udgivelser, der tager temperaturen på henholdsvis den finansielle og økonomiske tilstand i riget. 

Torsdag får COP28 sin officielle begyndelse, hvor en række danske ministre, herunder statsminister Mette Frederiksen (S), deltager i løbet af det to uger lange topmøde. Også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) vil være på plads i golfstaten. 

I dette overblik tænder Altinget lanternen og guider dig sikkert gennem ugen i dansk politik.

Mandag

 • Klokken 09.30 indledes ugen med royalt besøg i Aalborg. Kronprinsen, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og EU's energikommissær, Kadri Simson, lægger nemlig vejen forbi Aalborg Portland, hvor et nyt pilotanlæg til CO2-fangst bliver indviet. De tre herrer er også til stede for at markere åbningen af EU-konferencen CCUS Forum, der foregår i Aalborg og netop handler om CO2-fangst.
 • 27. november markerer også Alternativets første runde fødselsdag. Partiet så dagens lys for ti år siden på et pressemøde på Christiansborg, hvor Uffe Elbæk og Josephine Fock lancerede partiet.

Tirsdag 

 • Klokken 09.00 afholder Psykiatrifonden over to dage efterårets Psykiatridage. I løbet af dagene kan man til arrangementer blive klogere på en række psykiatriske indsatser. 
 • Klokken 09.30 er der pressemøde i Nationalbanken. Emnet er finansiel stabilitet, og årsagen er, at Nationalbanken tirsdag udgiver sin halvårlige analyse af tilstanden i den danske finanssektor.  
 • Klokken 13.00 er der spørgetime i Folketinget, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lægger vejen forbi til en omgang spørgsmål fra alle leder af kanter af landets lovgivende forsamling. 
 • Klokken 14.30 er indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd af Sundhedsudvalget. Det handler om behandling af ME-patienter, der lider af kronisk træthedssyndrom. 
 • Klokken 15.30 er Socialdemokratiets folketingsveteran Bjarne Lausten vært for en reception, der markerer udgivelsen af "Den sidste rustbanker - bogen om Bjarne Lausten". Bogen er skrevet af den tidligere socialdemokratiske minister og nuværende folketingsmedlem, Rasmus Prehn. 

Læs også

Onsdag

 • Klokken 08.00 retter de øjne, der har en interesse for danske samfundsøkonomiske forhold sig mod Danmarks Statistik. To nye udgivelser lander nemlig, der dykker ned i danskernes formue og gæld samt lønstruktur.  
 • Klokken 11.00 bliver de øjne, der tværtimod interesserer sig for international økonomi, rettet mod Paris. OECD udgiver nemlig deres årlige rapport, World Economic Outlook, der indeholder udsigterne for verdensøkonomien. 
 • Klokken 13.00 er der spørgetid i folketingssalen, hvor en række af regeringens ministre forventes at kigge forbi.
 • Klokken 14.00 åbner Altingets Gård for en konference om fremtidens EU-politikere. Blandt andet lægger professor i statskundskab, Kasper Møller Hansen, vejen forbi for at fortælle om ungdommen som vælgergruppe. En række af de yngre kandidater til europaparlamentsvalget er også at finde på plakaten til konferencen.  
 • Klokken 14.30 skal minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) en tur i samråd. Det handler om klimatopmøder i regi af eksempelvis COP28, der står for døren i Dubai dagen efter. 

Torsdag 

 • Klokken 08.00 udgiver Danmarks Statistisk en rapport om nationalregnskabet for det tredje kvartal af året. 
 • Klokken 12.30 er kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) kaldt i samråd om administrative byrder for foreningslivet. De to ministre skal blandt andet redegøre for, hvordan frivillige foreninger ikke overvældes af bureaukrati. 
 • Klokken 17.00 uddeler Amnesty International Danmark sin årlige mediepris. Prisen hylder danske journalister, der i deres arbejde sætter fokus på menneskerettigheder. 
 • Torsdag markerer åbningen af COP28. Klimakonferencen varer to uger og afsluttes 12. december. En række danske ministre forventes at være på plads i Dubai undervejs.  

Fredag 

 • Klokken 10.00 er der møde i folketingssalen. Der er blandt andet første behandling om et lovforslag, der skal se nærmere på håndteringen af covid-19 samt en forespørgsel om tilskud til fedmemedicin. 

Lørdag og søndag 

 • Julehyggen begynder så småt at titte frem i den politiske verden, og derfor byder weekenden ikke på nogen nævneværdige begivenheder i dansk politik. Til gengæld er der dømt første søndag i advent. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00