Ugen i dansk politik: Nu præsenterer regeringen endelig sit bud på en ældrereform

På et stormøde i Fredericia præsenterer regeringstoppen sit imødesete ældreudspil. Kong Frederik tager sammen med udenrigsministeren på sit første eksportfremstød, og så skal statsministeren til EU-topmøde om Ukraine. Få et overblik over ugen her. 

Regeringens topministre er på tirsdag samlet i Fredericia til stormøde om det nye ældreudspil. 
Regeringens topministre er på tirsdag samlet i Fredericia til stormøde om det nye ældreudspil. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Enden på januar måned er for mange yderst imødeset, og det samme kan man sige om regeringens stort anlagte ældreudspil. 

Ugen står nemlig i ældrepolitikkens tegn, når regeringstoppen på tirsdag drager til Fredericia og præsenterer sit udspil til et ældrepolitisk stormøde. 

Onsdag er det blevet tid til kong Frederiks første eksportfremstød. Destinationen er Polen, og han får selskab af udenrigsminister Lars Løkke Ramussen (M). 

I Bruxelles samles EU-landenes stats- og regeringschefer torsdag til et topmøde, hvor en ny hjælpepakke til Ukraine står øverst på dagsordenen. 

Altinget serverer her et overblik over den kommende uge. 

Mandag

 • I løbet af dagen præsenterer det belgiske formandskab i EU sine prioriteter for det kommende år.

Læs også

Tirsdag

 • Klokken 10.00 holder regeringen stormøde i Fredericia om ældres velfærd, som er den helt store begivenhed i denne uge. Det viser sig da også tydeligt, da alle topfolkene for regeringen vil være at finde. Udover ældreminister Mette Kierkgaard (M), deltager statsminister Mette Frederiksen (S), vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) samt udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). Her vil også ældre, medarbejdere fra plejehjem og repræsentanter fra ældreplejen deltage for at drøfte, hvordan fremtidens velfærd for de ældre skal se ud.
 • I løbet af dagen mødes EU-landenes forsvarsministre uformelt i Bruxelles over tre dage. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen forventes at deltage til rådsmødet, men de nærmere detaljer er endnu ikke på plads.  

Onsdag

 • Klokken 08.00 udkommer Danmarks Statistik med de seneste tal for arbejdsløsheden i Danmark.
 • Klokken 09.30 starter den første af dagens to åbne høringer. Nemlig høring i ældreudvalget og boligudvalget om boligformer for ældre. Flere aktører fra boligområdet og ældreområdet deltager i høringen.
 • Klokken 11.00 finder onsdagens næste høring sted. Det vil være en høring i fremtidens færgedrift til øerne. Aktørerne ønsker at få belyst, hvilke udfordringer og muligheder, der er forbundet med at sikre en stabil og grøn færgedrift til og fra Danmarks øer. Flere aktører fra området deltager i høringen.
 • I løbet af dagen drager Kong Frederik på sit første officielle erhvervsfremstød i udlandet. Besøget varer tre dage, hvor den danske konge vil besøge Polen. Her vil han stå i spidsen for en stor dansk erhvervsdelegation ledsaget af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, klima- energi og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V). 38 danske virksomheder deltager også i besøget.
 • I løbet af dagen mødes EU-landenes udenrigsministre i den tyske by Gymnich over tre dage. Da udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) deltager i erhvervsdelegation i Polen, vil han først gøre mødet selskab fra torsdag til fredag.

Læs også

Torsdag

 • Klokken 09.00 afholder Dansk Erhverv digitaliseringspolitisk topmøde ved Børsen. På programmet finder man digitaliseringsminister Marie Bjerre (V). Hun vil være til stede for at overrække prisen for Årets Digitale Omstilling. Efterfølgende vil Jeppe Søe (M) og Mona Juul (K) debattere om den danske digitaliseringspolitik er ambitiøs nok. 
 • Klokken 10.00 er der møde i folketingssalen. På dagsordenen er blandt andet 1. behandlingen af lovforslag om ændring af barselsloven til tvillingeforældre, der indebærer 13 ugers ekstra orlov til begge forældre. 
 • På samme tid starter Kommunernes Landsforenings Børne & Unge Topmøde 2024. Konferencen strækker sig over to dage og finder sted i Aalborg Kongres & Kultur Center. Temaet i år er fællesskaber som fundament. Konferencen får deltagelse af børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).
 • Klokken 12.00 er børn og unge også temaet på landsplan, når stemmeboksene på alle landets skoler åbner for skolevalget. Skolevalget arrangeres af Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd. Senere åbner Christiansborg sine døre til valgaften, hvor valgresultatet afsløres. 
 • I løbet af dagen holder EU's stats- og regeringschefer et ekstraordinært topmøde for at forsøge at finde et kompromis om en flerårig finansiering på 50 milliarder euro til Ukraine. Det sker som følge af, at EU-lederne på det ordinære topmøde i december måtte opgive at nå til enighed på grund af ungarsk modstand. Det forventes, at statsministeren Mette Frederiksen (S) deltager i mødet.

Læs også

Fredag, lørdag og søndag

 • Børne og unge topmødet fortsætter fredag i Aalborg hele dagen. Weekenden byder ikke på store politiske begivenheder. Du kan dog læne dig tilbage i sofaen lørdag aften klokken 19.00, hvor Danmarks Radio viser deres årlige Danmarks indsamlingsshow, der i år har fokus på sult og fejlernæring.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00