Ugen i dansk politik: Danmark får ny konge

Finansminister Nicolai Wammen og digitaliseringsminister Marie Bjerre skal i samråd om it-sikkerhed i kølvandet på kritik fra Statsrevisorerne. Et historisk statsrådsmøde står for døren på søndag, hvorefter statsministeren proklamerer Danmarks nye konge fra balkonen på Christiansborg Slot. Få et overblik over ugen. 

Søndag finder en danmarkshistorisk begivenhed sted, når Danmark får sin nye konge proklameret af statsminister Mette Frederiksen fra balkonen på Christiansborg Slot. En række af regeringens ministre vender tilbage til pinden med samråd i Folketinget. Få et overblik over ugen her. 
Søndag finder en danmarkshistorisk begivenhed sted, når Danmark får sin nye konge proklameret af statsminister Mette Frederiksen fra balkonen på Christiansborg Slot. En række af regeringens ministre vender tilbage til pinden med samråd i Folketinget. Få et overblik over ugen her. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Ugen i dansk politik kulminerer søndag med et danmarkshistorisk øjeblik, når statsminister Mette Frederiksen (S) fra balkonen på Christiansborg Slot proklamerer Hans Majestæt Kong Frederik 10.  

Inden at vi skal kante os på plads blandt folkemængden på Slotspladsen eller tage plads i sofaen for at overvære den begivenhed, følger en relativt rolig uge i dansk politik. 

En række af regeringens ministre finder i løbet af ugen tilbage i samrådsstolen, hvor blandt andre finansminister Nicolai Wammen (S) og digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) skal stå skoleret ovenpå Statsrevisorernes kritik af beredskabet i en række af statens it-systemer. 

Og så er der samråd om mink. Minister for fødevarer og landbrug Jacob Jensen (S) skal nemlig svare på spørgsmål om dyrevelfærd for mink. 

Altinget præsenterer dig her for et overblik over den kommende uge i dansk politik.  

Læs også

Mandag

  • Klokken 09.00 er opladningen til ugen i dansk politik fuldendt. Transportminister Thomas Danielsen (V) kickstarter nemlig ugen i Haderup, hvor han er med til at indvie en række nye ladepladser til elbiler. Det sker som en del af udrulningen af "Infrastrukturplan 2035". 

 Tirsdag

  • Klokken 15.00 er finansminister Wammen og digitaliseringsminister Marie Bjerre kaldt i samråd om Statsrevisorernes kritik af sikkerheden på statens servere og særligt serverne hos Statens It. Statsrevisorerne udtrykte i forbindelse med deres beretning i december en kritik af beredskabet for en række udvalgte samfundskritiske it-systemer. 

Onsdag 

  • Klokken 09.00 slår Christiansborg dørene op for en konference, der er arrangeret af Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed. Konferencen markerer en afslutning på fire års arbejde med sundhedsulighed, hvor også alliancens resultater bliver præsenteret.  
  • Klokken 10.00 tager digitaliseringsminister Marie Bjerre endnu en gang plads i samrådsstolen. Denne gang handler det om regeringens forhandlingsmandat i de nuværende forhandlinger om den forordning, som EU har indgået om kunstig intelligens.  


Torsdag 

  • Klokken 09.00 indledes KL's økonomiske konference i Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg. Konferencen afsluttes dagen efter. 
  • Klokken 10.30 er Jacob Jensen, der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, kaldt i samråd om bedre dyrevelfærd for mink. 
  • Klokken 14.00 skal social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) en tur i samråd. Det handler om borgerforløb fra psykiatrien til sociale botilbud. 

Fredag og lørdag

  • De to ovennævnte dage står formentlig i forberedelsens tegn frem mod den danmarkshistoriske begivenhed, der finder sted søndag, når Danmark får sin nye konge. 

Søndag

  • Klokken 14.00 er der statsrådsmøde, hvor dronning Margrethe deltager for sidste gang. Tronen skifter nemlig i det øjeblik, hvor dronningen skriver under på en erklæring om sin abdikation. Det betyder, at hendes ældste søn, Frederik, vil ankomme til Christiansborg Slot som kronprins, hvorefter han vil forlade det som konge, og prins Christian bliver kronprins. 
  • Klokken 15.00 proklameres kong Frederik 10. fra balkonen på Christianborg Slot af statsministeren. 
  • Klokken 17.00 bliver de kongelige faner overført fra Christian IX's Palæ til Frederik VIII's Palæ på Amalienborg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00