Ugen i dansk politik: Dom mod Støjberg, minkkommission og spørgetime med Frederiksen

Rigsretten mod Inger Støjberg får en ende. Minkkommissionen kører videre - og så er der samråd om alt fra våbeneksport til stigende energipriser. Få overblikket over ugen i dansk politik her.

Inger Støjberg foran Eigtvedpakhus. (Arkivfoto)
Inger Støjberg foran Eigtvedpakhus. (Arkivfoto)Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Velkommen til denne omgang af ’Ugen i dansk politik’.

Rigsretten mod Inger Støjberg får sin længeventede afslutning. Det er ugens højdepunkt på en ellers rolig uge i dansk politik - der også byder på afhøringer i Minkkommissionen. Der er en række samråd på programmet, med genopstart af minkproduktion i Danmark, ventetider til vagtlægen og bekymring for adgangen til friluftsliv i de nye naturnationalparker som et udpluk.

MANDAG

  • Rigsretten afsiger dom i sagen mod Inger Støjberg. Forstå og følg sagen her.

TIRSDAG

Der er to samråd, et præsidiemøde og endnu en spørgetime med statsministeren:

  • Fra kl. 13.00 er der spørgetime med statsministeren i Folketingssalen.
  • Nordisk Råd afholder præsidiemøde på Island.
  • Hvilke initiativer vil ministeren tage for at understøtte sundhedsvæsenet med at afhjælpe problemerne med lange ventetider til lægevagten? Det vil Martin Geertsen (V), Anne Honoré Østergaard (V) og Marlene Ambo-Rasmussen (V) godt have svar på, og har derfor indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke til åbent samråd.
  • Hvad er fremtiden for Danmarks minkproduktion? Det vil Thomas Danielsen (V) og René Christensen (DF) gerne have svar på. Derfor er fødevareminister Rasmus Prehn (S) kaldt i samråd om så hurtigt som muligt at igangsætte en undersøgelse af, hvordan man kan reducere risikoen ved fremtidig minkproduktion i Danmark efter dvaleperiodens ophører. Det starter umiddelbart 5 minutter efter 1. behandling af B18, dog tidligst kl. 17.00.

ONSDAG

  • Der er åbent samråd i miljø- og Fødevareudvalget om, hvordan regeringen tager stilling til en stigende bekymring i offentligheden om adgangen til at bruge naturen i parkerne til friluftsliv. Det vil Jacob Jensen (V), Erling Bonnesen (V), Hans Chr. Schmidt (V), Thomas Danielsen (V), Torsten Schack Pedersen (V), Anni Matthiesen (V) og Kristian Pihl Lorentzen (V) nemlig gerne have belyst, og har derfor indkaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om sagen. Det starter 13:30.
  • Der er samråd om våben eksport i Folketingets Forsvarsudvalg og Udenrigsudvalg. Hvordan har et dansk våbenfirma fået en eksporttilladelse, der omgår en våbenembargo mod De forenede Emirater fra 2018? Mener regeringen fortsat, at våbeneksportforbuddet virker efter hensigten, når man kan omgå reglerne? Og har den danske udenrigstjeneste været involveret i at skaffe tilladelsen? Det vil Karsten Hønge (SF) og Eva Flyvholm (EL) gerne have svar på, og har derfor indkaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) til samråd om sagen. Det sker kl. 14:00.

TORSDAG

Minkkommissionen kører videre med afhøringer:

  • Kl. 09:00: Camilla Brasch Andersen (Fødevarestyrelsen)
  • Kl. 13:30: Søren Bøllingtoft Knudsen (Erhvervsministeriet)

Der er yderligere fire samråd på torsdagens program:

  • Har regeringen tænkt sig at forbyde terrororganisationen Team Dawah? Og hvilken indflydelse på beslutningen har det, at organisationen tilsyneladende sympatiserer med Islamisk Stat? Det skal justitsminister Nick Hækkerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) svare på i et åbent samråd.
  • Det er også samråd i skatteudvalget. Er det tidssvarende, at danske rederier slipper billigt i skat på trods af rekordstor indtjening? Henning Hyllested (EL) vil gerne have regeringen til at genoverveje tonnageskatten, og har derfor indkaldt til samråd i sagen.
  • Køber staten stadigvæk benzin- og dieselbiler? Hvordan arbejder regeringen med at sikre at det offentlige indkøb er grønne? Det vil Marie Bjerre (V) gerne have belyst, og har derfor indkaldt til samråd i finansudvalget.
  • Det fjerde og sidste samråd på dagen er også i udlændinge- og integrationsudvalget. Rosa Lund (EL) vil gerne have regeringen til at tage stilling til en nylig dom mod Rusland i EMRK, og den eventuelle påvirkning på situationen for af afviste syriske flygtninge i Danmark.

FREDAG

Ugens sidste dag byder også på afhøringer i minkkommissionen:

  • Kl. 09:00: Lars Gert Lose (Udenrigsministeriet) 
  • Kl. 13:00: Udenrigsminister Jeppe Kofod

Og så er der afslutningsvis også to åbne samråd:

  • Det skal kunne betale sig at arbejde. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er indkaldt til samråd af Hans Andersen (V) og Morten Dahlin (V), om hvad han vil gøre for at sikre dette. Det starter kl. 11.
  • Hvad vil Regeringen gøre ved de stigende elpriser for særligt erhvervslivet? Det skal energi- og forsyningsministeren svare på i ugens sidste åbne samråd. Det starter 13:30.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016









0:000:00